La traviata

30 september 2017 t/m 18 november 2017

Haar leven lijkt één groot feest. De gevierde courtisane Violetta Valéry heeft alles wat haar hartje begeert: rijke minnaars, vrienden en geld. Maar dan wordt ze verliefd op de jonge Alfredo. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie af en overtuigt haar ervan dat ze zijn zoon moet verlaten, om de reputatie van zijn familie te redden. Violetta breekt met Alfredo, die hier woedend om is! Hij weet niet dat Violetta op dit moment al ernstig ziek is. Alfredo komt tot inkeer wanneer hij zich realiseert welk offer Violetta voor hem heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta op haar sterfbed, maar hij is te laat: Violetta sterft in de armen van haar geliefde…

De meeslepende muziek van Verdi, met veel bekende melodieën, sluit perfect aan op het verhaal en laat niemand onberoerd. De regie is in handen van de Nederlandse regisseur Floris Visser: zijn enscenering van Orphée et Eurydice bij de Reisopera werd in 2015 door het publiek gekozen tot Opera van het Jaar.

La traviata is een coproductie van de Nederlandse Reisopera en Scapino Ballet Rotterdam.

De wals als metafoor voor vertier en oprechte liefde

In La traviata wordt de welgestelde prostituee Violetta Valéry, die lijdt aan tuberculose, voorgesteld aan de jonge Alfredo Germont, die zegt dat hij van haar houdt. Voor hem geeft Violetta haar leven als demi-mondaine op en zij gaat met hem samenwonen. Op een zekere dag krijgt Violetta bezoek van vader Germont die haar verzoekt de relatie met zijn zoon te beëindigen, omdat deze een huwelijk van zijn dochter in gevaar zou kunnen brengen. Zij doet wat van haar gevraagd wordt. Alfredo keert zich woedend van haar af maar komt tot inkeer wanneer hij verneemt welk offer Violetta heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta, maar het is te laat. Zij overlijdt in hun bijzijn.

La traviata (foto: Marco Borggreve)

Het alom tegenwoordige walsritme vormt de muzikale sleutel tot deze opera. De populaire gezelschapsdans vormde de soundscape van het Parijs van die jaren. In de opera geeft het uitdrukking aan de onstilbare behoefte aan vertier van de klanten van de in pracht en praal levende prostituee. De wals staat echter ook symbool voor het verlangen naar pure en oprechte liefde waarvan Violetta al sinds haar kindertijd droomt.

Verdi's ambities met La traviata

Verdi had ook een persoonlijke band met het centrale gegeven van het verhaal. Hij leefde ongehuwd samen met de voormalige operazangeres Giuseppina Strepponi, wier levensloop niet bepaald als ‘smetteloos’ te boek stond. Zelfs in Parijs moest de componist zich de kleinburgerlijke kletspraat over zijn relatie laten welgevallen. La traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi’s artistieke ambities reikten veel verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en vatte het dan ook meer op als een moralistische parabel dan als een realistisch drama. Het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn opera een diepgaande en veel omvattende interpretatie die ook vandaag de dag niemand onberoerd kan laten.

Recensies

 • 4Ster

  "Uitdagender zal de zigeunerdans zelden in een opera te zien zijn geweest"

  Theaterkrant, Henri Drost, 02-05-2017

 • 4Ster

  "De Nederlandse Reisopera imponeert met een door regisseur Floris Visser psychologisch sterk uitgewerkte, muzikaal frisse productie van Verdi’s opera La traviata."

  NRC Handelsblad, Mischa Spel, 02-10-2017

 • 3Ster

  "Door het tragische verhaal van prostituee Violetta te vertellen maakt regisseur Floris Visser La Traviata werkelijk schrijnend."

  De Volkskrant, Persis Bekkering, 02-10-2017

 • 4Ster

  "prachtig gedaan, met ontelbare sprekende details [...] sopraan Urska Arlic Gololicic voert Vissers visie compromisloos uit"

  Trouw, Peter van der Lint, 02-10-2017

Credits

La Traviata is een coproductie van de Nederlandse Reisopera en Scapino Ballet Rotterdam.

Dirigent Ilyich Rivas
Regie Floris Visser
Decor- en kostuums Dieuweke van Reij
Lichtontwerp Alex Brok
Choreografie Pim Veulings
Violetta Valéry Urška Arlič Gololičič
Alfredo Germont Jesus Garcia
Giorgio Germont Anthony Michaels-Moore
Flora Bervoix Hanna-Liisa Kirchin
Annina Fiona Kimm
Gastone de Létorières Christian Damsgaard
Barone Douphol Eddie Wade
Marchese d'Obigny Wiebe-Pier Cnossen
Dottore Grenvil Paolo Battaglia
Dansers Jeroen van Acker, Nele Deckx, Joana Dinah Schwing, Frederik Kaijser, Jaroslaw Kruczek, Pauline de Laet, Michael Sastrowitomo, Manouk Steendam, Emma Wijbenga
Orkest Het Gelders Orkest
Koor Consensus Vocalis