Foto van twee mannen naast elkaar staand op een podium zonder decor

Hans Dagelet

Hans Dagelet (Deventer, 1945) is acteur, muzikant, auteur en kunstschilder. Hij studeerde aan de Toneelschool Arnhem en is sinds de vroege jaren zeventig te zien op het toneel, in speelfilms en op televisie. Hij werd bekend met rollen in de Nederlandse films De lift en All Stars en televisieseries als De Stille Kracht en Russen.

Nadat Dagelet de toneelacademie had afgerond, ging hij spelen bij Toneelgroep Centrum. Meteen in het begin van zijn carrière ontving hij samen met Wim van der Grijn al de hoogste toneelonderscheiding, de Louis d'Or, voor zijn rol in het stuk Kees de jongen. Ook won hij de Prix Italia voor zijn rol in de film Ik ga naar Tahiti.

Na Toneelgroep Centrum werkte Hans Dagelet bij gezelschappen als Baal, de Mexicaanse Hond, Het Noordelijk Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Hollandia, het Natiaal Toneel en het Publiekstheater. Dagelet heeft ook veel eigen producties gemaakt, vaak met live muziek en kunstenaars als vormgevers. Zo maakte hij de succesvolle voorstelling Reis naar het einde van de nacht.

Dagelet is trompettist en dankzij zijn muzikale kwaliteiten is hij een veelgevraagd acteur bij muziekuitvoeringen. Zo werkte hij met het Mondriaan Kwartet, Ives Ensemble, en het Orkest van de Achttiende Eeuw. Met het Nederlands Blazersensemble maakte hij l'Histoire du Soldat en met het Metropole Orkest een jazz-versie van Peter en de Wolf. Hij maakte ook het muziektheaterprogramma Nina Simone Alive.

Als trompettist maakte Dagelet deel uit van verschillende bands waaronder Barrelhouse en Vijf-slag-één-wijd waarmee hij de finale bereikte van De Grote Prijs van Nederland. Ook speelt hij een tijdlang trompet in de band van Spinvis.

In 2011 verscheen bij uitgeverij Querido zijn roman De man met de vier O's.

In 2012 had Dagelet een expositie met beeldend werk in museum De Fundatie. Daarna kreeg hij in datzelfde jaar al vier exposities in andere musea en galeries.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte Hans Dagelet in 2001 het stuk That’s It voor TWOOLS 4.

Werk voor Scapino