Vergrijsd-blauwe afbeelding met daarop twee personen met rood haar. De vrouw vooraan heeft een arm op haar heup en leunt naar achteren. Achter haar staat een man met zijn armen als pijl en boog.

Two Tales

In Two Tales vertellen jonge opkomende dansmakers - winnaars van het choreografen concours RIDCC - indringende verhalen met stevige wortels in de overleveringen en gebruiken van hun geboortegrond. Choreografenduo Danae & Dionysios maakte het indringende dansstuk Free at Last en choreograaf Erika Silgoner creëert met The Mourning een liefdesverhaal, klucht en tragedie in een.

Een spannende nieuwe samenwerking
Danae & Dionysios en Erika Silgoner zijn winnaars van de XL Production Award van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC), waarvan Scapino partner van het eerste uur is. Dit choreografieconcours is uniek in de wereld, mede door het uitreiken van de grootste dansprijs ter wereld; een productiebudget van 100.000 euro om een nieuw werk te maken. In samenwerking met RIDCC presenteert Scapino twee winnaars van de XL Production Award in Two Tales. Uitgevoerd door en gecreëerd met de dansers van Scapino Ballet Rotterdam.

Publieksreacties

 • Jan van de Werken

  Ik vond het geweldig. Wat een kracht, souplesse, samenspel. Genoten. De muziek, kleding en dans.
 • Sandra Brands

  Ben nog steeds onder de indruk!!! Prachtig. Voor mij de eerste keer Scapino, maar ga jullie vaker zien.
 • Mathilde Bellwinkel

  Betoverend mooi gedanst deze twee verhalen. Af en toe kwamen mijn tranen door ontroering. Scapino ten voeten uit om verhalend te dansen met zo veel passie.

Credits

Artistieke leiding
Ed Wubbe

Choreografie
Danae & Dionysios
Erika Silgoner

Dansers
Bekijk het tableau

Zes vrouwen in zwarte kleding die naar achter deinzen

Free at last

Intrigerende dansrituelen en de intense en mystieke sfeer maken van dit dansstuk een overweldigende ervaring. Free at last is gebaseerd op een bekende Griekse mythe over de onafhankelijkheidsstrijd. Een groep vrouwen danst als teken van verzet hun laatste dans op de rand van een klif.

Met hun thuisland en oude Griekse verhalen als inspiratiebronnen, maakt het choreografenduo Danae & Dionysios een sfeervol en indringend dansstuk over de cyclus van het leven en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven.

The Mourning

Het dansstuk The Mourning is een liefdesverhaal, klucht en tragedie ineen. Vanuit haar Siciliaanse achtergrond maakt choreografe en theatermaakster Erika Silgoner met acht dansers een levendige en filmische choreografie. Verdriet, humor, ironie, passie, en hilarische momenten wisselen elkaar af. Met adembenemende partnering en virtuoze dans weet Silgoner de aandacht van het publiek van het begin tot het verrassende eind vast te houden.

Erika Silgoner is oprichter van Esklan Art’s Factory, een innovatief, jong Italiaans gezelschap dat wereldwijd voorstellingen geeft. Vanwege haar originaliteit werd zij gevraagd een choreografie te maken voor een gedeelte van de slotceremonie van de Olympische winterspelen in Peking.

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Two Tales. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreografen, hun inspiratie, het decor en de kostuums. 


De stukken Free At Last en The Mourning worden in principe gedanst in deze volgorde, met uitzondering van de theaters waarbij het ombouwen naar deze set niet mogelijk is. Daarom zullen de dansstukken bij de voorstellingen in Laren, Stadskanaal en Meppel in andere volgorde worden opgevoerd.

Recensies

 • Volkskrant ★★★★☆

  "Two Tales levert een veelbelovende, duistere avond op"
 • Meppeler Courant

  "Scapino danst de dood naar nieuw leven."
 • Theaterkrant

  "Two Tales is een troostrijke dansvoorstelling van grote klasse."