Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Nicolaas Wijnberg staat vierde van links (fotograaf onbekend)

Hans van Norden

Hans van Norden (1915-2011) was een veelzijdige, Nederlandse beeldend kunstenaar. In de beginjaren, maar ook daarna, ontwierp hij talloze decors en kostuums voor Scapino.

Van Norden volgde zijn kunstopleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde hij zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer, maar het lukte hem om door te kunnen schilderen. De laatste jaren van de oorlog leefde hij in ‘t Gooi, in de buurt van kunstenaarsvrienden zoals Nico Wijnberg, die in Laren woonde.

Direct na de oorlog werd Van Norden benaderd door Hans Snoek. Zij werkte aan een kindervoorstelling, als onderdeel van een viering van de bevrijding, en vroeg Van Norden het decor en de kostuums te ontwerpen. Ook naarmate Scapino een meer gevestigde naam kreeg, bleef Van Norden kostuums en decors voor het gezelschap ontwerpen.

 

Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Nicolaas Wijnberg staat vierde van links (fotograaf onbekend)
Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Hans van Norden zit uiterst links (fotograaf onbekend)

 

Van Norden werd bekend met zijn schilderijen, maar maakte ook muurschilderingen, mozaïeken en monumentale kunstwerken. Daarnaast doceerde hij op de Akademie voor Leraren Tekenen in Tilburg. Samen met onder andere Nico Wijnberg richtte Van Norden de schildervereniging De Realisten op, een figuratieve groepering die zich afzette tegen de abstracte kunst van Cobra en Vrije Beelden. Hieruit kwam de tentoonstelling Realisten uit Zeven Landen voort, die te zien was in het Stedelijk Museum Amsterdam. Samen met Wijnberg was Van Norden vanaf de oprichting in 1957 verantwoordelijk voor de vormgeving van het literair tijdschrift Tirade.