Blonde vrouw met golvend jaar, helderblauwe ogen en roodgestifte lippen met een glimlach. Ze staat tegen een grijsblauwe achtergrond.

Nanine Linning

Nanine Linning (1977) ontving na haar afstuderen op choreografie aan de Rotterdamse Dansacademie van het Prins Bernhard Cultuurfonds een aanmoediging subsidie om haar eerste professionele productie te maken: Tribeca. Daarna creëerde zij als freelancer met haar stichting Pipsters in een hoog tempo een reeks dansvoorstellingen voor de kleinere theaters in binnen- en buitenland.

Naast haar eigen freelance producties werd zij met ingang van seizoen 2001-2002 aangesteld als huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Hier creëerde zij haar overrompellende debuut voor het grote toneel, The Neon Lounge (12 dansers) gevolgd door het ruige stuk SCUM, een choreografie voor 9 mannen (2002). Andere grote stukken voor Scapino waren Lighthouse voor 15 dansers (2002), Bubble Gum Wrapper (2003), Suites of Lux (2004), Karpp XL (2004) en haar afscheidswerk Endless Song of Silence. Tevens was haar werk te zien in Twools: Indecision Ensign in 1999, het al bestaande Mono/Stereo in 2001, No Artificial Sweetener met dichter Mustafa Stitou in 2002, Double Helix (2003) en Christal Delight (2004). Voor de Museumnacht 2004 creëerde Linning diverse dansperformances in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) in Rotterdam.Linning werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs 2000. In 2002 ontving zij voor haar oeuvre de ‘Wim Bary Perspektief prijs’, een aanmoedigingsprijs voor jonge scheppende kunstenaars binnen het genre muziek en theater. Ook ontving zij de Kunstprijs 2004 voor haar gehele oeuvre. ‘Bacon’ werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen en won bovendien de Zwaan (VSCD-dansprijs) voor de beste dansproductie 2004-2005.

 

Curriculum Vitae

Geboren
1977, Amsterdam

Opleiding
Rotterdamse Dansacademie (Codarts)

Choreografieën voor Scapino
Indecision Ensign TWOOLS 1, 
The Neon Lounge, SCUM, 
Lighthouse, 
No Artificial Sweetener (TWOOLS 5), 
Double Helix, 
Bubble gum Wrapper, Hightide (TWOOLS 6), Christal Delight (TWOOLS 6), Suites of Lux, Karpp XL, Endless Song of Silence

Prijzen en nominaties
- NPS Cultuurprijs - 2000 (nominatie)
- Wim Bary Perspektief prijs - 2002
- Kunstprijs - 2004
- Zwaan beste dansproductie (voor Bacon) - 2005
- Der Faust award - 2012, 2013 (nominatie)
- Swiss Dance Award - 2015

Nanine Linning

Internationaal succes

In het buitenland was haar freelance werk o.a. te zien in: Stuttgart (D), Munchen (D), Londen (GB), Lublin (PL), Lille (FR), Johannesburg (ZA), Antwerpen (B), Singapore (SP), Dublin (IR) Uzes and Parijs (FR).

Begin 2006 verlaat Nanine Linning Scapino Ballet Rotterdam om zich met haar eigen gezelschap Dance Company Nanine Linning verder te ontwikkelen als choreograaf en zich te profileren in binnen en buitenland met haar eigen producties. De afgelopen twintig jaar kreeg zij internationale bekendheid met haar grote multidisciplinaire producties waarbij dans en opera, design, fashion en beeldende kunst samenkomen. Met haar sterke beeldtaal en explosieve dans bereikt zij een breed publiek, dat haar ook in Nederland trouw volgt. Voorstellingen als Bacon, Requiem en Zerowerden internationaal gelauwerd. Nanine Linning werkt nauw samen met diverse internationaal bekende kunstenaars zoals Teodor Currentzis, Alexandros Tsolakis, Yuima Nakazato, Alexey Retinsky en Studio Drift. Haar samenwerkingen met Iris van Herpen en Bart Hess leidden tot exposities in verschillende musea.

Van 2009 tot en met 2018 was Linning artistiek directeur van de dansgezelschappen van de stadtheaters Theater Osnabrück en Theater und Orchester Heidelberg waar ze ook medeoprichter was voor een productiehuis en een festival.

Sindsdien werkte ze samen met gezelschappen zoals Boston Ballet, Stuttgart Ballet, Bayerische Staatsballet en musicaeterna, alsmede met de Nederlandse Reisopera en Nederlands Kamerkoor in samenwerking met haar eigen Duitse dansgezelschap.

Artistiek directeur

Nanine Linning wordt de nieuwe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Zij volgt Ed Wubbe op die dertig jaar lang de artistieke koers bepaalde. Ed blijft tot en met december 2024 als artistiek directeur verbonden aan Scapino. Nanine start in augustus 2024 naast Ed Wubbe en in de jaren 2023 en 2024 zal zij al intensief betrokken zijn bij onder andere het ontwikkelen van het nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2025 - 2028. 

Nanine Linning wordt de vijfde artistiek directeur in het 76-jarige bestaan van Scapino, het oudste dansgezelschap van Nederland.

Werk voor Scapino