Marco Goecke

Marco Goecke is in de internationale danswereld ongetwijfeld een van de meest geprezen choreografen van dit moment. Zijn choreografieën zijn sensationeel eigenzinnig en vernieuwend. In een duistere sfeer, vol van suggestie en magie, raakt hij met absurdistische – en nooit eerder vertoonde dans – de toeschouwer diep van binnen.

De uit Wuppertal afkomstige en aan het Haags Conservatorium opgeleide jonge Duitse choreograaf Marco Goecke was huischoreograaf van Scapino Ballet Rotterdam tussen 2005 en 2011. Zijn eerste, spraakmakende choreografie als huischoreograaf voor Scapino, Der Rest ist Schweigen (2005) werd als één van de hoogtepunten uit het seizoen 2005/2006 geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen.

Scapino presenteerde van Marco Goecke: Äffi en Ring them bells (2006 en 2007), de Nederlandse première van Beautiful Freak (2007) in Heartland, in Waveland (2007) de wereldpremière van Bravo Charlie en in 4x20 Colourproof (2008) de Nederlandse première van Blushing. In december 2008 de Nederlandse première van De Notenkraker. In  2009 maakte Supernova onderdeel uit van het programma 4x20 Storyproof en in 2010 was Pierrot Lunaire te zien in het programma Reischl & Goecke, choreografen. In 2010 ging Suite, Suite, Suite in premiere bij Scapino. In 2011 creëerde Goecke samen met Ed Wubbe het avondvullende Songs for Drella.

De internationale pers riep Marco Goecke in 2006 uit tot hét nieuwe grote choreografische talent (Ballett/Tanz). In december 2006 won Goecke in Monaco de Nijinsky Award voor meest belovende en opvallende choreograaf in het internationale dansveld. In 2007 werd hij genomineerd voor de Deutsche Theaterpreis 2007.

Curriculum Vitae

Geboren
Wuppertal (Duitsland), 1972
Opleiding
Heinz-Bosl Stiftung balletacademie (München), Koninklijk Conservatorium (Den Haag)
Prijzen en nominaties

- Prix Dom Perignon - 2003
- Cultuurprijs van Baden-Württemberg - 2005
- Nijinsky Prize - 2006
- Der Faust Award - 2007 (nomatie)
- Der Faust Award - 2015 (nomatie)
- Taglioni Ballet Award - 2015 (nominatie)
- Zwaan - 2017

Slapstick in razendsnelle bewegingen

Marco Goecke is alleen al een ontdekking omdat zijn stijl totaal anders dan anders is. Fascinerend is de oneindige veelheid aan toespelingen en bewegingen die hij in elk ballet opnieuw combineert en uitvindt: schaduwboxen, pantomime, slapstick in razendsnelle bewegingen en abrupte tempowisselingen. Achter de coulissen schuilen bij Goecke steeds nieuwe verrassingen die als een duveltje uit een doosje komen en de toeschouwer verbazen of de schrik op het lijf jagen.

Choreografieën voor Scapino

Der rest is Schweigen

Razendsnelle bewegingen, abrupte tempowisselingen, fladderende armen, wriemelende vingers, achterover hellende torso's en slapstickachtige bewegingen.

Lees meer

Beautiful Freak

Marco Goecke omschreef Beautiful Freak met de zin: every time we say goodbye, I die a little.

Lees meer

Bravo Charlie

Net zoals in zijn vorige stukken zoekt Marco Goecke in Bravo Charlie een balans tussen een donkere kant en veel relativerende humor. Met o.a. verwijzingen naar theater en Vietnam laat Goecke op...

Lees meer

Blushing

Prijswinnende choreografie van Marco Goecke op muziek van Tom Waits, The Cramps en Ho Road.

Lees meer

De Notenkraker

Compromisloze dans van de tot nu toe origineelste choreograaf van de 21e eeuw

Lees meer
Dancer Leslie Humbert in Supernova by Marco Goecke

Supernova

‘What is your last step before vanishing into the dark?' Marco Goecke asks a dancer during a rehearsal for his new piece Supernova.

Lees meer

Suite, Suite, Suite

Achter de bizarre maar indrukwekkende bewegingstaal van Goecke schuilt een tot in de puntjes vastgelegde structuur waaraan zelfs Bach niet ontkomt.

Lees meer
Foto: Joris-Jan Bos

Songs for Drella

Het roerige leven van popartkunstenaar Andy Warhol, bezongen door muziekiconen Lou Reed en John Cale en gedanst door Scapino: de spraakmakende productie Songs for Drella is terug wegens succes...

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu