TWOOLS 17

TWOOLS 17

Onder het motto “Meer dans past er niet in” presenteert Scapino Ballet Rotterdam TWOOLS17. In 75 minuten dansen 22 dansers in 8 stukken van 7 choreografen.

Voor TWOOLS 17 wordt vooraf geen thema bepaald. Artistiek leider Ed Wubbe stelt aan het eind van elk seizoen graag een feest van de dans samen, een gevarieerde voorstelling vol vaart die fans én beginnende dansliefhebbers in de Rotterdamse Schouwburg een mooie avond geeft. Een mix dus van stijlen, waarin experiment naast entertainment staat.

TWOOLS 17 bestaat uit premières van Ed Wubbe, Itamar Serussi, Felix Landerer, Joeri Dubbe en Laurent Flament. En een zeldzaamheid: twee successtukken uit eerdere edities keren terug. Dat zijn Vuurvogel, waarmee Marco Goecke zich een aantal jaar eerder presenteert als maker met een volstrekt eigen, aangrijpende danstaal, en het terecht bejubelde Kha van Gentian Doda, dat in tien minuten tijd de evolutie van de mens samenbalt.

Credits

Choreografie
Ed Wubbe, Laurent Flament, Joeri Dubbe, Itamar Serussi, Gentian Doda, Felix Landerer en Marco Goecke

Muziek
NITS, Ludovico Einaudi, The Knife, Richard van Kruysdijk, Joaquin Segade, Sufjan Stevens, Igor Stravinsky

Kostuumontwerp
Pamela Homoet

twools_chor_joeri_dubbe_p5292703_foto_hans_gerritsen.jpg

Pers over TWOOLS 17

  • Dans Magazine

    "Stuk voor stuk pareltjes. Weergaloos ...een must-see!"
  • De Volkskrant

    "Wubbe’s teaser knispert van de soepele ritmes (...) Goecke’s Vuurvogel is gekmakend mooi."
  • 8Weekly

    "Geen gaten, geen zwakke plekken"

Les Nuits is de openingsdans, The Red Dog sluit af. Ed Wubbe maakt ze als voorproefje van TING!, het jubileumspektakel waarmee Scapino, het oudste balletgezelschap van Nederland, in seizoen 2015-2016 het zeventigjarig jubileum viert. That’s the worst thing I could do is huischoreograaf Itamar Serussi’s tweede bijdrage aan TWOOLS. NRC-recensent Francine van der Wiel noemt het stuk op muziek van Richard van Kruysdijk “abstract en ironisch”.

Felix Landerer komt met Exquisit, een strak en streng gereguleerd groepswerk waaruit telkens iemand zich losmaakt. De jonge Joeri Dubbe, winnaar van de Scapino Productieprijs, zet in Raven’s Home de dansers als abstracte kraaien op de vloer. De Brusselse ‘dansmixer’ Laurent Flament is choreograaf bij televisiehit So You Think You Can Dance. In zijn Experience, waarin twee mannen strijden om de liefde van een vrouw, is als gastdanser te zien oud-SYTYCD-winnaar Danny Boom.

wie hierna de buik nog niet vol had van dans, was er een toetje. Een onaangekondigd vroeg werk van huischoregraaf Marco Goecke sloot de avond pas echt af: Ring them bells.