Casablanca

Casablanca

De Hollywoodklassieker Casablanca, met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe vertaalt de film naar een zinderende dansvoorstelling met gepassioneerde duetten en betoverende groepschoreografieën. Casablanca is een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

In Casablanca komen verschillende disciplines samen tot één geheel. Op een draaiend podium creëert Ed Wubbe met dans in verschillende stijlen, circuselementen en muziek een sfeervolle, theatrale wereld. Casablanca speelt zich af op een plek waar mensen, op de vlucht voor oorlog, wachten op een beter bestaan. Achter het romantische verhaal gaat een schemerwereld schuil waarin werkelijkheid en fantasie langs elkaar wrijven en waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film met zijn weergaloze filmmuziek en jazznummers uit de jaren ’40, afgewisseld met opzwepende Marokkaanse Berbermuziek.

De pers over Casablanca

Groep van dansers in lichte kleding in oranjekleurig licht

Credits

Choreografie
Ed Wubbe i.s.m. de dansers

Muziek
Casablanca, Original Soundtrack Motion Picture Musique Du Monde; Maroc: Musique Berbères

Kostuumontwerp
Pamela Homoet

Lichtontwerp
Xavier Spruit Bleeker, Ed Wubbe

Geluidontwerp
Ed Wubbe, Joep van der Velden

Een vrouw met rode lippenstift wordt innig omhelst door een man. Samen worden ze uitgelicht in het donker door een spotlight.

Choreograaf

Over de film

De film Casablanca speelt zich af in de gelijknamige Marokkaanse stad aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een overgangsplek voor Europese vluchtelingen en een broeinest van louche handelaars, Nazi’s en het Franse verzet.

De cynische Amerikaan Rick Blaine (Humphrey Bogart) runt er een nachtclub waar illegale visa worden verhandeld om via Lissabon naar Amerika te vluchten. Rick heeft twee van deze visa in zijn bezit. Hij komt met zichzelf in conflict als verzetsleider Victor Laszlo met zijn vrouw Ilsa Lund (Ingrid Bergman) in Casablanca arriveren. Zij hebben deze visa nodig om te kunnen vluchten. Maar Ilsa was ooit Ricks grote liefde in Parijs. Hij staat voor een moeilijke keuze: hij kan Victor en Ilsa de papieren geven zodat zij kunnen vluchten, hij kan Ilsa verleiden en overhalen om samen met hem naar Amerika te vertrekken of hij kan de papieren voor veel geld verkopen. Rick moet beslissen wat belangrijker is - zijn eigen geluk of de vele levens die op het spel staan.

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Casablanca. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreograaf, het verhaal van de film, de muziek, het decor en de kostuums.