Man met vegen opgezocht zit op een bed in het bos en kijkt langs de camera. Op de achtergrond lopen een vrouw en een kind hand in hand.

Song of the dark forest

Song of the dark forest is een aangrijpende, meeslepende en troostrijke voorstelling, uitgevoerd door de volledige groep dansers van Scapino, een operazanger en live muziek door het DoelenEnsemble. Het tragische lied van de oorlog wordt er in bezongen. Een onbekende soldaat, zwevend tussen leven en dood, verlangt terug naar zijn geliefden maar wordt ook achtervolgd door herinneringen aan het strijdtoneel. Met indringende liederen en dans van vier choreografen komt dit tijdloze verhaal tot leven.

Muzikaal is een hoofdrol weggelegd voor het werk van Dmitri Sjostakovitsj. In tijden van oorlog en onderdrukking was zijn muziek een bron van hoop en troost voor velen. Ook klinken liederen van componisten als Tsjaikovski, Moessorgski en Rachmaninov waaruit een onmiskenbare pacifistische boodschap naar voren komt, en een melancholiek verlangen naar betere tijden. Afgesloten wordt met het recente ‘Prayer for Peace’ van Sergei Akhunov. Die titel is een waar motto voor de gehele voorstelling.

In 2019/2020 werkte Scapino Ballet Rotterdam voor het eerst succesvol samen met het spraakmakende OPERA2DAY in de productie Opera Melancholica, met een hoofdrol voor danseres Ellen Landa. Artistiek leider Ed Wubbe nodigde regisseur Serge van Veggel daarna uit om een voorstelling te maken met vier choreografische toptalenten en het toonaangevende DoelenEnsemble uit Rotterdam.

Publieksreacties

Zes danseressen met een arm omhoog in diagonale positie

Credits

Artistieke leiding
Ed Wubbe

Concept en regie
Serge van Veggel (OPERA2DAY)

Choreografie
Diego Sinniger de Salas
Miller de Nobili
YoY Performing Arts

Dansers
Het volledig tableau van Scapino Ballet Rotterdam

Muziek
DoelenEnsemble (o.l.v. Maarten van Veen & Arie van Beek)

Bas-Bariton
Andrii Ganchuk, Wiebe Pier Cnossen

Arrangeur
Henk de Vlieger

Scenografie
Herbert Janse

Lichtontwerp
Jasper Nijholt

Kostuumontwerp
Petra Finke

Bekijk de castlist

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van OCW, Gemeente Rotterdam, Brighter World, Erasmusstichting, G. Ph. Verhagenstichting, PWC, STOER, Stichting Elise Mathilde Fonds

Een lichaam wordt over het podium gesleept door een duister gekleed karakter

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we u in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Song of the dark forest.

Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over het ontstaan van de voorstelling, het verhaal erachter én je maakt kennis met de regisseur, de choreografen, de muziek en de dansers!

Nog meer verdiepende informatie over Song of the dark forest vindt u in ons digitale programmaboek. Hier leest u onder andere de visie van de Oekraïense zanger Andrii Ganchuk op Russische muziek.

Opera2Day

OPERA2DAY maakt opera-voorstellingen, die door de combinatie van relevante verhalen, meeslepende muziek en een krachtige enscenering de toeschouwer een betekenisvolle ervaring geven.

Artistiek leider en regisseur Serge van Veggel staat bekend om zijn conceptuele aanpak, waarbij hij opera vaak laat samen-smelten met andere genres. Het samengaan van muziek, zang en theater kan ontroeren, verrassen, amuseren en inspireren – maar ook de ziel diep raken en emotionele en maatschappelijke onderwerpen voelbaar maken. Zo heeft OPERA2DAY zich ontwikkeld tot een vernieuwend en spraakmakend gezelschap dat het genre opera en afzonderlijke operatitels opnieuw weet uit te vinden voor een publiek van nu.

In ons digitale programmaboek vertelt Serge over de totstandkoming van deze voorstelling en de noodzaak om deze te maken.

Ruochen Wang solo met een hondenriem
Groep mensen op een donker podium die in beweging zijn

Choreografen

DoelenEnsemble

Het DoelenEnsemble is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van hedendaagse klassieke muziek in Rotterdam en Nederland. Verrassen, vernieuwen en verbinden staan centraal in de missie van het DoelenEnsemble.

De samenwerking met partijen in deze productie is uniek. Artistiek leider en dirigent Maarten van Veen zegt hierover: "Ik hoop dat je als toeschouwer een ervaring mee naar huis neemt die je écht nooit meer vergeet, er is nog zoveel moois te ontdekken in de samenwerking, waarbij 1+1 echt 3 wordt.”

In ons digitale programmaboek vindt u een toelichting van Maarten op de muziekkeuze van de voorstelling. De vertalingen van de liederen kunt u hier downloaden.

DoelenEnsemble

Pers over de voorstelling

Meisje met ballon, op de achtergrond vechten soldaten