Kleurrijk beeld met daarop de titel De Leugendetective

Bekijk de gloednieuwe videoreeks: De Leugendetective!

In deze driedelige serie gaat presentatrice Jackie van Parijs op zoek naar de Wat? Huh’s? en Hoezo’s? rondom het fenomeen liegen. Is het bijvoorbeeld echt altijd verkeerd om te liegen? Wat voor soorten leugens zijn er? En hoe ontmasker je een leugenaar?

Iedere vrijdag vanaf 1 december verschijnt er op Youtube en op deze pagina een nieuwe aflevering.

Aflevering 1

Is een leugen altijd slecht? En mag je dan écht nooit liegen? Filosofeer met ons mee in de eerste aflevering van onze serie De Leugendetective waarin presentatrice Jackie verschillende soorten leugens bespreekt en de filosofen hun gelijk proberen te halen.

Aflevering 2

In de echte wereld groeit je neus natuurlijk niet wanneer je een leugen vertelt. Maar er zijn wél andere manieren waarop je een leugen kan achterhalen. Onze presentatrice Jackie gaat in deze tweede aflevering van De Leugendetective op zoek naar de (lichaams)taal van de leugen. Hoe ontmasker je een leugenaar?

Aflevering 3

Soms is de waarheid vervelender dan een leugen en lieg je om een ander niet te kwetsen. Of je gebruikt een filter om de werkelijkheid net iets mooier weer te geven. In de laatste aflevering van De Leugendetective heeft presentatrice Jackie het over de achterliggende redenen om te liegen. Want liegen: dat doen we allemaal.

Credits

Aan de videoreeks werkten mee:

Regie & DoP
Iris Hendriks

Concept
Cecilia Moisio
Iris Hendriks
Renate van der Sluijs

Script
Iris Hendriks
Jelger Poelstra
Martin Bras

Presentatie
Jackie van Parijs

Acteurs
De Amazones:
Ayla van Summeren
Judith Boesen
Jules Vermei
Pepijn van den Berg

Camera assistent
Maren Stam

Productie
Djoeke Westdijk
Iris Hendriks
Tjeu Schellekens

Edit
Iris Hendriks

Teksten presentatie
Sara Giampaolo

Teksten sketches
De Amazones

Interviewgast
Annemarie Labinjo-van der Meulen

Documentaire Labs
Paul Sixta

Fondsenwerving
Sofie Post

Met dank aan
Maas theater en dans
Bora Sirin
Sanne van der Velde


De Leugendetective is gemaakt met steun van Blockbuster Fonds Xtra.

Pinocchio Effect is een voorstelling vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen. Zowel ouders als kinderen liegen tegen elkaar, maar dikwijls liegen we ook tegen onszelf. Vaak zijn dat leugentjes om bestwil, maar soms ook bedrieglijke leugens. Waarom liegen we eigenlijk en waarover? Alle nuances van het fenomeen liegen, van keiharde leugens tot de wereld een beetje mooier willen maken, worden ontrafeld in Pinocchio Effect.

Theatermaker Cecilia Moisio wil met de voorstelling de effecten van liegen bespreekbaar maken. Op verschillende niveaus valt er zowel voor volwassenen als voor kinderen veel te beleven en te herkennen. Moisio baseert de voorstelling op een uitgebreid vooronderzoek met o.a. interviews met ouders en kinderen. 

In Pinocchio Effect wonen de dansers als één familie samen in een huis vol geheime kamers. De familieleden proberen elkaar te manipuleren of te ontsnappen aan de realiteit. Langzaam komen hun leugens en waarheden aan het licht en laten zij hun echte aard zien. 

Meer Pinocchio Effect