georg_reischl_foto_bb.jpg

Georg Reischl

De dansopleiding van Oostenrijker Georg Reischl begon in de jaren 1980 bij Rosa Hartlieb in Salzburg, waarna hij werd toegelaten op de Balletschool van de Weense Opera onder leiding van Michael Birkmeyer. In 1993 begon zijn dansersloopbaan bij Liz King in Heidelberg. Daarna danste hij van 1995 tot 1999 bij Scapino Ballet Rotterdam.

Georg Reischl vertrok uit Rotterdam om in dienst te treden bij Ballet Frankfurt, waar hij in het repertoire van William Forsythe danste en als choreograaf werkte. Na de sluiting van Ballet Frankfurt ging Reischl verder met de nieuw opgerichte The Forsythe Company.

Scapino Ballet Rotterdam was Reischl niet vergeten. Regelmatig maakte hij werk met het ensemble in Rotterdam, waaronder het goed onthaalde Insert the start from en State disrupted dat in 2000 onderdeel uitmaakte van TWOOLS 3. Ook maakte hij Temporary Spaces, op muziek van Michiel Jansen.

De choreografieën van Georg Reischl vertellen geen lineair verhaal. Ze zijn abstract en zeer energiek en spreken tot de verbeelding met hun heldere structurering, intensiteit en oog voor detail. Het werk emotioneert en heeft altijd iets onvoorspelbaars. Reischl schuwt het experiment niet, maar kent de traditie en het repertoire en laat ook die steeds doorklinken in zijn werk.

Curriculum Vitae

Geboren
Oostenrijk

Opleiding
Balletschule des Landestheaters Salzburg, Balletschule des Österreichischer Bundestheater Wien

Danste bij
Liz King (Heidelberg), Scapino Ballet Rotterdam, Ballet Frankfurt, The Forsythe Company

Maakte werk bij
Ballet Frankfurt, The Forsyth Company, Scapino Ballet Rotterdam, Gärtnerplatz München, Tanz Luzerner Theater, Fringe Arts Festival Philadelphia, Ballett Kiel, Staatsballett Hannover

Prijzen en nominaties
- Nominatie Zwaan voor beste productie 'Die Suche nach dem Kleid' - 2007

Temporary Spaces - Georg Reischl.jpg

In 2006 werd Georg Reischl door Ed Wubbe uitgenodigd om huischoreograaf te worden van Scapino. Hij zou tot 2010 aanblijven. In deze periode maakte hij talloze stukken voor het gezelschap en werkte er als docent. In 2006 maakte hij FO(4)R, gevolgd in 2007 door Die Suche nach dem Kleid op muziek van Tsjaikovsky en Michiel Jansen. Traditie en verandering spelen hierin een belangrijke rol, naast zijn geboorteland Oostenrijk. Het werk werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2007. Op zoek naar een nieuwe danstaal maakt Reischl in datzelfde jaar Geraum, over het fysieke geheugen. In 2008 maakte hij voor Scapino onder meer het door de pers als ‘fantastische bewegingsexplosie’ omschreven [framework]7, 8. Voor TWOOLS 11 maakt hij in 2009 Kleines Allegro.

Vanaf 2010 legt Reischl zich toe op freelance werk en choreografeert voor onder meer Gärtnerplatz München, Tanz Luzerner Theater, Fringe Arts Festival Philadelphia, Ballett Kiel en Staatsballett Hannover.

Werk voor Scapino