Hans Snoek (foto Jac. de Nijs / Anefo - Nationaal Archief)

Hans Snoek

Johanna (Hans) Rosine Snoek (1910-2001) was de oprichtster van Scapino. Zowel binnen als buiten het gezelschap stond ze bekend om haar enorme inzet voor kinderen en als belangrijke grondlegger van de Nederlandse dans.

Hans Snoek volgde een dansopleiding bij de Duitse danser en choreograaf Kurt Jooss, de uitvinder van danstheater, op de de Folkwangschule in Essen, Duitsland. Na haar opleiding keerde ze terug naar Amersfoort en later naar Amsterdam, waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim repeteerde op de zolderruimte van haar huis aan de PC Hooftstraat.

Na de oorlog werd Snoek gevraagd een dansvoorstelling te maken voor kinderen, als onderdeel van een bevrijdingsfestival. Hieraan deden verschillende dansvrienden van Snoek mee. Met een aantal van hen richtte ze in 1946 het Scapino Ballet op. In de beginjaren van Scapino was Snoek naast artistiek leider en choreograaf, ook danseres in voorstellingen. Naarmate het gezelschap meer bestaansrecht opbouwde, verlegde ze haar focus op het leiden van het gezelschap en het oprichten van dansonderwijs. Ze startte de Scapino Dansschool voor kinderen en de Scapino Dans Akademie voor jongvolwassenen, waarmee ze een grote bijdrage leverde aan de professionalisering van de Nederlandse dans.

Hans Snoek omringd met kinderen

In 1970 volgende Armando Navarro Snoek op als artistiek leider bij Scapino, waarna Snoek de Stichting Jeugdtheater Amsterdam oprichtte, waaruit jeugdtheater De Krakeling voortvloeide.

Snoek was getrouwd met televisieregisseur Erik Klaas de Vries met wie ze tot haar overlijden samen was.