twools_headerweb.jpg

TWOOLS 18

TWOOLS 18 voert het publiek in hoog tempo langs de unieke werelden die de zeven choreografen in elk tien minuten oproepen.

De virtuoze dansers van Scapino schakelen moeiteloos van de ene stijl naar de andere en geven hun eigen inbreng. ‘Een speeddate’ wordt deze editie van TWOOLS in de flyer genoemd.

De makers in deze editie zijn volgens artistiek leider Ed Wubbe origineel en veelzijdig. Hij beschrijft hen in zijn voorwoord op het programma als “Onafhankelijk, ambitieus en – gezien hun jonge leeftijd – met opvallend veel ervaring. Ze weten wat er speelt in de wereld en halen daar hun inspiratie vandaan. Net als onze dansers overigens, waardoor er een goede klik is. Met hun betrokkenheid en hun uitgesproken persoonlijkheden zijn ook zij een inspiratiebron.”

Credits

Choreografie
Ryan Djojokarso, Joeri Dubbe, Marcos Morau, Maciej Kuzminski, Miquel G. Font en Ed Wubbe

Muziek
o.a. Yo Yo Ma & Bobby McFerrin, Beastie Boys, Steve Reich, Miquel G. Font, Jorg Schellekens, NITS

Lichtontwerp
Xavier Spruit Bleeker, Pawel Murlik, Miquel G. Font, Pavla Beranova

Kostuumontwerpen
Pamela Homoet, Petra Finke, Annemarije van Harten, La Veronal, Habemus Corpu

twools-maciej-kuzminski-foto-joris-jan-bos_0326_1.jpg

Achtbaan van Scapino is kleurrijke staalkaart van hedendaags ballet.

NRC Handelsblad

Maciej Kuzminski gebruikt een compositie van Steve Reich om in It’s gonna rain een steeds dreigender, veeleisender wereld neer te zetten die de mens aan het tollen brengt. In Shin A Lam van Marcos Morau, eerder te zien in TWOOLS 16, belichamen drie flitsend bewegende dansers een waargebeurd sportdrama. Ryan Djojokarso maakt het ensemblestuk While the leaves are blowing met uitgestreken commentaar op het paringsgedrag als in een natuurdocumentaire. In Norai van Miquel G. Font proberen twee mensen bij elkaar te komen in weerwil van alles wat hen – letterlijk – tegenhoudt. Ladder 84 van Joeri Alexander Dubbe zet de dansers in als strak bewegende bewoners van een repetitieve, afgemeten wereld. Het tedere liefdesduet The Swimmer van Ed Wubbe uit hitvoorstelling TING! maakt het programma compleet.

TWOOLS 18 blijkt de laatste in de reeks. Na meer dan honderd dansstukken van meer dan tachtig choreografen verdwijnt de naam TWOOLS en is het tijd voor een nieuw format waarbinnen jonge getalenteerde choreografen zich bij Scapino presenteren: The Square, een wijd open plek waar makers, dansers en publiek elkaar treffen voor nieuwe innovatieve dans.

twools-joeri-alexander-dubbe-foto-joris-jan-bos_1250.jpg