Pinocchio Effect

Data 01 december 2023 t/m 02 maart 2024

Een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen. Waarom liegen we eigenlijk en waarover? Pinocchio Effect is een spannende samenwerking tussen theatermaker Cecilia Moisio, Maas theater en dans & Scapino. Zowel ouders als kinderen liegen tegen elkaar, maar dikwijls liegen we ook tegen onszelf. Vaak zijn dat leugentjes om bestwil, maar soms ook bedrieglijke leugens. En terwijl de een makkelijk liegt, blijft de ander met een schuldgevoel zitten. Ook online doen we ons vaak anders voor dan we zijn. Waar komt die drang om te liegen toch vandaan?  

Met dans die niet kan liegen, theater, live video en nietsverhullende performances is Pinocchio Effect een voorstelling over serieuze onderwerpen, benaderd op een humoristische manier. De dansers wonen als één familie samen in een huis vol geheime kamers. De familieleden proberen elkaar te manipuleren of te ontsnappen aan de realiteit. Langzaam komen hun leugens en waarheden aan het licht en laten zij hun echte aard zien. Zet je schrap voor de aller-slechtste voorstelling van de hele wereld!

Pinocchio Effect = Als we liegen zwelt het weefsel in onze neus waardoor die gaat jeuken. Vaak kan je mensen betrappen als ze na een leugen even snel hun neus aanraken.

Cecilia Moisio over Pinocchio Effect:
“Met Pinocchio Effect wil ik laten zien dat wij allemaal denken dat wij niet liegen maar dat dit eigenlijk menselijk gedrag is dat iedereen vertoont. Ik wil de effecten van liegen bespreekbaar maken. Hoe bijvoorbeeld leugens van ouders een grote impact kunnen hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ik wil het ook over de morele vraag hebben: wat is een goede leugen en wat een slechte? Waarom zouden we eigenlijk niet mogen liegen? Kun je ook te veel liegen, als bijvoorbeeld je hele identiteit verzonnen is? Social media influencers verdienen geld met het perfecte imago, alles ziet er mooi gepoetst en gepolijst uit. Maar kan een leugen ook positief zijn, iets moois?”
 

  Agenda

  01 Dec 2023 20:15Try-out Pinocchio Effect Theater aan de Schie SchiedamTickets
  06 Dec 2023 19:30Try-out Pinocchio Effect Schouwburg Cuijk CuijkTickets
  07 Dec 2023 19:00Try-out Pinocchio Effect Theater Castellum Alphen a/d RijnTickets
  08 Dec 2023 19:30Try-out Pinocchio Effect Junushoff WageningenTickets
  15 Dec 2023 19:30Try-out Pinocchio Effect Schouwburg Kunstmin DordrechtTickets

  Credits

  Concept, choreografie, regie: Cecilia Moisio
  Performance: Dalma Doman, Daphne van Dooren, Lennart Huysentruyt, Gwen Langenberg, Yulia Kalinchenko, Serano Pinas, Katarzyna Sitarz
  Tekst: Eva Maria de Wit
  Compositie: Joni Vanhanen
  Kostuums: Petra Finke
  Decor: Marlies Schot
  Lichtontwerp: Mark Thewessen
  Repetitor: Merit Vessies

  Contact

  Scapino Ballet Rotterdam
  Eendrachtsstraat 8
  3012XL Rotterdam

  tel: 010 - 414 24 14
  (ma t/m vr 09:00 - 17:30)

  info@scapinoballet.nl

  Nieuwsbrief

  © 2023 Scapino Ballet Rotterdam
  Menu