De Sprong van Nijinsky

Data 16 maart 2023 t/m 01 juni 2023

Esther Apituley presenteert: De Sprong van Nijinsky, een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

We zien een virtuoze danser (Scapinodanser Mischa van Leeuwen), die op jonge leeftijd schizofreen werd en niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek. Vanwege zijn schizofrenie trekt Vaslav zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft.

 

Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld.

De Sprong van Nijinsky is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creeren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid.

Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan

Nijinsky

Credits

Cast

Mischa van Leeuwen (danser Scapino Ballet); Victor Lange (acteur, muzikant); Skeyenno Talany (danser, rapper, choreo); Paul Medeiros (eerste violist) en artistiek leider Esther Apituley (altviolist, spel).

Artistiek concept

Esther Apituley

Regie

Titus Tiel Groenestege

Tekst

Ko van den Bosch

Compositie

Chiel Meijering

Scenografie

Karl Klomp

Techniek

Rik van der Veen, Djan Wong Kun Hing, Mathisse Coornaert

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu