Miller de Nobili

Miller de Nobili

Miller de Nobili werd opgericht tijdens de 2020 lockdown, als een artistieke samenwerking tussen Maria Chiara de' Nobili en Alexander Miller. Verbonden door een gedeelde visie, wilden ze een platform ontwikkelen dat hun gezamenlijke passies voor breaking, hedendaags en urban danstheater, naast acteertechnieken, naadloos integreert.

Hun debuut "Momento" werd bekroond met de prestigieuze Productieprijs van het Scapino Ballet Rotterdam tijdens de 35e Choreografie Wedstrijd in Hannover. Gedreven door hun toewijding aan innovatie, virtuositeit en zorgvuldige aandacht voor detail, kreeg Miller de Nobili gestaag erkenning en succes door een reeks boeiende creaties. Hun avondvullende werk "PACK" ging in september 2021 in première als onderdeel van het "Dancing About" festival als coproductie met Tanzpakt Dresden in Hellerau - European Centre for the Arts. Na het succesvolle debuut werd "PACK" gepresenteerd op het Tanzplattform Deutschland 2022.

In 2022 produceerde Miller de Nobili "wolken voor morgen" dat in première ging bij PACT Zollverein in het kader van ATELIER nr. 66. Het werk werd onder andere uitgenodigd voor de Tanzplattform Bern, het Tanz Labor Ulm en de 36. internationale choreografische wedstrijd in Hannover. In hetzelfde jaar produceerde MdN twee originele

korte creaties. "Stay" geproduceerd door SILK Fluegge (Oostenrijk) & Pottporus e.V., evenals "up the slippery slope" voor Think Big 2022, ondersteund door het Staatsballett Hannover.

In november 2022 ging MdN in première met hun nieuwste avondvullende productie "Don't you dare!", een coproductie van Hellerau - Europees Centrum voor de Kunsten en ondersteund door Residenzzentrum tanz+. In 2023 werd MdN geselecteerd voor een driejarige conceptfinanciering door de stad Dresden. In hetzelfde jaar namen ze deel aan de Rotterdam International Choreography Competition (RIDCC) met hun laatste korte creatie, "Until Again."

Hun aankomende avondvullende creatie voor 2024 zal worden ontwikkeld door middel van een reeks residenties voor artistieke ontwikkeling verspreid over het jaar in samenwerking met internationale instellingen zoals AGORA van Montpellier Danse in Frankrijk, Teatros del Canal in Madrid, Spanje, en Residenzzentrum Tanz+ in Baden, Zwitserland. Deze verschillende residenties bieden middelen en mogelijkheden voor de voortdurende groei en verfijning van het project.

In de loop van de lockdown en de daarmee gepaard gaande beperkingen op het artistieke werk besloten ze hun artistieke samenwerking verder te verdiepen: Miller de Nobili werd geboren uit het idee om een gedeelde vorm te vinden voor hun respectievelijke interesses in hedendaags danstheater, fysiek theater, urban dance en breaking.

Hun eerste gezamenlijke werk Momento ontstond toen ze nog in lockdown zaten. Het duo won de Scapino Ballet Production Award op de 2021 Choreography 35 Competition in Hannover en werd uitgenodigd voor Dance Days Chania Festival en Istanbul Fringe Festival 2021 & 2022. Hun tweede creatie Once upon a time ging in juni 2021 in première op het TANZ | MODERNE | TANZ festival in Chemnitz. Hun laatste werk PACK ging in september 2021 in première als onderdeel van het festival "Dancing About" als coproductie met Tanzpakt Dresden in het Festspielhaus Hellerau. Na het succesvolle debuut werd PACK gepresenteerd op het Tanzplattform Deutschland 2022.

Miller de Nobili is een vervolg op de individuele successen van beide choreografen: de choreografieën voor La Biennale di Venezia (de' Nobili) en de oprichting van de breaking crew THE SAXONZ (Miller) die zich drie keer kwalificeerde voor de Breaking World Championships in Braunschweig.

Miller de Nobili combineert invloeden van hedendaags danstheater, fysiek theater, urban dance en breaking door samen met de dansers te creëren. Het doel is om een onderscheidende, contrasterende artistieke handtekening te ontwikkelen die een breed spectrum aan thema's en inhoud kan overbrengen op een manier die geschikt is voor een breed publiek.

Curriculum Vitae

Geboren
M. Chiara de'Nobili - 1995, Napels (Italië)
Alexander 'Kelox' Miller - 1989

Opleiding
M.A. Choreography - Palucca University of Dance Dresden

Beurzen, nominaties en prijzen
- Selectie van Clouds for Tomorrow voor Choreography Competition in Hannover (2022)
- Scapino Ballet Production Award voor Momento - Choreography Competition in Hannover (2021)
- 1e prijs 'Battle of the Year Germany' met The Saxonz (Miller, 2014 en 2015)

Miller de Nobili