Dame met een viool die zweeft tussen de wolken met een tutu en balletschoenen aan

De Sprong van Nijinsky

Esther Apituley presenteert: De Sprong van Nijinsky, een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

We zien een virtuoze danser (Scapinodanser Mischa van Leeuwen), die op jonge leeftijd schizofreen werd en niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek. Vanwege zijn schizofrenie trekt Vaslav zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft.

Credits

Poster voor De Sprong van Nijinsky

Cast
Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); Victor Lange (acteur, muzikant); Skeyenno Talany (danser, rapper, choreo); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).

Artistiek concept
Esther Apituley

Regie
Titus Tiel Groenestege

Tekst
Ko van den Bosch

Compositie
Chiel Meijering

Scenografie
Karl Klomp

Techniek
Rik van der Veen, Djan Wong Kun Hing, Mathisse Coornaert

Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld.

De Sprong van Nijinsky is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creeren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid.

Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan

Nijinsky