Zwartwit foto met daarop een man en vrouw

Guy Weizman & Roni Haver

Roni Haver (1972) en Guy Weizman (1973) zijn twee Israëlische choreografen die al jaren in Nederland wonen en werken.

Ooit begonnen ze als dansers bij Batsheva Dance Company in Tel Aviv, waarna ze bij verschillende Europese gezelschappen werkten zoals Ultima Vez in Brussel van Wim Vandekeybus, Lanonima Imperial in Barcelona onder Juan Carlos Garcia en met Itzik Galili bij Galili Dance in Amsterdam en Groningen.

In 2002 zetten ze in Groningen hun eigen gezelschap op, Club Guy & Roni. Ze maken dynamisch werk dat actuele onderwerpen aansnijdt. Tegelijk bewaren ze altijd een bepaalde mystiek en komen hun performers vaak verrassend uit de hoek. Hun doel daarmee is om het publiek te verleiden, te raken en te confronteren, maar uiteindelijk willen ze mensen inspireren om zich te bevrijden, te emanciperen en de vrijheid te nemen om hun eigen keuzes te maken. Enkele opvallende en succesvolle producties van de afgelopen jaren waren Freedom (2021), Swan Lake (2020) Love (2019) en Phobia (2015).

In Groningen werken Haver en Weizman intensief samen met het ook door Guy Weizman geleide Noord Nederlands Toneel, het Noord Nederlands Orkest, het Grand Theatre en ontwikkelinstelling Station Noord. Ook Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg Ensemble zijn vaste partners.

Het duo wordt regelmatig uitgenodigd voor samenwerking met andere groepen. Van 2010 tot 2014 waren Haver en Weizman artists-in-residence bij Staatstheater Oldenburg en daarna bij het Staatstheater Mainz. In 2011 gingen ze een samenwerking aan met het Tsekh Contemporary Dance Centre in Moskou. Ook coproduceerden ze met het Gotenburg Ballet in Zweden, het Schauspielhaus Kölln in Duitsland en het Noorse Carte Blanche.

Guy Weizman en Roni Haver wonnen een aantal grote prijzen. 2013 was in dat opzicht een driedubbel topjaar: ze wonnen een Zwaan voor beste choreografie voor Midnight Rising, het Russische Gouden Masker voor de voorstelling L’Histoire du Soldat, en Guy Weizman won dat jaar de Groninger Cultuurprijs.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakten Guy Weizman en Roni Haver in 2007 Bowlers Heaven voor TWOOLS 9. Dit dansstuk werd ook opgenomen in het programma Wonderworld in 2008.

Meer informatie over Club Guy & Roni: www.clubguyandroni.nl

Werk voor Scapino