De succesproductie Oscar komt terug! Scapino maakte de voorstelling in 2022 in opdracht van Koninklijk Theater Carré vanwege haar 135-jarig bestaan. Alle achttien voorstellingen waren uitverkocht en het Carrépubliek gaf Oscar een 9,1 als recordbrekend waarderingscijfer.

Met deze nieuwe reeks in Amsterdam én Rotterdam neemt choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe na 30 jaar officieel afscheid van Scapino.

Oscar brengt met dans, theater, circus én livemuziek van Blaudzun een hommage aan Oscar Carré, de grondlegger van het theater aan de Amstel. Zijn visionaire blik in combinatie met zijn kleurrijke en dramatische leven zijn een bron van inspiratie voor choreograaf Ed Wubbe. Oscar is gemaakt in de geest van Carré waar van oudsher alle theatergenres te zien zijn, van revue en musical tot concerten en cabaret. Met het voltallig dansersensemble van Scapino, acht circusartiesten en Blaudzun smelten vele disciplines samen.

Voorstelling toegankelijk voor blinden en slechtzienden
In samenwerking met Stichting Komt het Zien! maken we Oscar toegankelijk voor publiek met een visuele beperking. De matineevoorstelling van zaterdag 7 september in Nieuwe Luxor Theater Rotterdam wordt voorzien van live audiodescriptie en voorafgaand vindt een speciale inleiding plaats waarbij kostuums en decor aangeraakt mogen worden. Kaarten zijn online te bestellen via de website van Luxor Theater.

De pers over Oscar

Groep dansers met hoge hoeden die diagonaal lopen

Agenda

zaterdag 31 augustus 2024 - 20:00 Voorstelling
Oscar
Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
Tickets
zondag 1 september 2024 - 15:00 Voorstelling
Oscar
Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
Tickets
woensdag 4 september 2024 - 20:00 Voorstelling
Oscar
Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
Deze voorstelling heeft een inleiding. Op de website van het theater vindt u hierover meer informatie.
Tickets
donderdag 5 september 2024 - 20:00 Voorstelling
Oscar
Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
Tickets
vrijdag 6 september 2024 - 20:00 Voorstelling
Oscar
Nieuwe Luxor Theater
Rotterdam
Tickets

Ed Wubbe

Ed Wubbe is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en al jaren een sleutelfiguur in de Nederlandse danswereld. Hij heeft een uniek talent om verschillende werelden te verenigen en vloeiende overgangen te creëren.

Met zijn grote thematische producties op livemuziek heeft hij zijn eigen unieke genre gecreëerd, een mix van kunst en artistiek entertainment met meeslepende thema's, waarbij hij dans, muziek en andere disciplines zoals circus en opera versmelt. Daarbij verlegt Wubbe de grenzen van de dans en creëert hij een theatrale wereld met een rauwe, levendige en hedendaagse relevantie.

Onder leiding van Ed Wubbe groeide Scapino uit tot een spraakmakend en vernieuwend dansgezelschap. Met Oscar neemt de artistiek directeur na 30 jaar afscheid van ons gezelschap.

Ed Wubbe met op de achtergrond het standbeeld stad zonder hart van Zadkine (foto genomen door Bryndis Brynjolfsdottir)

Mijn droom om een concert-, dans- en circusvoorstelling te maken als een ode aan Oscar Carré werd hiermee werkelijkheid. De muziek van Blaudzun was heel inspirerend en is een onlosmakelijk onderdeel van de voorstelling geworden. En wat een feest om Oscar nu uit te brengen in Luxor Theater en daarmee 30 jaar Scapino af te sluiten.”

Ed Wubbe

Een grote groep dansers die de handen achter het hoofd heeft als konijnenoren

Credits

Choreografie
Ed Wubbe

Muziek
Blaudzun

Dans
Scapino ensemble

Circus
Artiesten van Codarts Circus Arts

Kostuumontwerp
Pamela Homoet

Lichtontwerp
Xavier Spruit Bleeker

Een groep circusartiesten met tussen hen in een grote witte bal

Publieksreacties

Vijf vrouwen met hoge hoeden op nagemaakte paarden zonder hoofd

Blaudzun

Blaudzun is zanger, producer en songwriter en heeft met zijn filmisch gearrangeerde, emotioneel gezongen nummers het afgelopen decennium zijn stempel gedrukt op het Nederlandse poplandschap.

Sinds de release van Seadrift Soundmachine in 2010 maakt de band grote indruk met liveshows in clubs en festivals door heel Europa. Hij ontving vele awards, waaronder de 3voor12 Award voor ‘Beste Album van het Jaar 2012’, een Edison Award in 2013 voor ‘Beste Mannelijke Artiest’ en een 3FM-Award voor ‘Beste Alternatieve Act’. 

De muziek van Oscar
Het gekozen repertoire gaat dwars door het Blaudzun oeuvre heen. Een deel van de bestaande nummers werd opnieuw gearrangeerd en Blaudzun componeerde ook speciaal voor deze voorstelling nieuwe muziek. "Dit gaf de mogelijkheid om het avontuur op te zoeken. Popliedjes kenmerken zich door bepaalde wetmatigheden. Ook zijn ze eigenlijk te kort voor een avondvullende voorstelling als deze. In combinatie met dans, theater en circusartiesten is de voorstelling zo een collage geworden van sferen waarmee we Oscar Carré én het theater zelf op een voetstuk zetten."

Ter ere van deze voorstellingsreeks brengt Blaudzun het live album Oscar uit op CD en LP. De plaat is op de voorstellingsdata te verkrijgen is in de theaters en online te bestellen.

Blaudzun bestaat uit
Blaudzun (leadzang, gitaar), Jakob Sigmond (gitaar, lapsteel, achtergrondzang), Tom Swart (piano, accordeon), Simon Levi (drums, percussie), Danny van Tiggele (bas, gitaar), Tamara van Esch (synth, toetsen, achtergrondzang, percussie)                 

Portretfoto van man met zwart haar en zwarte baard en een grote bril met aanwezig montuur

In de voorstelling smelten dansers, circusartiesten en de muziek en bandleden samen. Nog dagelijks word ik door bezoekers herinnerd aan de impact die de show op hen had. En eerlijk gezegd, maakte het geheel net zo’n indruk op de makers als op het publiek. Wat een prachtig vooruitzicht om Oscar nog een keer te mogen spelen in 2024”

Blaudzun

 

Persoon met hoge hoed vanaf de rug gezien die buigt naar een grote groep dansers opgesteld in twee rijen