twools_15 nagasaki_met_leslie_humbert_close_-_foto_hans_gerritsen_4268.jpg

TWOOLS 15

TWOOLS viert de vijftiende editie – het derde lustrum – met, aldus de flyer, “een caleidoscopische dans-zap-avond waarin dansers, technici én toeschouwers snel moeten schakelen.”

Trouw aan het concept opent en sluit Ed Wubbe ook deze editie, met als bijzondere opening een bewerking van Nico, de ode aan de enigmatische en zelfdestructieve zangeres die hij in seizoen 1997-1998 in samenwerking met John Cale heeft gemaakt. Deze wordt gedanst door studenten van Codarts, de Rotterdamse dansacademie.

TWOOLS15 kent een opbouw van donker en licht. Kwetsbaarheid kenmerkt Countless in reversing gear van Fang-Yu Shen. Ook in Min Li’s I Mean draait het om een precair gegeven: evenwicht en zelfvertrouwen. En in Mischa van Leeuwens Human Machinery volgen we het leerproces van een machine die belichaamd wordt door de dansers. Het indrukwekkend opgebouwde groepswerk Kha van Gentian Doda steekt volgens Theaterkrant met kop en schouders boven alles uit “wat betreft de eigenheid van de bewegingstaal, de consistentie van de inhoud en de mate van expressiviteit” (Boukje Cnossen).

TWOOLS15 geeft ook ruim baan aan de nachtclub-vibe, die wordt opgeroepen door oud-Scapinodanser Jan Kooijman. Hij verzorgt maar liefst drie titels op het programma. Kooijman en zijn partner Henna Lee maken in deze trilogie eenmalig een comeback als Scapinodansers. Zij dansen onder een discobol op muziek van Don Diablo en geven de avond een onmiskenbaar showelement. En zo werkt TWOOLS15 toe naar de ironische jazzhands in Wubbe’s humorvolle Nagasaki.

Credits

Concept
Ed Wubbe

Choreografie
Fang-Yu Shen, Gentian Doda, Mischa van Leeuwen, Min Li, Ed Wubbe

Muziek
Max Richter, Don Diablo, Billie Holliday, John Cale, Johann Johansson, Joaquim Segade, Andrey Kiritchenko

Kostuums
Pamela Homoet, Petra Finke

twools_15_ojan_kooijman_en_henna_lee_fotohansgerritsen_3968.jpg

Een laatste keer

Speciaal voor TWOOLS 15 keren Jan Kooijman & Henna Lee eenmalig terug op het danstoneel. De ex-dansers van Scapino maken én dansen samen een aantal duetten op speciale muziek van dj Don Diablo. Hieronder ook het emotionele duet The Artist Inside dat te zien was tijdens het Sta op tegen Kankergala.

"Wij kijken uit naar een hernieuwde samenwerking met Scapino. Een plek waar wij allebei veel mooie momenten hebben gekend als danser. Wij voelen ons vereerd om nu een aantal korte choreografieën te mogen maken."

twools_15_fotohansgerritsen_8170.jpg

Programma

Fang-Yu Shen - De nieuwe huischoreograaf maakt haar Scapino debuut. Zij combineert luchtige melancholie en kwikzilveren wendbaarheid met de precisie en vingervlugheid van de traditionele Chinese dans.

Gentian Doda - Veelbelovend nieuw talent. Maakte meerdere danstukken voor het bekende Spaanse Compania Nazional de Danza en het New York Choreografic Institute. Hij won competities in Kopenhagen en Hannover en de Scapino productieprijs.

Mischa van Leeuwen - Weet zijn kwaliteiten als danser bij Scapino ook te benutten als choreograaf. Maakte meerdere stukken voor de workshops en haalde de finale van het solo dansfestival van Stuttgart. Maakte vorig jaar zijn choreografiedebuut in TWOOLS.

Min Li - Danser en TWOOLS choreograaf bij Scapino. Verraste in twee vorige TWOOLS afleveringen met absurdistische en hilarische dansstukken.

Ed Wubbe - Voert de regie over TWOOLS en choreografeert de voorstelling aan elkaar met verrassende divertissementen. En, studenten van de Rotterdamse Dansacademie Codarts kunnen zich voor het TWOOLS publiek in de kijker dansen in een stuk uit Wubbes succesproductie ‘Nico'.