Drie blij kijkende jonge mannen die een grote cheque vasthouden met de tekst 'xl production award 2024'

Min Kim wint XL Production Award 2024 op RIDCC

Min Kim sleept de XL Production Award 2024 binnen tijdens de finale van Rotterdam International Duet Choreography Competition. De Zuid-Koreaanse choreograaf ontvangt ’s werelds grootste dansprijs ter waarde van 100.000 euro, toegekend door RIDCC en geproduceerd door Scapino. 

Met het duet Are You Guilty? onderzoekt Min het 'Bystander effect', een fenomeen uit de sociale psychologie waarbij mensen minder snel te hulp schieten als er veel toeschouwers zijn. De maker stelt vragen over menselijke empathie en het verlangen om anderen te helpen in een duet waarin hiphop, theater en dans samenkomen. Met verbazingwekkende dansbewegingen wordt de dunne scheidslijn tussen dader en slachtoffer verkend.

De jury roemt de fascinerende sfeer van het duet Are You Guilty?: “Het was zeer virtuoos in het gebruik van props, timing en fysicaliteit. De gewaagdheid en de diepere gedachte achter het stuk waren goed uitgevoerd." De jury vond het stuk relevant voor deze tijd en het gebruik van stilte was aangrijpend en effectief.

Min Kim
Min Kim is een choreograaf uit Seoul, Zuid-Korea die in zijn werk denkt aan welke kunst de huidige tijd nodig heeft. Hij maakt deel uit van TOB Group (Think Outside the Box), een groep jonge en energieke Koreaanse hedendaagse dansers die zich sinds hun oprichting heeft gespecialiseerd in het creëren van genre overstijgende fysieke werken die cross-culturele sociale fenomenen verkennen.

Als partner van het eerste uur van het unieke choreografieconcours RIDCC is Scapino springplank voor choreografisch talent wereldwijd. Het Nederlandse publiek zal kennismaken met Min Kim tijdens een van de toekomstige edities van ons talentontwikkelingsprogramma Origin.