Dansers en band Nits nemen het applaus in ontvangst na voorstelling TING!

Over Scapino

Over Scapino Ballet Rotterdam moet je eigenlijk niet lezen. Je moet het beleven. Maar nu u hier toch bent, vertellen we graag iets meer over onszelf.

Scapino ademt dans, leeft dans, is dans. Toch is dans maken en opvoeren voor Scapino nooit een doel op zichzelf geweest. Scapino is opgericht in 1945 door  onder meer Hans Snoek, Hans van Norden en Nicolaas Wijnberg. Zij wilden ‘kleur terugbrengen op door de oorlog bleek geworden gezichten van kinderen.’ Zonder de overtuiging dat dans zoiets kan, had Scapino niet bestaan. De drang om met dans iets teweeg te brengen, is nog steeds wat ons drijft.

75 jaar Scapino

Wat startte als gelegenheidsoptreden tijdens een bevrijdingsfeest in 1945, leidde tot een serie optredens in januari 1946 in Theater Carré, gesponsord door Het Parool. Scapino Ballet was geboren.

Maak een reis door onze tijdlijn en ontdek onze rijke geschiedenis vanaf het prille begin van het gezelschap onder oprichters zoals Hans Snoek en Nicolaas Wijnberg tot op de dag van vandaag.

Bezoek de tijdlijn

De Notekraker van Armando Navarro

Springplank voor talent

Scapino Ballet geeft elk seizoen kansen aan jonge makers door ze uit te nodigen een stuk te creëren voor onze dansers. Het programma TWOOLS speelde hierin tussen 1999 en 2018 een belangrijke rol. Choreografen als Annabel Lopez Ochoa, Marco Goecke, Nanine Linning en Marcos Morau presenteerden hun eerste werk voor de grote zaal in Nederland in TWOOLS.

Neem een duik in 18 edities TWOOLS!

Naar het TWOOLS archief

Groep dansers in een cirkel met de gezichten naar elkaar

Satelliettheaters