Blonde vrouw met golvend jaar, helderblauwe ogen en roodgestifte lippen met een glimlach. Ze staat tegen een grijsblauwe achtergrond.

Nanine Linning nieuwe artistiek directeur Scapino Ballet Rotterdam

De Nederlandse choreografe Nanine Linning wordt de nieuwe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Zij volgt Ed Wubbe op die dertig jaar lang de artistieke koers bepaalde. Ed Wubbe blijft tot en met december 2024 als artistiek directeur verbonden aan Scapino. Nanine Linning was van 2001 tot 2006 al huischoreograaf bij Scapino, waarna ze haar eigen dansgezelschap oprichtte. Zij start in augustus 2024 naast Ed Wubbe, die eind december 2024 afscheid neemt. In de jaren 2023 en 2024 zal zij al intensief betrokken zijn bij onder andere het ontwikkelen van het nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2025 – 2028.

Nanine Linning heeft de afgelopen twintig jaar internationale bekendheid gekregen met haar grote multidisciplinaire producties waarbij dans en opera, design, fashion en beeldende kunst samenkomen. Met haar sterke beeldtaal en explosieve dans bereikt zij een breed publiek, dat haar ook in Nederland trouw volgt. Voorstellingen als BaconRequiem en Zero werden internationaal gelauwerd. Nanine Linning werkt nauw samen met diverse internationaal bekende kunstenaars zoals Teodor Currentzis, Alexandros Tsolakis, Yuima Nakazato, Alexey Retinsky en Studio Drift. Haar samenwerkingen met Iris van Herpen en Bart Hess leidden tot exposities in verschillende musea.

Van 2009 tot en met 2018 was Linning artistiek directeur van de dansgezelschappen van de stadtheaters Theater Osnabrück en Theater und Orchester Heidelberg waar ze ook medeoprichter was voor een productiehuis en een festival. Sindsdien werkte ze samen met gezelschappen zoals Boston Ballet, Stuttgart Ballet, Bayerische Staatsballet en musicaeterna, alsmede met de Nederlandse Reisopera en Nederlands Kamerkoor in samenwerking met haar eigen Duitse dansgezelschap.

Nanine Linning wordt de vijfde artistiek directeur in het 76-jarige bestaan van Scapino, het oudste dansgezelschap van Nederland. In 1945 werd Scapino als jeugddansgezelschap opgericht door mevrouw Hans Snoek. Zij werd in 1970 opgevolgd door Armando Navarro die de grote familievoorstellingen als De Notenkraker en Pulcinella introduceerde. Na een tweejarig leiderschap van Nils Christe werd Ed Wubbe in 1993 artistiek directeur.

Onder leiding van Ed Wubbe groeide Scapino uit tot een spraakmakend en vernieuwend dansgezelschap. Met zijn grootschalige thematische producties waarin hij meerdere disciplines laat samensmelten, heeft hij de dans verrijkt en naar een groot publiek weten te brengen. Daarnaast heeft hij veel jong talent een prominente plek in het gezelschap gegeven. Ed Wubbe maakte meer dan zeventig choreografieën voor Scapino, waaronder successtukken als PearlTING! en Oscar.

Fatimazhra Belhirch, voorzitter Raad van Toezicht Scapino Ballet Rotterdam: 

„Met de keuze voor Nanine kan Scapino Ballet Rotterdam zich gaan voorbereiden op een nieuw, spannend hoofdstuk in het bijna 80-jarig bestaan. De raad van toezicht heeft er vertrouwen in dat Nanine, in nauwe samenwerking met het gedreven en professionele team van Scapino, de positie van het gezelschap in de stad Rotterdam verder kan ontwikkelen en dat het repertoire veel publiek zal trekken op de vele Nederlandse podia die Scapino jaarlijks aandoet. Ook zullen onder leiding van Nanine Linning de internationale ambities verder uitgebouwd worden. De raad van toezicht kijkt uit naar de samenwerking met Nanine.”

Nanine Linning: 

„Ik voel me vereerd om een nieuw hoofdstuk te mogen schrijven in de geschiedenis van dit avontuurlijke gezelschap. Het grensverleggend denken, samenwerken met andere disciplines en het goed aanvoelen van de tijdsgeest zijn kwaliteiten van Scapino waar ik me sterk verbonden mee voel. Ik kijk er naar uit om in het cultureel bruisende Rotterdam te mogen werken en onze passie voor de danskunst met een breed (inter)nationaal publiek te delen.”