Twee dansers in duet, de rechter begeleid de linker die een draai maakt

TWOOLS INTERNAT10NAL

Het is feest, want TWOOLS wordt tien. Dat wordt weerspiegeld in de spelling van deze editie: TWOOLS INTERNAT10NAL. Tot nu toe bood het format al een podium aan bijna veertig choreografen, vaak jong, de meesten van hen freelance werkzaam in Nederland.

Voor de feestjaargang nodigt Ed Wubbe vier jonge, veelbelovende choreografen uit die werkzaam zijn bij internationale gezelschappen. De voorwaarden zijn voor hen hetzelfde: het stuk wordt in korte tijd gemaakt en mag maximaal tien minuten duren.

De groep dansmakers bestaat uit Melanie Teall van Rambert Dance Company in Londen, Valerio Longo van Compagnia Aterballetto in Reggio Emilia, Loïc Perela van Donlon Dance Company in Saarbrücken en Eric Gauthier van Gauthier Dance in Stuttgart. Naast hen maakt Scapino-danser Lucas Jervies zijn debuut als choreograaf. Tussen de gastchoreografieën door maakt Ed Wubbe twee korte stukken met alle dansers van het gezelschap en vijf urban gastdansers. Met hen zoekt hij een nieuwe dansstijl.

De veelgeprezen danseres Melanie Teall begint in 2003 als choreograaf. Voor TWOOLS haalt ze haar inspiratie bij de Engelse romantische dichter William Blake. Ze noemt haar stuk Abstract Human. Valerio Longo maakt in 2004 de overstap van danser naar choreograaf. Zijn Hasmu toont vier dromers op zoek naar de ware liefde. Loïc Perela won in 2007 tijdens het Choreografenconcours in Hannover de Scapino Productie prijs en treedt toe tot het danserstableau van Scapino. Voor TWOOLS10 maakt hij A Porte Fermée. Lucas Jervies was eerder als choreograaf te zien tijdens Korzo’s Voorjaarsontwaken. Zijn Dream Masquerading, a chorus is een opvallend vormgegeven metaforisch stuk met een abstracte gesproken tekst over de schaaksport.

Eric Gauthier, die net in 2007 zijn eigen Gauthier Dance oprichtte, komt met een grappige solo voor danser Min Li. Ballet 101 is een spoedcursus klassiek ballet. Criticus Sander Hiskemuller van Trouw waardeert de humor in dit werk en schrijft in zijn recensie: “Het leukste balletlesje dat je kunt krijgen, komt van de Canadees Eric Gauthier. In zijn ’Ballet 101’ breit danser Min Li aan de hand van de vijf klassieke balletposities en een dwingende voice-over een hilarische choreografie van honderd (en één!) frasen uit balletklassiekers. En dat mondt terecht uit in vele open doekjes voor deze publiekslieveling.”

Om de premièreavond van deze jubileumeditie extra feestelijk te maken, wordt het publiek bij binnenkomst verwelkomd met livemuziek door het Rotterdams Hellendaal Vioolinstituut.

Credits

Concept en regie
Ed Wubbe

Choreografieën
Lucas Jervies
, Ed Wubbe i.s.m. de dansers, Valerio Longo, Eric Gauthier, Melanie Teall, Loïc Perela


Muziek
Nusrat Fateh Ali Khan, Mauro de Pietri
, Eric Gauthier
, Max Richter, Antonio Vivaldi
, Johann Sebastian Bach
 


Danser met schaarse belichting, omhoog kijkend en een arm in halve cirkel

Programma

Dream masquerading, a chorus

Choreografie: Lucas Jervies


Slow swing before bedtime
Choreografie: Ed Wubbe i.s.m. de dansersHasmu

Choreografie: Valerio Longo


Ballet 101

Choreografie: Eric Gauthier


Abstract human
Choreografie: Melanie Teall


A Porte fermee
Choreografie: Loïc Perela


B.A.M.

Choreografie: Ed Wubbe i.s.m. de dansers