Gentian Doda

Gentian Doda

Gentian Doda begon als danser bij The National Theater of Opera and Ballet in Albanië. Daarna danste hij vele hoofdrollen uit het klassieke repertoire bij verschillende internationale gezelschappen.

In 2002 werd hij door Maurice Béjart gevraagd om de hoofdrol te dansen in De vuurvogel bij het Béjart Ballet in Lausanne, en in 2003 trad hij toe tot de Spaanse Compañía Nacional de Danza (C.N.D.) onder artistiek leiderschap van Nacho Duato.

Bij C.N.D. begon Doda met choreograferen. Eerst in workshops, toen voor C.N.D.2, en uiteindelijk maakte hij in 2009 en 2010 voor het ensemble zijn eerste stukken. Hij begon op te vallen. 1/2 waltz, dat hij maakte in samenwerking met Dimo Kirilov, won in 2011 twee keer de eerste prijs: zowel in de choreografiecompetitie in Kopenhagen als op het Internationale Choreografenconcours in Hannover. Ook won hij dat jaar de Scapino Productieprijs.

Na nog een succesvolle samenwerking met Kirilov trok Doda naar New York met The New York City Ballet een nieuwe choreografie te maken, en werd hij ook in Kopenhagen en Beijing uitgenodigd. In 2013 kwam Gentian Doda naar Scapino Ballet Rotterdam waar hij eerst twee solo’s maakte, A NA en KJAJ, en vervolgens het goed ontvangen ensemblestuk KHA dat opviel door de absurde humor, coherentie en een sterke verbeeldingskracht.

Gentian Doda werkte als assistent van Nacho Duato, was van 2014 tot 2018 eerste balletmeester bij het Staatsballet in Berlijn en daarnaast is hij als freelance choreograaf nieuwe producties blijven maken.

Curriculum Vitae

Geboren
1978, Tirana, Albanië

Danste bij
- The National Theater of Opera and Ballet - Albanië
- Béjart Ballet in Lausanne - Frankrijk
- Compañía Nacional de Danza (C.N.D.) - Spanje

Beurzen, nominaties en prijzen
- 1e prijs choreografiecompetitie in Kopenhagen - 2011
- 1e prijs Internationale Choreografenconcours in Hannover - 2011
- Scapino Productieprijs - Internationale Choreografenconcours in Hannover - 2011

Kha_Gentian_Doda.jpg

Werk voor Scapino