Vier vervreemdende personen in zwarte kleding tegen een donkerblauwe achtergrond

Cathedral

Een wonderlijke reis naar de wereld van morgen en een zoektocht naar wat ons menselijk maakt. Een herneming van de succesproductie door de Spaanse dans- en theatermaker Marcos Morau op de meditatieve muziek van Arvo Pärt.

Met een combinatie van kunstdisciplines, bijzondere vormgeving en een inventieve bewegingstaal is Morau een van de meest vooraanstaande danskunstenaars in de Europese theaterwereld.

Cathedral toont een wereld waarin het leven wordt beheerst door digitale technieken en waarin we elkaar steeds meer aan het verliezen zijn. Met de mystieke muziek van Arvo Pärt als hartslag gaan Morau en de dansers op zoek naar wat ons menselijk maakt en wat onze relatie is met de natuur. 

Morau en zijn team van Spaanse kunstenaars ontwerpen een retro-futuristisch toneelbeeld met levensgrote videoprojecties. In deze vervreemdende wereld biedt de muziek van Arvo Pärt een oase van rust. Belangrijk onderdeel in de vormgeving zijn de theatrale en op de hedendaagse mode geïnspireerde kostuums. De ontmoeting met een metershoge meteoor op het toneel vormt het raadselachtige begin van deze bijzondere dansvoorstelling.

De pers over Cathedral

 • ★★★★

  NRC Handelsblad

  "Met hun tot op de vingerkootjes gefragmenteerde lijf bewegen de twaalf dansers van Scapino virtuoos."
 • ★★★★

  de Volkskrant

  "Dans van rijzende ster Marcos Morau op muziek van Arvo Pärt: een wonderlijke combinatie die krachtig uitpakt."
 • ★★★★

  Trouw

  "De bewegingstaal is verrassend aards en heeft een fraaie melancholische onderlaag, door de Scapino-dansers uitstekend naar boven gehaald."
Tableau van verschillende personen in een vervreemdende setting op een podium

Agenda

zaterdag 23 november 2024 - 20:15 Try-out
Cathedral
Theater aan de Schie
Schiedam
Deze voorstelling heeft een inleiding. Op de website van het theater vindt u hierover meer informatie.
Tickets
donderdag 28 november 2024 - 20:00 Voorstelling
Cathedral
Theater Rotterdam
Rotterdam
Met live orkest
vrijdag 29 november 2024 - 20:00 Voorstelling
Cathedral
Theater Rotterdam
Rotterdam
Met live orkest
zaterdag 30 november 2024 - 20:00 Voorstelling
Cathedral
Theater Rotterdam
Rotterdam
Met live orkest
zondag 1 december 2024 - 14:30 Voorstelling
Cathedral
Theater Rotterdam
Rotterdam
Met live orkest

Credits

Regie
Marcos Morau

Choreografie
Marcos Morau, Lorena Nogal

Muziek
Arvo Pärt, exclusief live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam tijdens de voorstellingen in Theater Rotterdam

Decor & Kostuums
Silvia Delagneau

Dramaturgie assistent
Carmina S. Beldak

Lichtontwerp
Mårten Axelsson

Videoprojecties
Justin Bekker

Een rij personen in pak zittend op een tafel met een voet omhoog
cathedral_hansgerritsen_02.jpg

Marcos Morau

Marcos Morau

Marcos Morau is oprichter van het Spaanse kunstenaarscollectief La Veronal. Hij maakt naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt.

“Cathedral is”, zegt Morau, “iets wat ik in mijn hoofd heb, een kinderlijke verbeelding. Het is een speelkamer waarin het grotendeels kapotte speelgoed tot leven komt, als in een nachtmerrie. Je realiseert je dat de speeltjes, ofwel karakters, anders, minder organisch bewegen en zich anders tot elkaar verhouden dan je gewend bent.”

Het raakt aan zijn persoonlijke visie op de toekomst. “Ik denk dat we op sommige punten op de goede weg zijn, maar ik ben ook bezorgd. Zo vrees ik dat we met onze toenemende individualiteit en zelfredzaamheid de ander steeds meer aan het verliezen zijn. Iets wat zich ook vertaalt naar de politiek en naar onze omgang met de kunsten. Maar ik wil geen pessimist zijn. Ik geloof dat er nog tijd is om van koers te veranderen. Dat is ook wat ik uitdraag in mijn werk: ‘Kijk mensen, dit is de kant die we opgaan. Je hebt nu nog de kans om je pad te verleggen, om te gaan voor wat er echt toe doet’.”

An evening with Arvo Pärt

Arvo Pärt (Tallinn, 1935) is een van de meest gespeelde levende componisten. Deze bijzondere status dankt de Estlandse componist aan zijn subtiele en meditatieve muziek, die je het gevoel kan geven dat je een glimp van de eeuwigheid opvangt.

Pärt ontwikkelt een zeer persoonlijke componeertechniek die hij aanduidt met ‘tintinnabuli’, naar het Latijnse woord ‘tintinnabulum’ voor bel of klokje. Het is muziek die terugkeert naar de basis van de tonaliteit, de zuivere drieklank, zoals die schuilt in de toon van een aangeslagen klok.

Het is muziek die mooie klanken niet schuwt. ‘Deze muziek draait om stilte. De geluiden zijn er om de stilte te omringen’, aldus de componist. Een kathedraal van klank, indrukwekkend door zijn heldere eenvoud.

Tafereel met een zittende vrouw, twee personen met vreemde grote pop en een kinderwagen