Foto Brandy door Salih Kilic

Schatbewaarder Brandy Sanmoeradi

Wie zorgt er voor het Scapino-archief? Voor hun rubriek waarbij zij archivarissen van culturele instellingen interviewen ging podiumkunst.net in gesprek met onze ‘schatbewaarder’ Brandy.

Waarom is een inventaris nodig?
Een inventaris is nodig om de archieven toegankelijk en vindbaar te maken voor de gebruiker in brede zin. We kunnen daarmee bijvoorbeeld een onderzoeker bedienen die een documentaire wil maken of het brede publiek vragen om het archief te verrijken met verhalen. Maar ook medewerkers en makers kunnen er mee aan de slag. Er moet ook veel gesaneerd, opgeruimd, worden. Om ruimte te besparen. Een inventaris is daarom ook noodzakelijk om te weten wat je hebt en wat je niet hebt. 

"Nu beschrijven we heel summier, omdat het om heel veel foto’s gaat en omdat we minimaal bezet zijn. Dat wordt nu beschreven op collectie niveau, per voorstelling dus. We hebben bijvoorbeeld twintig foto’s van een voorstelling en dat krijgt één nummer. Afwisseling is heel belangrijk. Niet alleen in de handelingen, zoals dozen vouwen en keperband knippen, maar ook inhoudelijk. We wisselen dus af tussen papieren archief met veel tekst en fotomateriaal, wat visueel aansprekend is. We stuiten regelmatig op uniek materiaal en dat maakt het werk ook erg mooi en interessant. We hebben bijvoorbeeld oude handgeschreven partituren van verschillende componisten en originele ontwerpen van kostuumontwerpers. Archiveren is wel echt noeste arbeid, maar het idee dat je bijdraagt aan de geschiedenis, maakt het dankbaar werk. "

De rest van het interview lees je hier.