Oscar

Oscar toegankelijk voor blinden en slechtzienden

In Nieuwe Luxor Theater presenteert Scapino Ballet Rotterdam in samenwerking met Komt het Zien! een unieke editie van Oscar: een dansvoorstelling toegankelijk gemaakt voor publiek met een visuele beperking.

Dankzij live audiodescriptie en een speciale inleiding kan publiek volgen wat er te zien is. Publiek met een visuele beperking kan Oscar beleven op zaterdag 7 september om 15.00u.

Scapino wil er zijn voor iedereen, ook voor mensen met een oogaandoening. Daarom werkt het gezelschap samen met Komt het Zien! aan het toegankelijk maken van haar voorstellingen. In 2019 was All Hands on Deck de allereerste moderne dansvoorstelling in Nederland met live audiodescriptie, gevolgd door een online voorstelling van The Great Bean, drie voorstellingen van Casablanca in verschillende theaters en Oscar in Carré.

Tasten en voelen is voor visueel beperkten belangrijk om een goede voorstelling te beleven. Daarom krijgen zij voorafgaand aan de voorstelling een inleiding waarbij kostuums en decor aangeraakt mogen worden. Tijdens de voorstelling zelf vertaalt een blindentolk de danstaal van Oscar. Via koptelefoons ontvangen blinden en slechtzienden deze informatie tijdens de voorstelling.

Ik ben zeer dankbaar dat jullie het mogelijk hebben gemaakt om, in samenwerking met Stichting Komt het zien, de materialen van die prachtige kostuums en de attributen te mogen voelen.

Wat deden jullie dat op een fijne en goede manier, ik heb er zo van genoten! Het heeft er ook voor gezorgd dat ik een completer beeld heb kunnen vormen van wat er allemaal in de piste gebeurde. Ik vond het een bijzondere ervaring en ben er nu nog steeds helemaal vol van! Nogmaals hartelijk dank dat jullie het ook voor mij als blinde vrouw mogelijk hebben gemaakt om naar een dansvoorstelling te kunnen komen, dat ontroerde me en maakt me enorm blij! Wens jullie heel veel plezier en succes met alle volgende voorstellingen die nog gaan komen en wie weet tot een andere keer!” Mirjam Damstra-Boon over Oscar met AD

Reserveer plaatsen met audiodescriptie

Plaatsen met audiodescriptie kunnen gereserveerd worden via de website van Luxor Theater. Voor meer informatie kunt u per mail contact opnemen met de kassa.