Beeld met vijf dansers die elkaar bij de armen vasthouden met een in het midden die probeert te ontsnappen. Tegen een oranje achtergrond met een geverfd kruis.

Origin

Voor Origin haalt artistiek directeur Ed Wubbe twee bijzondere internationale choreografen naar Nederland. Een opwindende voorstelling met invloeden uit Chinese dans, Israëlische volksdans en moderne dans. In Nederland zijn de jonge makers Xingxing Gong en Lior Tavori nog onbekend, maar dat gaat snel veranderen.

In Origin gaan de dansers op zoek naar de bron, van het leven en zichzelf. Het leven wordt gevierd, uitbundig met elkaar, zoekend naar geluk en hoop of als remedie tegen angst en pijn. Origin is een avontuurlijke voorstelling van twee opkomende choreografen uit China en Israël. Beiden werken vanuit maatschappelijke thema’s waarin de mens centraal staat.

 

Pers over Origin

Podcast

In onze digitale inleiding komt u in ongeveer 10 minuten alles te weten over het thema van de voorstelling, de drijfveren van de choreografen en het creatieproces.
 

Groep dansers in het stuk Kiss the darkness

Kiss the darkness

De Chinese Xingxing Gong maakt een dansstuk over de kracht en de kwetsbaarheid van het leven. Over de littekens die de wereld ons toebrengt, waaruit ook weer een nieuw leven kan ontstaan. De dansers vertellen het verhaal met tedere, vloeiende bewegingen die een emotionele lading voelbaar maken. 

Binnen de snel opkomende moderne dans in China laat Gong een sterke eigen stem horen. Haar emotionele dansstukken balanceren tussen extreme losheid en strenge controle, waarbij ze de dans laat samensmelten met andere theater- en kunstdisciplines. Haar vele prijzen in internationale danscompetities laten zien dat haar werk ook buiten China opvalt.

Publieksreacties

Groep dansers in voorstelling killing the butterfly

Killing the butterfly

Lior Tavori creëert een fascinerende mix tussen zijn roots in de Israëlische volksdans en moderne dans. Een confrontatie tussen uitbundige dans in vaste groepspatronen en grenzeloze vrijheid. In een aanstekelijk dansstuk probeert hij de kloof te overbruggen tussen de identiteit van de groep en het individu. 

Tavori heeft zijn eigen dansgezelschap in Israël waar hij als veelbelovend talent wordt gezien. Zijn werk wordt gekenmerkt door passie, seksualiteit en het tonen van de dierlijke kant van de mens. Hij zoekt graag de grenzen op van de dans en combineert daarbij innovatie, emotie en technische precisie.

Credits

Artistieke leiding
Ed Wubbe

Choreografie
Xingxing Gong (Kiss the darkness)
Lior Tavori (Killing the butterfly)

Originele muziek
Itamar Gross (Killing the butterfly)

Muziekmastering
Rimmert van Lummel

Dansers
Bekijk de castlist

LIchtontwerp
Jasper Nijholt

Kostuums
Petra Finke

Twee dansers die een duet dansen

Makers

Dansers Sana & Filip in liggend op de vloer in een X-pose