Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Nicolaas Wijnberg staat vierde van links (fotograaf onbekend)

Lex van Delden

Lex van Delden (1919-1988) was een Nederlandse componist, muziekrecensent en muziekredacteur voor het Parool. Hij was nauw betrokken was bij de oprichting van het Scapino Ballet, waarvan hij jarenlang huiscomponist/muzikaal leider was.

Van Delden werd in 1919 geboren in Amsterdam als Alexander Zwaap. Van jongs af aan kreeg hij pianoles. Toen hij door een langdurige ziekte geen piano kon spelen, begon hij op elfjarige leeftijd met componeren. Ondanks zijn muzikale talent, besloot hij in 1938 medicijnen te gaan studeren. Als Joodse jongen werd hij in 1942 echter gedwongen om daarmee te stoppen, waarna hij zich aansloot bij een ondergronds studentenverzet. Na de oorlog werd hij voor zijn verzetswerk eervol vermeld door de president van de Verenigde Staten en het opperbevel der geallieerde strijdkrachten. Tijdens zijn onderduikperiode had hij de naam Lex van Delden gebruikt. Na de oorlog liet hij zijn naamsverandering officieel maken.

Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Nicolaas Wijnberg staat vierde van links (fotograaf onbekend)
Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Lex van Delden staat uiterst links (fotograaf onbekend)

Als lid van het verzet had hij veel kunstenaars leren kennen, waardoor hij na de oorlog al snel zijn weg vond in het culturele leven. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van het Scapino Ballet en werd er direct huiscomponist/muzikaal leider. Vanaf 1947 was hij muziekredacteur bij Het Parool. De composities die Van Delden voor de oorlog schreef, zo’n dertig, gingen in 1944 verloren. Het merendeel van zijn latere werk, ongeveer 125 composities, zijn bewaard gebleven.

Lex van Delden was vader van acteur Lex van Delden jr.