Vrede

Na vijf jaar oorlog wordt het vrede. Wat het land nodig heeft, zijn mensen die initiatief, durf en daadkracht tonen om de samenleving weer op gang te krijgen. Een groot voorbeeld van daadkracht en empathie wordt aan de dag gelegd door danspedagoge Hans Snoek, die in 1946 met een groep vrienden Scapino Ballet opricht. Het gezelschap helpt kinderen ontsnappen uit de wereld van angst. Ze mogen weer dromen en geloven in een nieuwe werkelijkheid zonder oorlog.

Hans Snoek (foto Jac. de Nijs / Anefo - Nationaal Archief)

Hans Snoek

Oprichter en artistiek directeur


Nicolaas Wijnberg

Oprichter


1946

Het debuut van Scapino

Na de oorlog trekken twaalf dansers hun spitzen weer aan. Onder leiding van de kleurrijke Hans Snoek verzorgen ze een gelegenheidsoptreden voor de leerlingen van de Amsterdamse Dongeschool. De lovende reacties doen de dansers besluiten een gezelschap op te richten. Het gezelschap, dat zich Scapino noemt, richt zich op kinderen en debuteert in Koninklijk Theater Carré met een reeks gratis ochtendvoorstellingen, gesponsord door Het Parool.

Bekijk meer

1946

Het Papierennoodballet

Na de oorlog is er een enorm tekort aan papier. Een inzamelingsactie, waarbij kinderen oud papier ophalen, vormt de inspiratiebron voor Scapino’s nieuwe voorstelling: Het Papierennoodballet. Kinderen die goed hebben geholpen met inzamelen, mogen gratis naar de voorstelling.

Bekijk meer

Hans van Norden

Oprichter


Abraham van der Vies

Oprichter


1947

Voor het eerst internationaal

In de zomer van 1947 treedt Scapino voor het eerst op in het buitenland. Op een internationaal jeugdfestival in Praag dansen we de sprookjesachtige voorstelling De Pasja en de Beer, een voorstelling die daarna nog vaak in reprise zal gaan.

Bekijk meer

1948
De Krekel en de Mier | choreografie Hans Snoek (fotograaf onbekend)

Koninklijk bezoek

In seizoen 1948/1949 speelt Scapino twee voorstellingen: De Krekel en de Mier en Jan Klaasen op Reis. Duizenden kinderen komen de sprookjes bewonderen. Ook Koningin Juliana komt kijken met haar dochters, de toenmalige prinsessen Beatrix, Irene en Margriet.

Bekijk meer

Lex van Delden

Oprichter


Ontwikkeling

Scapino weet kinderen te betoveren met sprookjesachtige voorstellingen vol kleurrijke kostuums en uitbundige decors. Bekende kunstenaars uit uitlopende disciplines sluiten zich aan bij het gezelschap. Langzaam maar zeker wordt het beeldende en verhalende karakter van de stukken abstracter en persoonlijker. Er wordt een lijn van modernisering ingezet die bepalend wordt voor de toekomst van Scapino.

1950

Scapino 5 jaar!

Scapino bestaat vijf jaar. Het gezelschap is zeer succesvol, dat wil zeggen: honderd duizend kinderen zagen onze voorstellingen, genoten van de sprookjes en hebben op deze manier kennis gemaakt met ballet. Minder succesvol is dat onze dansers nauwelijks een inkomen uit hun werk halen. Zij worden gedreven door idealisme: mooie voorstellingen maken voor de jeugd.

Bekijk meer

1950

Scapino op televisie

Eind jaren veertig doet het fenomeen televisie zijn intrede in Nederland. Philips start met de eerste, experimentele televisie-uitzendingen. In 1950 is voor het eerst een dansoptreden van Scapino op televisie te bewonderen. Bij de opnames ontmoet Hans Snoek haar toekomstige man, Erik de Vries, die een van de pioniers bij Philips is.

Bekijk meer

1951

Er was eens...

In het voormalig City Theater in Amsterdam gaat de voorstelling Er was eens… in première, met Alex Faassen jr. als het iconische Scapino-figuur. Maar liefst 1700 kinderen zijn erbij. De schrijver van het balletsprookje is Hans Snoek, de choreograaf Albert Mol.

Bekijk meer

Jan Rebel

Choreograaf


1952

Prinses op de Erwt

De voorstelling Prinses op de Erwt gaat in première. Dichter Bert Voeten schrijft de tekst. Jan Rebel verzorgt de choreografie. De decors worden gemaakt door Hermanus Berserik. De voorstelling is gebaseerd op een klein verhaaltje, maar kan op veel belangstelling rekenen. Ook in Amerika, waar we de voorstelling spelen in het Lincoln Center, trekt deze volle zalen. 

Bekijk meer

1954

Brand

Op 1 februari 1954 breekt er brand uit in de voormalige goederenloods van het Weesperpoortstation, de repetitieruimte van Scapino. Decors, kostuums en rekwisieten van 32 balletvoorstellingen gaan in vlammen op. Ook verliezen we onze plek om te repeteren en les te geven. De verzekering vergoedt de schade niet volledig, waardoor het einde dreigt voor Scapino.

Bekijk meer

1954

We zijn gered!

Schoolkinderen zamelen geld in voor het door brand zwaar gehavende Scapino. Samen met de opbrengsten uit een loterij en steun vanuit de gemeente en het Rijk kunnen we voortbestaan. We gebruiken het geld om twee van onze bekendste balletten in een nieuw jasje te steken.

Bekijk meer

1955
Affiche voor de jubileumvoorstelling | illustratie Dick Elffers (detail)

Scapino 10 jaar!

Groot feest: Scapino bestaat tien jaar! We vieren het met een jubileumvoorstelling in Carré. Speciaal voor onze verjaardag schrijft Annie M.G. Schmidt een lied, dat in Het Parool wordt gepubliceerd.

Bekijk meer

1956
Repetitie met Hans van Manen (fotograaf onbekend)

Hans van Manen maakt Swing

De beroemde Nederlandse choreograaf Hans van Manen (1932) maakte een aantal balletten voor Scapino. Een van zijn eerste werken is Swing, onderdeel van de voorstelling Gedanste Portretten, waarin werk van zes choreografen wordt gebundeld.

Bekijk meer

1958
De Wonderfluit geschreven door Henk Dragstra | choreografie Jan Rebel en Hans Snoek (foto Hans van den Busken)

Verhalenwedstrijd

Publieksparticipatie avant la lettre: Scapino vraagt kinderen een verhaal te bedenken voor een dansvoorstelling. Talloze kinderen doen enthousiast mee. Henk Dragstra wint met zijn sprookje De Wonderfluit, waarop Hans Snoek en Jan Rebel een choreografie bedenken.   

Bekijk meer

Ine Rietstap

Danser


1959

Alice in Wonderland

Dit seizoen gaat de productie Alice in Wonderland in première. Naast de choreografie van de Engelse danser Richard Glasstone is het de aankleding door Ronald Wilson en Ruth Hellmer, die op het publiek diepe indruk maakt.

Bekijk meer

1959

Scapino Dansacademie

We openen de Scapino Dansacademie, waar leerlingen reguliere vakken volgen én worden opgeleid tot professioneel danser. Een unicum in Nederland. In de eerste jaren is de Scapino Dansacademie gevestigd op de zolder van het Tehuis voor Arbeiders (huisvesting voor ongehuwde arbeiders) aan de Marnixstraat te Amsterdam. Scapinodanser Karel Poons heeft de dagelijkse leiding. In 1988 fuseert de Scapino Dansacademie met de Nationale Balletacademie.

Bekijk meer

'I like to be in America'

Het is het tijdperk van vrijheid, in de breedste zin van het woord. De moderne dans komt op en de tijdgeest is dwars. Grote Broadwaymusicals komen als film uit. Jazz dans en muziek worden omarmd. Ook Scapino laat zich hierdoor inspireren. Amerika komt niet alleen naar óns toe, Scapino Ballet gaat zelf ook naar Amerika toe om op te treden in het Witte Huis. De wereld maakt kennis met Scapino Ballet!

1960

Scapino 15 jaar!

Scapino bestaat vijftien jaar! In die tijd hebben we in Nederland duizenden voorstellingen gedanst, voor in totaal wel drie miljoen kinderen. Dat moet gevierd! Jan Rebel maakt de jubileumvoorstelling: Jantjes eerste schooldag.

Bekijk meer

1961

Haken en Ogen

De musicalfilm Westside Story komt uit en is een ware hit. De film heeft ook invloed op de balletwereld: jazzdans wordt populair. Ook Scapino laat zich inspireren, wat resulteert in het ballet Haken en Ogen van choreograaf Greetje Donkers.

Bekijk meer

1962

Scapino opent de Kinderboekenweek

Op 5 november 1962 opent de zevende Kinderboekenweek. Scapino heeft de eer om tijdens de opening op te treden in een vol Theater Carré. We dansen de voorstelling Pinokkio, gechoreografeerd door Albert Mol, met muziek van Cor Lemaire, voor een zaal vol enthousiaste kinderen.

Bekijk meer

1964

Scapino in het Witte Huis

Tijdens onze tour door Amerika, staat eind 1963 een bijzonder optreden gepland. Namelijk, in de balzaal van het Witte Huis in Washington. Door de moord op president Kennedy wordt het optreden echter geannuleerd. Op verzoek van first lady Lady Bird Johnson verlengt Scapino zijn tournee om alsnog op te kunnen treden in het Witte Huis.

Bekijk meer

1964

Het meisje met de zwavelstokjes

Eind november beleeft Scapino twee premières: Het meisje met de zwavelstokjes en De Gouden sleutel. Deze twee balletten, choreografieën van Richard Glasstone en Jan Rebel, zijn in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen gemaakt.

Bekijk meer

1965

Scapino 20 jaar!

Op 7 oktober 1965 vieren we ons twintigjarig jubileum en dansen we het inmiddels klassieke Scapinosprookje De Pasja en de Beer in de Stadsschouwburg Amsterdam. We kijken terug op twintig roerige jaren, waarin we veel bereikt hebben en ondanks allerlei tegenslagen, toch zijn blijven groeien.

Bekijk meer

1966

Van den Busken maakt Straatspelletjes

Dansfotograaf en cineast Hans van den Busken maakt de dansfilm Straatspelletjes, op basis van de de voorstelling die choreograaf Walter Gore in 1965 maakt voor Scapino Ballet. Om dans beter te kunnen fotograferen volgt Van den Busken enige tijd danslessen bij Scapino.

Bekijk meer

1967

Scapino op school

Onder leiding van Hans Snoek richt Scapino zich in de beginjaren voornamelijk op kinderen. We treden op in theaters, maar zoeken de jeugd ook op school op. Om nog meer jong publiek kennis te laten maken met de discipline, geven we daar dansdemonstraties.

Bekijk meer

1968

Ballet-thriller

Voor de Kinderboekenweek van 1968 maakt schrijfster An Rutgers van der Loeff een heuse ballet-thriller, waarin Scapino een grote rol speelt: Het uur van de Scapinezen, een onwaar verhaal waar veel waars in zit.

Bekijk meer

1969

Dans in de dierentuin

In juni 1969 danst Scapino op een wel heel speciale locatie, namelijk in dierentuin Artis. We voeren de voorstelling Mensen, dieren en dansen op. Een kaartje kost 50 cent. De Amsterdamse Politiekapel trapt de serie optredens af met een mars.

Bekijk meer

Het stokje doorgeven

Na 25 jaar artistiek leiderschap neemt Hans Snoek afscheid van Scapino Ballet. De Argentijnse Armando Navarro volgt haar op. Onder zijn leiding wordt het ballet klassieker en de kwaliteit van de dans hoger. Ook trekt hij bekende en onbekende choreografen aan, die met de Scapino-dansers mogen werken. Hiermee geeft hij jonge makers de kans om ervaring op te doen, en laat hij bekende choreografen zijn dansers uitdagen om zich te ontwikkelen en de grenzen van hun fysieke mogelijkheden te ontdekken.

1970

Scapino 25 jaar!

We vieren ons 25 jarig jubileum in de RAI, met de voorstellingen Snippers van Hans van Manen en Oor om Oor van Armando Navarro. Deze jubileumviering is extra bijzonder, omdat Hans Snoek afscheid neemt van Scapino. Armando Navarro volgt haar op als artistiek leider, wat een ommezwaai betekent voor Scapino. Vanaf nu maken we niet meer alleen voorstellingen voor de jeugd, maar voor een publiek van alle leeftijden.

Bekijk meer

Armando Navarro tijdens een demonstratie op school (fotograaf onbekend)

Armando Navarro

Artistiek directeur


Aart Verstegen

Artistiek directeur


1971

Een nieuwe artistiek leider: Armano Navarro

Onze nieuwe artistiek leider Armando Navarro trapt het seizoen af met het door Scapino al eerder gedanste Coppelia. Met deze bewerking toont Navarro zijn talent om klassieke sprookjes te vertalen naar toegankelijke balletten voor de jeugd. Coppelia zal meermaals in reprise gaan.

Bekijk meer

1972

Verhuizen

In 1972 verhuist Scapino van het pand aan de Hortusplantsoen naar een nieuwe locatie aan de Luchtvaartstraat. We kunnen niet wachten met repeteren tot de verbouwing klaar is, we willen dóór. Op 8 september is de feestelijke opening, die samenvalt met de première van Bach Brandenburg Drie van de Amerikaanse danser en choreograaf Charles Czarny.

Bekijk meer

1973
Zonnige Dag | choreografie Charles Czarny (foto Jorge Fatauros)

Zonnige dag van Charles Czarny

Op 16 september 1973 gaat Zonnige Dag in première, gemaakt door de Amerikaanse danser en choreograaf Charles Czarny. Joop Stokvis ontwerpt de geraffineerde kostuums. Het Parool schrijft over de voorstelling: ‘Na afloop waren er, zeer verdiend, ovaties, bravo’s en bloemen voor het Scapino Ballet en voor de maker van Zonnige Dag, Charles Czarney, die terecht voor het voetlicht werd gehaald.’

Bekijk meer

1974

Halve symfonie

We openen het seizoen met Halve symfonie, een nieuwe choreografie van Armando Navarro. Oud-Scapino danser Ine Rietstap schrijft erover in NRC Handelsblad, en noemt de voorstelling ‘een aanwinst voor Scapino’. In 1985 is Halve symfonie onderdeel van het jubileumprogramma dat in de Stadsschouwburg Amsterdam voor Koning Beatrix wordt gedanst.

Bekijk meer

1975

Scapino 30 jaar!

We vieren onze dertigste verjaardag met het ballet De Notekraker. Het is een gedurfde keuze, want deze voorstelling is nooit eerder in zijn geheel in Nederland opgevoerd. Het is een groot succes: Scapino voert de voorstelling nog 15 jaar als kerstvoorstelling op.

Bekijk meer

1976

Carambole

Scapino begint het nieuwe theaterseizoen met Carambole van Jose Gutierrez, opgevoerd door Scapino 10. Scapino 10 is een groep van tien jonge dansers die scholen bezoekt voor lessen en demonstraties, om dans te introduceren bij kinderen.

Bekijk meer

1977

Kansen voor jonge makers

Scapino heeft een neus voor interessante jonge makers en geeft hen regelmatig kansen om werk te maken voor de grote zaal. Een van die jonge talenten is Hans Teurlings, die in 1977 zijn eerste voorstelling voor Scapino maakt, Masquerade.

Bekijk meer

1978

Een nieuwe kerstvoorstelling: Assepoester

Het succes van Navarro’s De Notekraker smaakt naar meer. Dus maakt Navarro opnieuw een kerstvoorstelling: Assepoester. Wim Bijmoer, bekend als decorontwerper voor televisieseries als Ja Zuster - Nee Zuster, Stille Kracht en Tijl Uilenspiegel, ontwerpt het indrukwekkende decor. De Amerikaanse Janet Popeleski, die de Sneeuwkoningin vertolkte in De Notekraker, danst de titelrol.

Bekijk meer

1978

Pretpierement

Met de komst van balletmeester Nils Christe wordt het repertoire Scapino moderner. Christes eerste voorstelling bij Scapino is Pretpierement: een vrolijke ballet met orgelmuziek waarvoor Tom Schenk het decor ontwerpt. Later, in 1986, zal Christe Armando Navarro opvolgen als artistiek leider.

Bekijk meer

De populariteit van moderne dans groeit

Moderne dans is doorgedrongen tot de hele Nederlandse danswereld. Voor Scapino is dit een tijd waarin veel nieuwe choreografen op het toneel verschijnen. Er ontstaat een veelheid aan stijlen in vormgeving, muziek en danstaal. Dansers worden keer op keer uitgedaagd zich aan te passen aan de vele verschillende eisen die choreografen aan hen stellen.

1980

Scapino 35 jaar!

Groot feest in de Stadsschouwburg Amsterdam! We vieren ons jubileum met de voorstelling Clowns van Armando Navarro. Zowel de decors als de kostuums zijn ontworpen door Wim Bijmoer. Hoewel recensenten de voorstelling omschrijven als ‘meer theater dan dans’, wordt Clowns zeer goed ontvangen.

Bekijk meer

1981

Humoresque

Armando Navarro maakt de voorstelling Humoresque. Hierin dansen de dansers van het ‘grote’ Scapino gezelschap samen met de Scapino 10, een groep van tien jonge dansers die zich voornamelijk op educatie op scholen richt. Elke groep danst zijn eigen repertoire binnen de voorstelling.

Bekijk meer

1982
Op is op | choreografie Nils Christe (foto Jorge Fatauros)

Op is op

In opdracht en met steun van de stichting Voorlichting Energiebesparing maakt Nils Christe een voorstelling over energiebesparing: Op is op. Een voorstelling waarmee Christe het zichzelf bepaald niet makkelijk maakt.

Bekijk meer

1984

Snoepfonie

Nils Christe maakt een voorstelling over snoepgoed. Tom Schenk ontwerpt de opvallende kostuums: diverse dansers worden met hun bovenlijf in een snoepwikkel gestoken, zoals de huls van een rol pepermunt, en dansen daarom vooral met hun benen.

Bekijk meer

1985
Piccolo Mondo | choreograaf Jiří Kylián (foto Jorge Fatauros)

40 jaar Scapino Ballet

Ter ere van ons jubileum is er op 15 november 1985 een feestelijk gala in Stadsschouwburg Amsterdam. Koningin Beatrix is erbij en geniet, samen met de andere aanwezigen, van stukken van Armando Navarro, Jiří Kylián, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk.

Bekijk meer

Nils Christe (fotograaf onbekend)

Nils Christe

Artistiek directeur


1986

Pulcinella

Nils Christe wordt mede-artistiek leider van Scapino. In dit seizoen choreografeert hij Pulcinella. Net als Scapino is Pulcinella een figuur uit de Italiaanse theatertraditie Commedia dell’Arte. De voorstelling werd al eerder bij Scapino gedanst, maar toen onder leiding van Fernand Daudey.

Bekijk meer

1988
De Rotterdamse Schouwburg (foto Rob Bogaerts - Anefo)

Een verhuizing in de planning

Na lang wikken en wegen, hakken we de knoop door: Scapino Ballet gaat naar Rotterdam. Hoewel het nog een paar jaar duurt voor we daadwerkelijk verhuizen, is Scapino vanaf 1988 het dansgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg (tegenwoordig Theater Rotterdam).

Bekijk meer

1988

De eerste stukken van Ed Wubbe voor Scapino

Na Bagatellen in 1987, gaat nu het tweede stuk van danser en choreograaf Ed Wubbe in première: Blue Tattoo. ‘Ik wil vooral nog veel leren,’ zegt Wubbe in 1988 op een conferentie over choreografie in Lissabon, ‘Verschillende dingen uitproberen en misschien kom ik dan later tot een echt eigen stijl.’ Ook met Blue Tattoo probeert hij iets nieuws uit, door voor het eerst een spitzenvoorstelling te maken.

Bekijk meer

1989
Scapino op school (fotograaf onbekend)

Een nieuwe koers

Armando Navarro neemt afscheid, waarna Scapino het roer omgooit. De dans wordt steeds moderner en ook educatie gaat er binnen Scapino anders uitzien. We besluiten niet langer danslessen en demonstraties op scholen te geven. Wél blijft er binnen onze organisatie een educatieafdeling actief.

Bekijk meer

Alles verandert

Scapino verhuist van Amsterdam naar Rotterdam. In de havenstad wil Scapino een belangrijke speler worden en aansluiting zoeken bij een nieuw publiek. Niet alleen de jongeren zijn belangrijk, iedereen wordt uitgenodigd om kennis te maken met het kersverse staddansgezelschap. Ed Wubbe wordt artistiek directeur en huischoreograaf en verovert met zijn expressieve, thematische stukken de balletwereld. Hij bouwt samen met dansers aan voorstellingen en geeft hen de kans om ook hun artistieke kant te laten zien.

1990
Rameau | choreografie Ed Wubbe (foto Hans Gerritsen)

Rameau, het debuut van Ed Wubbe

Rameau is het officiële debuut van Ed Wubbe als huischoreograaf. Wubbe laat zien wat hij met Scapino voor ogen heeft. Met barokmuziek en het thema van de Franse revolutie maakt hij een energiek en eigentijds dansspektakel

Bekijk meer

1992

Scapino in zwaar weer

Door de jaren heen krijgt Scapino te maken met tal van financiële tegenslagen. Dit seizoen komen er opnieuw grote financiële problemen aan het licht. Een ingrijpende herorganisatie volgt. Ook neemt Nils Christe dit seizoen afscheid als artistiek leider.

Bekijk meer

1992

Naar Rotterdam!

Het jaar 1992 is een van de mijlpalen in het bestaan van Scapino. Het gezelschap verhuist na vijftig jaar van Amsterdam naar Rotterdam en Ed Wubbe wordt aangesteld als artistiek directeur. Hij gooit het roer om. Het repertoire wordt volledig vernieuwd en aangepast aan de tijd. Wubbe’s visitekaart heet Kathleen, een rauw groepsstuk en een stedelijk statement dat past bij de stad Rotterdam. Ook maakt een nieuwe danseres haar opwachting: Bonnie Doets.

Bekijk meer

Ed Wubbe repeteert (fotograaf onbekend)

Ed Wubbe

Artistiek directeur


1994
In het gebouw waar vroeger de Nederlandse Dagblad Unie huisde werd jarenlang NRC Handelsblad gemaakt

Nieuwe locatie

Na een lange zoektocht en verbouwing nemen we eindelijk intrek in onze nieuwe studio’s in het NDU-gebouw aan de Eendrachtsstraat in Rotterdam. Op 5 september 1994 repeteren we er voor het eerst. Vanaf dit moment noemen we onszelf kortweg Scapino Rotterdam. De toevoeging ‘Ballet’ laten we tijdelijk achterwege.

Bekijk meer

1995

50 jaar Scapino Ballet

We vieren ons vijftigste jubileum met de voorstelling Romeo & Julia. Ed Wubbe maakt van deze klassieke lovestory een nieuwe, eigentijdse bewerking. De opbrengst van de première en de tournee schenken we aan UNICEF. Hans Snoek is aanwezig bij de première.

Bekijk meer

1996

Perfect Skin

Perfect Skin, een voorstelling die in 1992 zijn première beleefde, gaat dit seizoen in reprise. Dagblad Trouw noemt de zwartwitte decor- en kostuumontwerpen ‘een kaleidoscopisch panaticum’ en ‘een panorama dat verschillende associaties oproept, van jungle tot kolkende zee’. 

Bekijk meer

1997

Nico

Scapino werkt samen met poplegende John Cale, bekend van de band The Velvet Underground. In de voorstelling die Ed Wubbe met hem maakt, staan de muziek en de poëzie van Nico, de roemruchte en destructieve zangeres van The Velvet Underground, centraal. Wekenlang is de voorstelling een hype in de media. In maart 1998 gaat Located behaviour, shaped in attitude in première. Het is de eerste choreografie van onze nieuwe huischoreograaf Georg Reischl.

Bekijk meer

1998

Epoxy

Twintig dansers van Scapino Rotterdam en zeven dansers van Dansgroep Krisztina de Châtel dansen samen in de door De Châtel gechoreografeerde voorstelling Epoxy. Speciaal voor deze voorstelling componeert Thom Willems de muziek.

Bekijk meer

1999

TWOOLS

Scapino Rotterdam begint een nieuw concept: TWOOLS. Onder deze naam brengen we korte dansstukken van jonge, getalenteerde choreografen. Korte divertissementen van Ed Wubbe verbinden de stukken aan elkaar. Een van de opvallendste edities is de tweede, waarin klassiek geschoolde dansers de vloer delen met de dansers van breakdancegroep 010Bboys. Een ware primeur.

Ook staat Scapino dit jaar voor het eerst op Lowlands, als eerste dans/theatergezelschap.

Bekijk meer

Het publiek wil van alles iets

Wubbe gaat in een flink tempo door met het maken van zijn aansprekende en expressieve stukken. Hij is in zijn werken altijd op zoek naar de goede balans tussen fantasie en voorspelbaarheid. Hij toont ons vaak de donkere rauwe kant van de mens. Met zijn neus voor talent vindt hij nieuwe en jonge choreografen. Dé ontdekking is Marco Goecke, een Duitse choreograaf die het menselijk lichaam op een ongebruikelijke en bijna ongemakkelijke manier inzet.

2000

Nanine Linning treedt aan

Met haar 22 jaar wordt Nanine Linning Scapino’s jongste huischoreograaf ooit. Haar eerste grote stuk heet The Neon Lounge. Daarna volgen SCUM, Lighthouse, Bubble Gum Wrapper en Endless Song of Silence. Na vier jaar verlaat Linning Scapino om haar carrière met haar eigen gezelschap te vervolgen in Duitsland.

Bekijk meer

2001

Scapino x MVRDV

In 2001 is Rotterdam culturele hoofdstad van Europa. Rotterdam Marketing vraagt Scapino een stuk te maken in het kader van dit festivaljaar. Het wordt Manyfacts, life in the 3D city: een onconventionele samenwerking tussen Scapino en het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Manyfacts spreekt zich af in de stad van de toekomst, die verbeeld wordt op grote projectieschermen.

In datzelfde jaar overlijdt Hans Snoek op 90 jarige leeftijd.

Bekijk meer

2003

Four for Nothing

De Amerikaanse choreograaf Amanda Miller, die bekend staat om haar vernieuwende choreografieën, maakt voor ons de voorstelling Four for Nothing. Hierin draagt Scapino-danser Mischa van Leeuwen een twintig minuten durende monoloog voor. Het stuk wint de Zwaan voor beste productie.

Bekijk meer

2005

Rotterdam Danst

Zes Rotterdamse dansgezelschappen slaan de handen ineen. Samen met Conny Janssen Danst, Dance Works Rotterdam, Meekers Uitgesproken Dans, Rogie & Company en danswerkplaats Dansatelier organiseren we als Rotterdam Danst gezamenlijke presentaties. Met als jaarlijks hoogtepunt de DANSnacht, met tientallen performances en workshops in de zalen en foyers van de Rotterdamse Schouwburg.

Bekijk meer

2005

Marco Goecke

In 2005 gaat Der Rest ist Schweigen in première. De eerste choreografie van de nieuwe huischoreograaf Marco Goecke zorgt voor een sensatie in de danswereld. Zijn originele stijl getuigt van een bijna maniakale bezetenheid. Goeckes ster is al rijzende in de Duitse balletwereld. Bij Scapino verovert hij Nederland en breekt internationaal door. Goecke is zeven jaar lang huischoreograaf maakt in die tijd elf choreografieën.

Bekijk meer

2006

Dansen op een grasmat

In The Green zet Ed Wubbe de grootsheid van Bachs Johannes Passion tegenover de nietigheid van de mens. Zeven mannelijke dansers gaan de strijd aan met de intimiderende muziek. Dat doen ze op een felgroene grasmat van tien bij acht meter.

Bekijk meer

2007

Tous les jours, a tous point de vue, on va de mieux

Van 1977 t/m 1985 maakte choreograaf Hans Teurlings regelmatig voorstellingen voor Scapino. Nu keert hij terug met een bijzonder stuk: Tous les jours, a tous point de vue, on va de mieux. Teurlings daagt de dansers niet alleen technisch uit, maar doet ook een beroep op hun theatrale uitstraling en hun bereidheid zichzelf te zijn.

Bekijk meer

2008

De Notenkraker van Marco Goecke

Huischoreograaf Marco Goecke presenteert zijn versie van Scapino-klassieker De Notenkraker. Hierin legt hij de nadruk op de duistere kanten van het verhaal en noemt zijn stuk een ‘ballet noir’. Het decor is volledig zwart, met duizenden zwarte walnoten.

Bekijk meer

2009

Holland

Ed Wubbe stelt een avondvullend programma samen: drie choreografieën die met elkaar verbonden zijn door het thema Holland. Voor het titelstuk gaat Wubbe terug naar de Gouden Eeuw, naar de kiem van de Hollandse identiteit.

Bekijk meer

Muren van het theater verder opgerekt

Door populaire dansprogramma’s op televisie groeit de belangstelling voor dans. Scapino breidt uit met dansers met verschillende achtergronden. Er ontstaat een versmelting van streetdance, hiphop, klassiek ballet en andere stijlen. Ook disciplines als circus, variété, opera en live muziek krijgen een plek in de voorstellingen. Ook zetten we ons in voor andere groepen, voor wie dans niet vanzelfsprekend is, zoals blinden en slechtzienden, in samenwerking met Stichting Komt het Zien.

2011

Songs for Drella

Scapino’s huischoreografen Ed Wubbe en Marco Goecke werken samen aan één dansproductie: Songs for Drella. Inspiratiebron voor deze voorstelling is het gelijknamige album van Lou Reed en John Cale uit 1989, waarmee zij een ode brengen aan hun overleden vriend, de wereldberoemde kunstenaar Andy Warhol.

Bekijk meer

2011

Opnieuw financiële tegenslag

Het kabinet kondigt forse bezuinigingen in de cultuursector aan. Scapino probeert overeind te blijven door een tientjesleden-actie op te tuigen. We krijgen steun van duizenden dansliefhebbers. Scapino blíjft in het kunstbestel, maar moet financieel flink inleveren.
Datzelfde jaar gaat Pearl van Ed Wubbe in première. Een voorstelling geïnspireerd op de barok. Met muziek van onder meer Vivaldi, live uitgevoerd door Combattimento. Er is zoveel belangstelling dat de tournee in twee weken tijd is uitverkocht.

Bekijk meer

2012

Le Chat Noir

Met de voorstelling Le Chat Noir brengt Ed Wubbe een dansante en muzikale ode aan Parijs. Hiervoor laat hij zich inspireren door het gelijknamige theater- en cabaretcafé in Montmartre van rond 1900. Met een mix van muziek, dans en variété verlegt Wubbe zijn grenzen in theatrale richting.

Bekijk meer

2015

Les Fêtes Vénitiennes

Op uitnodiging van operaregisseur Robert Carsen repeteert choreograaf Ed Wubbe met tien Scapino dansers de hele maand januari in Parijs aan de ballet-opera Les Fêtes Vénitiennes. Na de première in de Opéra Comique is de productie te zien in Caen, Toulouse en New York.

Bekijk meer

2015

Henry

Alle ogen zijn gericht op onze nieuwe huischoreograaf, Itamar Serussi, die zichzelf bij het publiek introduceert met de avondvullende voorstelling Henry. Een seizoen eerder maakte hij al een kort stuk, Wolf, dat lovende reacties kreeg. In Henry laat hij opnieuw zijn energieke en speelse bewegingsstijl zien, met soundscapes van componist Richard van Kruysdijk.

Bekijk meer

2016

Scapino 70 jaar!

We vieren ons jubileum met een buitengewoon ambitieus project: TING!, een multidisciplinair spektakel waarvoor Ed Wubbe de Scapino-dansers samenbrengt met circusartiesten en de Nederlandse band NITS in een magische fantasiewereld. Het wordt de grootste productie in de geschiedenis van Scapino. TING! wordt opgevoerd in de leegstaande Ferro Dome in de Rotterdamse haven, die wordt omgebouwd tot een theater met een draaiende dansvloer, 1250 stoelen, bars, restaurant en een expositieruimte. In 2018 wordt TING! opnieuw uitgebracht in Carré en het Luxor Theater.

Bekijk meer

2017

Scala

Choreograaf Ed Wubbe viert zijn 25-jarige jubileum bij Scapino met de barokvoorstelling Scala, het vervolg op Pearl. De muziek wordt live uitgevoerd door Combattimento. Na afloop van de première mag Wubbe de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’ in ontvangst nemen. Scapino collecteert tijdens de gehele Scala-tournee voor het Prinses Beatrix spierfonds en haalt hiermee € 25.000 op.

Bekijk meer

2019

All hands on deck

Een even verrassende als ongebruikelijke samenwerking tussen Scapino en Släpstick (voorheen Wëreldbänd), resulteert in All hands on deck. Een voorstelling vol wonderlijke combinaties van dans, humor, muziek en theater. Eén van de voorstellingen maken we samen met Stichting Komt het Zien! toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Bekijk meer

Crisis, afscheid en succes

Een spannende tijd breekt aan voor Scapino. We verliezen bijna onze positie als BIS-gezelschap en de coronapandemie legt theatervoorstellingen stil, maar er worden ook kansen gevonden. Als eerste culturele instelling lanceren we het video on demand platform Scapino Streamt, waardoor we in verbinden kunnen blijven met het publiek. Ook staan deze jaren in het teken van afscheid: sterdanseres Bonnie Doets neemt afscheid van het danstoneel en artistiek leider Ed Wubbe draagt na ruim 30 jaar het stokje over.

2020

Een dubbele crisis

Begin 2020 krijgt corona de wereld in zijn greep. Ook Nederland gaat in lockdown, waardoor een groot deel van de voorstellingen vanaf het voorjaar van 2020 niet kan doorgaan. Daarnaast verliest Scapino bijna zijn positie als BIS-gezelschap. Dankzij ons publiek, dat in grote getale de petitie tekent, én steun vanuit de theaters, de danswereld en de politiek, weten we onze rijkssubsidie te behouden.

Bekijk meer

2021
Vrouw in een zwarte jurk met inzet met brede heupen. Zij heeft haar armen wijd omhoog.

Scapino laat kinderen dansen

Scapino laat kinderen dansen en dat heeft alles te maken met onze oorsprong als jeugddansgezelschap. Als cadeau voor alle basisscholen ontwikkelen we DANS-energizers: filmpjes van ongeveer zeven minuten met een dansinstructie door een Scapino-danser en een DANS MEE gedeelte. In deze digitale danslessen maakten meer dan 160.000 basisschoolleerlingen kennis met Scapino en de vier danselementen: tijd, kracht, ruimte en lichaam.

Bekijk meer

2022
Groep mensen in zwarte kleding, deels met hoge hoed op, die en groupe een kant op lopen.

Oscar

Op uitnodiging van Koninklijk Theater Carré maakt choreograaf Ed Wubbe een ode aan grondlegger Oscar Carré ter ere van het 135-jarig jubileum van het theater. In de piste komen dans, theater, circus én livemuziek  samen. De achttien voorstellingen van Oscar waren allemaal nagenoeg uitverkocht. Het voltallig dansers ensemble van Scapino, de acht circusartiesten van Codarts Circus Arts en Blaudzun ontvingen avond aan avond een staande ovatie van het publiek, dat de voorstelling waardeerde met gemiddeld een 9,1.

Bekijk meer

Disclaimer

Scapino Ballet Rotterdam wil met deze tijdlijn een beeld schetsen van zijn 75 jarig bestaan. We hebben niet de ambitie, nog de middelen om compleet te zijn. Mocht u onverhoopt een fout ontdekken of een grote omisie zien, neem dan contact op met Sarah van Vuuren.

Beeldmateriaal
Scapino Ballet Rotterdam heeft zijn uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede-)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u geen toestemming hebt verleend, dan kunt u contact opnemen met Sarah van Vuuren.

Fotografie hoofstukken: Hans van den Busken (jaren '50), Jorge Fatauros (jaren 80), Hans Gerritsen (jaren '90), Joris Jan Bos (jaren '00), Eric Fecken (jaren '10). Van de overige foto's zijn de fotografen onbekend.

Deze website heeft een non-commercieel karakter.

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu