Man in een studio die met zijn handen aanwijzingen geeft

Keith-Derrick Randolph

De in New York geboren en opgegroeide Keith-Derrick Randolph werd al vroeg breed opgeleid: hij ging naar de High School of Performing Arts en studeerde dans aan The Alvin Ailey School of American Dance.

Hij danste in New York bij Peridance en bij Marris Mandefounis Dance Company in Athene voordat hij in 1989 toetrad tot het dansersensemble van Scapino Ballet Rotterdam.

Bij Scapino zou Randolph vijftien jaar aanblijven. Aanvankelijk als danser, met in het oog springende rollen zoals Hades in Orfeo Shows en in het duet Single Manoeuvres dat Ed Wubbe speciaal voor hem en Charlotte Baines creëerde en dat verfilmd is door de NPS.

Vanaf midden jaren negentig ontwikkelt Randolph zich ook als choreograaf, beginnend bij de Rotterdamse Dansacademie, de Scapino Workshops en Korzo Produkties, waar hij onder meer de dans/muziek/theaterproductie City Mapping maakte voor Cadance 1998.

In 1998 maakt hij zijn eerste choreografie voor het reguliere repertoire van Scapino Ballet Rotterdam, New Cycle. Het is een choreografie voor 12 dansers op muziek van Steve Reich. De spitzentechniek speelt een belangrijke rol in dit stuk, waarin Randolph referereert aan het idee van de zich eindeloos herhalende cyclus van het leven.

Die herhaling is opnieuw een thema in het duet dat Keith-Derrick Randolph maakt voor de allereerste editie van TWOOLS in 1999: Lament/Lamentationes. Het draait hierin om de gevoelswereld van de monikken die dag in, dag uit de teksten van de klaagliederen van Jeremia overschrijven.

In 1999 nam hij ook deel aan The International Course for professional Choreographers and Composers in Wakefield, Engeland. Randolph ontwikkelde zich bij Scapino tot balletmeester en docent en werd coördinator van de workshops, het educatieprogramma en de audities. Hij behaalde zijn onderwijsbevoegdheid en in 2010 een master in choreografie, en ging lesgeven aan de Fontys Dansacademie.

Sinds 2009 is Keith-Derrick Randolph werkzaam als docent en coördinator aan de Rotterdamse Dansacademie Codarts.

Werk voor Scapino