Casablanca

Data 28 oktober 2022 t/m 24 februari 2023
Duur 70 minuten

De Hollywoodklassieker Casablanca, met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe vertaalt de film naar een zinderende dansvoorstelling met gepassioneerde duetten en betoverende groepschoreografieën. Casablanca is een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

In Casablanca komen verschillende disciplines samen tot één geheel. Op een draaiend podium creëert Ed Wubbe met dans in verschillende stijlen, circuselementen en muziek een sfeervolle, theatrale wereld. Casablanca speelt zich af op een plek waar mensen, op de vlucht voor oorlog, wachten op een beter bestaan. Achter het romantische verhaal gaat een schemerwereld schuil waarin werkelijkheid en fantasie langs elkaar wrijven en waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film met zijn weergaloze filmmuziek en jazznummers uit de jaren ’40, afgewisseld met opzwepende Marokkaanse Berbermuziek.

De pers over Casablanca

Noordhollands Dagblad

"Casablanca brengt je op sommige momenten in vervoering, zoals in de duetten waarin de wonderschone Ellen Landa met volle overtuiging in de rol van Ilse Lund lijkt te stappen. Zij laat de passie van het toneel spatten."

Parool

"In een reeks dynamische groepsballetten op traditionele Berbermuziek laat choreograaf Ed Wubbe de Marokkaanse setting een stuk duidelijker uit de verf komen dan in de film."

Theaterkrant

"Wubbe heeft er Marokkaanse Berbermuziek aan toegevoegd voor een aantal groepsscènes waarin het voltallig ensemble van 22 dansers te zien is, sfeervol belicht, in fraaie, uitbundige choreografieën die het gepassioneerde verlangen naar vrijheid lijken uit te drukken"

Movement Exposed

"De organische groepschoreografieën die Ed Wubbe op deze muziek heeft gemaakt, zijn duidelijke hoogtepunten van het stuk."

Een mannelijke en vrouwelijke danser in lichte kleding onder oranje licht. Hij is op een knie gehurkt en zij leunt over hem heen en heeft zijn hoofd vast.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee danseressen kijken elkaar aan, de een zittend op een stoel en de ander op de rand van een verhoging. Daarachter een groep dansers rondom een speeltafel uit een casino.
Casablanca - Bas Czerwinski
Een groep dansers met handen als vuisten voor de borst, ietwat gebogen en ingetogen dansend in een oranje licht.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers op en rondom een rond podium in oranje licht met rook. Zij lopen rond en dragen een andere danser op de schouders.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee dansers op het podium. De mannelijke danser heeft zijn arm om haar rug geslagen en zij leunt naar achteren en strekt haar arm uit naar achter. Op de achtergrond kijkt iemand toe in de schaduw.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers opgesteld in een driehoek, waarbij alleen de voorste danser zichtbaar is. Van de andere dansers is enkel het onderlichaam te zien, omdat zij een grote waaier met zwarte veren voor zich vasthouden.
Casablanca - Bas Czerwinski

Credits

Choreografie

Ed Wubbe i.s.m. de dansers

Muziek

Casablanca, Original Soundtrack Motion Picture
Musique Du Monde; Maroc: Musique Berbères

Kostuumontwerp

Pamela Homoet

Lichtontwerp

Xavier Spruit Bleeker, Ed Wubbe

Geluidontwerp

Ed Wubbe, Joep van der Velden

Dansers

Bekijk de actuele cast

Wat ik mis in de film is het gegeven dat het zich afspeelt in Marokko, ik wilde daar meer mee doen

Ed Wubbe

 

Over de film

De film Casablanca speelt zich af in de gelijknamige Marokkaanse stad aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een overgangsplek voor Europese vluchtelingen en een broeinest van louche handelaars, Nazi’s en het Franse verzet.

De cynische Amerikaan Rick Blaine (Humphrey Bogart) runt er een nachtclub waar illegale visa worden verhandeld om via Lissabon naar Amerika te vluchten. Rick heeft twee van deze visa in zijn bezit. Hij komt met zichzelf in conflict als verzetsleider Victor Laszlo met zijn vrouw Ilsa Lund (Ingrid Bergman) in Casablanca arriveren. Zij hebben deze visa nodig om te kunnen vluchten. Maar Ilsa was ooit Ricks grote liefde in Parijs. Hij staat voor een moeilijke keuze: hij kan Victor en Ilsa de papieren geven zodat zij kunnen vluchten, hij kan Ilsa verleiden en overhalen om samen met hem naar Amerika te vertrekken of hij kan de papieren voor veel geld verkopen. Rick moet beslissen wat belangrijker is - zijn eigen geluk of de vele levens die op het spel staan.

 

 

 

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Casablanca. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreograaf, het verhaal van de film, de muziek, het decor en de kostuums. 
 

 

 

Bonnie Doets

Scapino sterdanseres Bonnie Doets neemt dit seizoen afscheid van het danstoneel. Na een prachtige carrière van 30 jaar is zij voor het laatst als tableaudanser te zien in Casablanca.Achter het romantische verhaal van Casablanca gaat een schemerwereld schuil waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen. Bonnie heeft binnen de voorstelling een bijzondere rol. Zij vertegenwoordigt namelijk de donkere kant van het verhaal.

 

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu