Kim van der Put

Kim van der Put

Ze was een van de mooiste, meest gezichtsbepalende dansers van Introdans, maar na tien jaar in Arnhem te hebben gedanst, heeft Kim van der Put de overstap naar Scapino Ballet Rotterdam gemaakt. Een opvallende, binnen de Nederlandse dans vrij unieke switch, al vindt ze het zelf, zegt ze nuchter, ‘een organische en logische stap’.

“Ik heb fantastische jaren bij Introdans gehad, heb zó veel gave dingen mogen doen, maar ik voelde de aandrang om te wisselen al een tijdje. Bij Introdans ben je heel erg gericht op techniek en fysieke esthetiek, en ik eiste op dat punt ook altijd veel van mijzelf. Na tien jaar was ik toe aan een vrijere bewegingstaal, aan nieuwe impulsen, aan nieuwe dansers om mij heen.” En dat ze daardoor nu ook in een nieuwe stad woont, vindt ze heerlijk. “Ik ben echt op ontdekkingstocht: waar zitten de leukste koffietentjes, welke exposities en musea moet ik zien, wat zijn fijne plekjes om een boek te lezen.”

Video door Iris Hendriks // speciale dank aan OASE

Warm en hecht nest

Haar eerste optreden met Scapino, in september 2022, is meteen een schot in de roos: bijna drie weken lang staat ze in Ed Wubbes OSCAR in een uitverkocht Carré.

“Ik heb geen bucketlist, maar daar mogen optreden, voelde toch wel als een heel bijzonder ‘vinkje’. Mijn vader is pianist, arrangeur en dirigent en was in Carré ooit muzikaal leider van de musical Cats; hij nam mij destijds mee achter de schermen, dus toen al kwam ik in aanraking met de magie van dit theater.”

Kim van der Put

Ik heb geen uitgestippeld, vastomlijnd carrièreplan, ik zie wel wat de toekomst brengt.

 

Ze komt, zegt ze, uit een hecht en warm nest. Haar moeder, van Javaanse afkomst, is er altijd voor het gezin – “wat ik heerlijk vond” – en haar drie oudere broers, Rafael, Roel en Richard, zijn nog steeds heel belangrijk voor haar. Kim is de enige van de vier kinderen die, inmiddels verhuisd naar Bodegraven, op ballet gaat. Eigenlijk zonder het goed te beseffen, belandt ze kort daarna in de oriëntatieklas van de Nationale Balletacademie en doet vervolgens – omdat school en dansstudio’s daar in één gebouw zitten – auditie bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Ik vond dansen leuk, maar had nooit de droom om danser te worden.” Lachend: “Bij het conservatorium wilde ik eigenlijk alleen aangenomen worden om niet te worden afgewezen.”

Curriculum Vitae

Geboren
1991, Zierikzee

Opleiding
Koninklijk Conservatorium

Danste eerder bij
Introdans

Bij Scapino sinds
2022

Te zien in
Oscar, Casablanca

Beurzen en onderscheidingen
Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 (2017)

Kim van der Put

Totaal meegaan in de visie van een maker, geweldig vind ik dat.

 

Leuker dan ballet

Dat verandert wanneer ze, tot haar vreugde, ontdekt dat haar klasgenoten ‘net zo zijn als ik’. “Ik heb een fantastische tijd gehad in Den Haag, het was zo fijn om samen op te groeien, samen naar eenzelfde doel toe te werken. Onze vriendschap duurt nog altijd voort, en met een aantal leraren heb ik ook nog steeds contact.”

Totaal ongepland belandt ze op haar negentiende als stagiair bij Introdans. “Het nieuwe schooljaar was net begonnen, en na welgeteld één dag werd ik als understudy in Arnhem gevraagd. Ik twijfelde toen zelf nog of ik de hedendaagse of klassieke kant op wilde gaan, maar eenmaal bij Introdans ontdekte ik dat ik dit toch wel leuker vond dan ballet.” Bovendien: alle kansen die ze er heeft gekregen om solo’s en duetten te dansen, had ze, vermoedt ze, bij een groot klassiek balletgezelschap nooit gekregen. “Ik heb met zo veel fantastische choreografen mogen werken, met grootheden als Jiří Kylián en Mauro Bigonzetti. Totaal meegaan in de visie van een maker, je een aantal weken volledig onderdompelen in hun wereld, dat heb ik altijd geweldig gevonden.”

Kim van der Put

‘Nu even een dagje niet!’

Ze wil als danser zo puur en natuurlijk mogelijk zijn. “Ik houd niet van het gemaakte, van je verbergen achter façades. Ook als mens probeer ik zo eerlijk en oprecht mogelijk te zijn, naar anderen, maar ook naar mijzelf. Ik streef ernaar alleen dingen te doen omdat ík het wil, niet omdat anderen vinden dat ik iets zou moeten doen. Buiten het podium ben ik best introvert, en ook daarin wil ik eerlijk naar mijzelf zijn. Ik vind het heerlijk om álles te doen en álles mee te maken, en ik heb dan ook echt moeten leren om te zeggen: “Nu even een dagje niet!”

 

Fotografie: Khalid Amakran | Interview: Astrid van Leeuwen

Dit seizoen te zien in

Danste o.a. in