Drie dansers met zwarte broek en een wit hemd. Zij staan in een witte omgeving, waarin we rechts bovenin een fragiele mobile zien van ijzerdraad en gele, rode en zwarte driehoekjes. De dansers zijn met de armen in elkaar gevlochten.

Intertwine

Intertwine is een verrassende ontmoeting tussen de dans van Justin de Jager en de kunst van Alexander Calder. De een is een jonge choreograaf, pionier in de uit de breakdance afkomstige dansvorm ‘threading’. De ander was een baanbrekend kunstenaar en pionier in bewegende kunst. In Intertwine komen twee, op het eerste gezicht, verschillende kunstvormen op natuurlijke wijze bij elkaar.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Calder Now nodigde de Rotterdamse Kunsthal Scapino uit om een voorstelling te maken en te presenteren middenin de expositieruimte. Justin de Jager ziet in de mobiele draadsculpturen van Calder, die in verschillende vormen bewegen en nieuwe gezichtspunten creëren, een opvallende verwantschap met zijn eigen dansstijl. In Intertwine, tussen het werk van Calder, creëert hij zijn dans in een continue flow, zoekend naar openingen en nieuwe vormen. Hij trakteert de kijker op een hypnotiserend kijkspel van gedetailleerde bewegingen die oneindig aan elkaar worden geregen.

Intertwine was te zien in de tentoonstelling Calder Now in de Kunsthal en via Scapino Streamt.

Choreograaf

Credits

Choreograaf
Justin de Jager

Muziek
Andreas Tegnander

Kostuumontwerp
Petra Finke i.s.m. Justin de Jager

Met dank aan
Kunsthal, Calder Foundation

intertwine_liggend_credits.jpg

Stream online

  • Intertwine