Casablanca

Data 28 oktober 2022 t/m 24 februari 2023
Duur 70 minuten

De Hollywoodklassieker Casablanca, met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe vertaalt de film naar een zinderende dansvoorstelling met gepassioneerde duetten en betoverende groepschoreografieën. Casablanca is een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

In Casablanca komen verschillende disciplines samen tot één geheel. Op een draaiend podium creëert Ed Wubbe met dans in verschillende stijlen, circuselementen en muziek een sfeervolle, theatrale wereld. Casablanca speelt zich af op een plek waar mensen, op de vlucht voor oorlog, wachten op een beter bestaan. Achter het romantische verhaal gaat een schemerwereld schuil waarin werkelijkheid en fantasie langs elkaar wrijven en waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film met zijn weergaloze filmmuziek en jazznummers uit de jaren ’40, afgewisseld met opzwepende Marokkaanse Berbermuziek.

De pers over Casablanca

Noordhollands Dagblad

"Casablanca brengt je op sommige momenten in vervoering, zoals in de duetten waarin de wonderschone Ellen Landa met volle overtuiging in de rol van Ilse Lund lijkt te stappen. Zij laat de passie van het toneel spatten."

Parool

"In een reeks dynamische groepsballetten op traditionele Berbermuziek laat choreograaf Ed Wubbe de Marokkaanse setting een stuk duidelijker uit de verf komen dan in de film."

Theaterkrant

"Wubbe heeft er Marokkaanse Berbermuziek aan toegevoegd voor een aantal groepsscènes waarin het voltallig ensemble van 22 dansers te zien is, sfeervol belicht, in fraaie, uitbundige choreografieën die het gepassioneerde verlangen naar vrijheid lijken uit te drukken"

Movement Exposed

"De organische groepschoreografieën die Ed Wubbe op deze muziek heeft gemaakt, zijn duidelijke hoogtepunten van het stuk."

Credits

Choreografie

Ed Wubbe i.s.m. de dansers

Muziek

Casablanca, Original Soundtrack Motion Picture
Musique Du Monde; Maroc: Musique Berbères

Kostuumontwerp

Pamela Homoet

Lichtontwerp

Xavier Spruit Bleeker, Ed Wubbe

Geluidontwerp

Ed Wubbe, Joep van der Velden

Dansers

Bekijk het volledige tableau

Choreograaf

Ed Wubbe (photo Bryndis Brynjolfsdottir)
Ed Wubbe
Choreograaf

Onbedoeld is Casablanca pijnlijk actueel

Ed Wubbe
Een mannelijke en vrouwelijke danser in lichte kleding onder oranje licht. Hij is op een knie gehurkt en zij leunt over hem heen en heeft zijn hoofd vast.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee danseressen kijken elkaar aan, de een zittend op een stoel en de ander op de rand van een verhoging. Daarachter een groep dansers rondom een speeltafel uit een casino.
Casablanca - Bas Czerwinski
Een groep dansers met handen als vuisten voor de borst, ietwat gebogen en ingetogen dansend in een oranje licht.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers op en rondom een rond podium in oranje licht met rook. Zij lopen rond en dragen een andere danser op de schouders.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee dansers op het podium. De mannelijke danser heeft zijn arm om haar rug geslagen en zij leunt naar achteren en strekt haar arm uit naar achter. Op de achtergrond kijkt iemand toe in de schaduw.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers opgesteld in een driehoek, waarbij alleen de voorste danser zichtbaar is. Van de andere dansers is enkel het onderlichaam te zien, omdat zij een grote waaier met zwarte veren voor zich vasthouden.
Casablanca - Bas Czerwinski

Agenda

05 Nov 2022 19:30Voorstelling Casablanca La Fundación Baluarte Pamplona (ES)Tickets
06 Nov 2022 19:00Voorstelling Casablanca Kursaal San Sebastian (ES)Tickets
12 Nov 2022 20:00Voorstelling Casablanca Stadsschouwburg Haarlem HaarlemTickets
13 Nov 2022 15:00Voorstelling Casablanca Stadsschouwburg Haarlem HaarlemTickets
16 Nov 2022 20:00Voorstelling Casablanca Wilminktheater EnschedeTickets

 

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Casablanca. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreograaf, het verhaal van de film, de muziek, het decor en de kostuums. 
 

 

 

Meer over Casablanca

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu