Scapino op de Frans Halsschool

1940 - 1950

Vrede

Na vijf jaar oorlog wordt het vrede. Wat het land nodig heeft, zijn mensen die initiatief, durf en daadkracht tonen om de samenleving weer op gang te krijgen. Een groot voorbeeld van daadkracht en empathie wordt aan de dag gelegd door danspedagoge Hans Snoek, die in 1946 met een groep vrienden Scapino Ballet opricht. Het gezelschap helpt kinderen ontsnappen uit de wereld van angst. Ze mogen weer dromen en geloven in een nieuwe werkelijkheid zonder oorlog.
 • Het Papierennoodballet - 1946
  1946

  Het Papierennoodballet

  Na de oorlog is er een enorm tekort aan papier. Een inzamelingsactie, waarbij kinderen oud papier ophalen, vormt de inspiratiebron voor Scapino’s nieuwe voorstelling: Het Papierennoodballet. Kinderen die goed hebben geholpen met inzamelen, mogen gratis naar de voorstelling.
1948

Koninklijk bezoek

Dit seizoen speelt Scapino twee voorstellingen: De Krekel en de Mier en Jan Klaasen op Reis. Duizenden kinderen komen de sprookjes bewonderen. Ook Koningin Juliana komt kijken met haar dochters, de toenmalige prinsessen Beatrix, Irene en Margriet.

De Krekel en de Mier | choreografie Hans Snoek (fotograaf onbekend)
Scapino Dansakademie

1950 - 1960

Ontwikkeling

Scapino weet kinderen te betoveren met sprookjesachtige voorstellingen vol kleurrijke kostuums en uitbundige decors. Bekende kunstenaars uit uitlopende disciplines sluiten zich aan bij het gezelschap. Langzaam maar zeker wordt het beeldende en verhalende karakter van de stukken abstracter en persoonlijker. Er wordt een lijn van modernisering ingezet die bepalend wordt voor de toekomst van Scapino.

1950

Scapino op televisie

Eind jaren veertig doet het fenomeen televisie zijn intrede in Nederland. Philips start met de eerste, experimentele televisie-uitzendingen. In 1950 is voor het eerst een dansoptreden van Scapino op televisie te bewonderen. Bij de opnames ontmoet Hans Snoek haar toekomstige man, Erik de Vries, die een van de pioniers bij Philips is.

Foto's door Huub de Mul

 • Er was eens... | choreografie Albert Mol (foto Henk Jonker)
  1951

  Er was eens...

  In het voormalig City Theater in Amsterdam gaat de voorstelling Er was eens… in première, met Alex Faassen jr. als het iconische Scapino-figuur. Maar liefst 1700 kinderen zijn erbij. De schrijver van het balletsprookje is Hans Snoek, de choreograaf Albert Mol. [Foto Henk Jonker]
 • De Prinses op de Erwt | choreografie Jan Rebel (foto E. van Wijk)
  1952

  Prinses op de Erwt

  De voorstelling Prinses op de Erwt gaat in première. Dichter Bert Voeten schrijft de tekst. Jan Rebel verzorgt de choreografie. De decors worden gemaakt door Hermanus Berserik. De voorstelling is gebaseerd op een klein verhaaltje, maar kan op veel belangstelling rekenen. Ook in Amerika, waar we de voorstelling spelen in het Lincoln Center, trekt deze volle zalen. [Foto E. van Wijk]
1954

Brand

Op 1 februari 1954 breekt er brand uit in de voormalige goederenloods van het Weesperpoortstation, de repetitieruimte van Scapino. Decors, kostuums en rekwisieten van 32 balletvoorstellingen gaan in vlammen op. Ook verliezen we onze plek om te repeteren en les te geven. De verzekering vergoedt de schade niet volledig, waardoor het einde dreigt voor Scapino.

Onze brandende repetitieruimte verandert in een ijspaleis
Op de dag van de brand is het ijskoud in Amsterdam. Ondanks de kou doet de brandweer zijn uiterste best de brand te blussen. Het water dat op het vuur gespoten wordt, bevriest snel. Daardoor verandert het gebouw in een ijspaleis.

[foto Stadsarchief Amsterdam]

Brand in het Weesperpoortstation (foto Stadsarchief Amsterdam / G.L.W. Oppenheim)
 • Affiche voor de grote Scapino Loterij in 1954
  1954

  We zijn gered!

  Schoolkinderen zamelen geld in voor het door brand zwaar gehavende Scapino. Samen met de opbrengsten uit een loterij en steun vanuit de gemeente en het Rijk kunnen we voortbestaan. We gebruiken het geld om twee van onze bekendste balletten in een nieuw jasje te steken.
 • Een overzicht van de ontvangen steun (17 maart 1954)
 • Repetitie met Hans van Manen (fotograaf onbekend)
  1956

  Hans van Manen maakt Swing

  De beroemde Nederlandse choreograaf Hans van Manen (1932) maakte een aantal balletten voor Scapino. Een van zijn eerste werken is Swing, onderdeel van de voorstelling Gedanste Portretten, waarin werk van zes choreografen wordt gebundeld.
 • De Wonderfluit geschreven door Henk Dragstra | choreografie Jan Rebel en Hans Snoek (foto Hans van den Busken)
  1958

  Verhalenwedstrijd

  Publieksparticipatie avant la lettre: Scapino vraagt kinderen een verhaal te bedenken voor een dansvoorstelling. Talloze kinderen doen enthousiast mee. Henk Dragstra wint met zijn sprookje De Wonderfluit, waarop Hans Snoek en Jan Rebel een choreografie bedenken. [foto Hans van den Busken]
1959

Scapino Dansacademie

We openen de Scapino Dansacademie, waar leerlingen reguliere vakken volgen én worden opgeleid tot professioneel danser. Een unicum in Nederland. In de eerste jaren is de Scapino Dansacademie gevestigd op de zolder van het Tehuis voor Arbeiders (huisvesting voor ongehuwde arbeiders) aan de Marnixstraat te Amsterdam. Scapinodanser Karel Poons heeft de dagelijkse leiding. In 1988 fuseert de Scapino Dansacademie met de Nationale Balletacademie.

Lees meer

Een groep mensen zwaaiend voor een vliegtuig

1960 - 1970

'I like to be in America'

Het is het tijdperk van vrijheid, in de breedste zin van het woord. De moderne dans komt op en de tijdgeest is dwars. Grote Broadwaymusicals komen als film uit. Jazz dans en muziek worden omarmd. Ook Scapino laat zich hierdoor inspireren. Amerika komt niet alleen naar óns toe, Scapino Ballet gaat zelf ook naar Amerika toe om op te treden in het Witte Huis. De wereld maakt kennis met Scapino Ballet!

1960

Scapino 15 jaar!

Scapino bestaat vijftien jaar! In die tijd hebben we in Nederland duizenden voorstellingen gedanst, voor in totaal wel drie miljoen kinderen. Dat moet gevierd! Jan Rebel maakt de jubileumvoorstelling: Jantjes eerste schooldag.

foto Hans van den Busken

Jantjes eerste schooldag | choreografie Jan Rebel (foto Hans van den Busken)
1962

Scapino opent de Kinderboekenweek

Op 5 november 1962 opent de zevende Kinderboekenweek. Scapino heeft de eer om tijdens de opening op te treden in een vol Theater Carré. We dansen de voorstelling Pinokkio, gechoreografeerd door Albert Mol, met muziek van Cor Lemaire, voor een zaal vol enthousiaste kinderen.

 • Het meisje met de zwavelstokjes | choreografie Jan Rebel (foto Jac. B. Rieder)
  1964

  Het meisje met de zwavelstokjes

  Eind november beleeft Scapino twee premières: Het meisje met de zwavelstokjes en De Gouden sleutel. Deze twee balletten, choreografieën van Richard Glasstone en Jan Rebel, zijn in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen gemaakt. [foto Jac. B. Rieder]
 • Straatspelletjes | film van Hans van den Busken (foto Sander Faassen)
  1966

  Van den Busken maakt Straatspelletjes

  Dansfotograaf en cineast Hans van den Busken maakt de dansfilm Straatspelletjes, op basis van de voorstelling die choreograaf Walter Gore in 1965 maakt voor Scapino Ballet. Om dans beter te kunnen fotograferen volgt Van den Busken enige tijd danslessen bij Scapino. [foto Sander Faassen]
 • Scapino voor de klas (foto Coen Heer]
  1967

  Scapino op school

  Onder leiding van Hans Snoek richt Scapino zich in de beginjaren voornamelijk op kinderen. We treden op in theaters, maar zoeken de jeugd ook op school op. Om nog meer jong publiek kennis te laten maken met de discipline, geven we daar dansdemonstraties. [foto Coen Heer]

Disclaimer

Scapino Ballet Rotterdam wil met deze tijdlijn een beeld schetsen van zijn rijke historie. We hebben niet de ambitie, nog de middelen om compleet te zijn. Mocht u onverhoopt een fout ontdekken of een grote omissie zien, neem dan contact op met Brandy Sanmoeradi.

Beeldmateriaal
Scapino Ballet Rotterdam heeft zijn uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede-)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u geen toestemming hebt verleend, dan kunt u contact opnemen met onze archivaris Brandy Sanmoeradi.

Fotografie hoofstukken: Hans van den Busken (jaren '50), Jorge Fatauros (jaren 80), Hans Gerritsen (jaren '90), Joris Jan Bos (jaren '00), Eric Fecken (jaren '10). Van de overige foto's zijn de fotografen onbekend.

Deze website heeft een non-commercieel karakter