Twee dansers zittend op de vloer in duet

Ederson Rodrigues Xavier

Ederson Rodrigues Xavier is afkomstig uit Brazilië. Daar maakt hij in zijn jeugd kennis met capoeira, Afro Jazz, moderne en hedendaagse dans en volgt hij twee jaar balletles.

In 1993 trekt hij op eigen houtje naar Nederland om aan de Amsterdamse SNDO verder te studeren: releasetechniek, improvisatie en choreografie. Xavier werkt in de jaren daarna met Leine & Roebana, Djazzex, Paul Selwyn Norton en het Frankfurter Ballet.

Van 1997 tot 2004 is hij als danser/choreograaf verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam. En met succes: ‘Quartet’, Xaviers eerste choreografie voor de Scapino Workshop, werd geselecteerd voor het Internationale Choreografenconcours in Groningen en het Enghien-les-Bains Dance Festival in Frankrijk.

Ederson Rodrigues Xavier maakt bij Scapino een reeks repertoirestukken en werk voor verschillende edities van TWOOLS. Hoogtepunten zijn Fall (1998), een dansstuk voor twaalf dansers op muziek van slagwerker/componist Michel Grens, The Hanging Garden (1999) en Ornithopter (2001) met muziek van en live begeleid door David Dramm. Voor TWOOLS 16 keert hij in 2014 terug met Things are Perfect, vol heftige, rauwe beweging met een ironische ondertoon.

Xavier ontwikkelt een verrassend, energiek en eigen theatraal dansidioom, waarin hij met een groot gevoel voor dramatiek acrobatische stijlen en etnische invloeden combineert met moderne technieken. Hij werkt met kunstenaars uit allerlei disciplines samen. In 2002 won hij de Zilveren Theater- en Dansprijs van de VSCD. De jury prees zijn herkenbare stijl: scherp, gepassioneerd en lyrisch. In 2009 werd hij opnieuw winnaar in de categorie Beste Mannelijke Prestatie, voor het stuk Maledicton met DudaPaivaCompany.

Ederson Rodrigues Xavier werkt als zelfstandig choreograaf, danser en docent in Amsterdam.

Werk voor Scapino