Marcos Morau

Marcos Morau

Marcos Morau is afkomstig uit Catalonië en oprichter van het Spaanse kunstenaarscollectief La Veronal. Hij maakt naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt.

Morau gebruikt historische gegevens als inspiratie. Hij herinterpreteert dit als kunstenaar en creëert zo een nieuwe werkelijkheid. In zijn al dikwijls bekroonde werk refereert hij net zo makkelijk naar beeldende kunst uit de renaissance en films van David Lynch als naar de moderne dans van Jirí Kylián en William Forsythe. Hij heeft geen achtergrond als danser maar studeerde choreografie aan het Institut del Teatre Barcelona en Movement Research in New York. Daarnaast studeerde hij fotografie en een master Dramaturgie.

Curriculum Vitae

Geboren
1982, Valencia (Spanje)

Maakte werk voor (o.a.)
National Dance Company of Spain, Scapino Ballet Rotterdam, Skånes Dansteater, Göteborg Operans Danskompani, Ballet de Lorraine, Carte Blanche Norway, Nederlands Dans Theater

Donkere foto met een vrouw in een zwart kanten kostuum. Zij heeft rood, klassiek opgestoken haar, een wit opgemaakt gezicht en knalrode lippen.

Het werk van La Veronal, dat gevestigd is in Barcelona, was te zien in de beste theaters en festivals over de hele wereld, van Sadler’s Wells in Londen tot de Biënnale in Venetië. Morau won als jongste maker de prestigieuze Nationale Dansprijs van het Spaanse Ministerie van Cultuur en won prijzen op internationale choreografenconcoursen. Op het concours van Hannover won hij de Scapino Productieprijs. In 2016 maakt hij voor Scapino de avondvullende voorstelling Pablo, geïnspireerd op het leven van Picaso. In 2019 ging zijn tweede grote voorstelling voor Scapino in première; Cathedral.

Sommige recensenten hebben Morau’s stijl gekenmerkt als kubistisch. Morau: "Het zou kunnen komen door onze benadering, die niet frontaal is, maar heel erg de beweging richting de zijkanten zoekt en naar achteren gericht is. Wij geven waarde aan elke hoek, elk deel, elk segment van het lichaam. Ik denk dat die kwaliteit inderdaad wel vergeleken kan worden met het kubisme."

Werk voor Scapino