Portret van Cecilia Moisio gekleed in blauwe jurk en handen in haar zij.

Cecilia Moisio

De van oorsprong Finse Cecilia Moisio (1978) is performer en choreograaf en maakt vanaf 2021 deel uit van de artistieke kern van Maas theater en dans.

Cecilia won in 2019 de prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. In 2014 won zij de prijs van de Nederlandse Dansdagen. Ze was eerder ook in 2013 genomineerd voor deze prijs en voor de BNG Toneelprijs in 2011. In 2007 en 2008 was zij genomineerd voor de VSCD dansprijs- ‘de zwaan’. Cecilia danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en daarna bij Ward/waRD – Ann Van den Broek.

Cecilia wordt geïnspireerd wordt door de psychologie van de mens, de onbewuste gedragspatronen die ontstaan door maatschappelijke normen en verwachtingen die aan de mens worden opgelegd. Zij noemt zichzelf een ‘Psychologisch Activist’ en is altijd opzoek naar de waarheid achter onze motieven, emoties en gedrag. Zij wil haar publiek confronteren met onuitgesproken taboes. In haar voorstellingen toont ze hoe zorgvuldig opgebouwde maatschappelijke façades langzaam worden ontleed en blootgelegd. De werkelijkheid van Cecilia bestaat uit driften en verlangens die de wanhoop en de schoonheid van de mens in al zijn eenvoud zichtbaar maken.

Haar werk is multidisciplinair: tussen theater, dans en performance in. Typerend voor Cecilia’s voorstellingen is het dynamische karakter met rauwe emotie enerzijds en een strakke, beheerste choreografie anderzijds. Haar stijl is ongepolijst, verontrustend maar ook humoristisch en stelt hoge eisen aan het kunnen van de performers. Zij combineert haar sterke visuele stijl in decor, video en kostuums met zelfgeschreven teksten en een gelaagde geluidscompositie om diep in het onbewuste van haar publiek te doorboren.

Haar inmiddels 27 voorstellingen zijn getoond in meer dan 15 landen wereldwijd. Recentelijk heeft haar dansfilm SHE/HER prijzen gewonnen bij Chicago Feminist Film Festival, Dance Film Festival Budapest en Stories We Dance Festival in Genoa, Italië. Sinds 2016 produceert zij haar eigen werk onder Stichting Cecilia Moisio.

In seizoen 18/19 maakte Cecilia bij Maas theater en dans de voorstelling Victory, die werd genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019.

Curriculum Vitae

Geboren
1978, Jyväskylä, Finland

Opleiding
Theaterschool Amsterdam

Danste bij (o.a.)
Dansgroep Krisztina de Châtel, Ward/waRD – Ann Van den Broek

Prijzen en nominaties
- Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek - 2019
- Prijs van de Nederlandse Dansdagen - 2014
- Nomatie Prijs van de Nederlandse Dansdagen - 2013
- Nominatie BNG Toneelprijs voor Hi! My Name Is…- 2011
- Nominatie Zwaan beste dansprestatie voor Co(te)lette van WArd/waRD - 2008
- Nominatie Zwaan beste dansprestatie - 2007

Maakte werk voor o.a.
Danstheater AYA, Toneelgroep Oostpool, Tanzmainz (Duitsland), Rozbark Theatre (Polen), Stichting Cecilia Moisio, Maas theater en dans, NNT/Club Guy & Roni