Ed Wubbe

Ed Wubbe is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en al vele jaren van grote betekenis voor  de Nederlandse danswereld. Onder zijn 26-jarige leiderschap groeide Scapino uit tot een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de smaakmakers van de Nederlandse dans.

Met het oudste dansgezelschap van Nederland creëert hij een nieuw dansgenre: grote avondvullende producties met herkenbare thema’s, gemaakt met gevoel voor entertainment, avontuurlijk én veelal op live muziek. Hij kijkt graag over de grenzen van de dans heen en creëert met muzikanten, opera- en circusartiesten theatrale werelden die vaak een rauw en actueel randje hebben. Wubbes grote kracht ligt in het laten samensmelten van de verschillende elementen tot een overrompelend geheel, waarmee hij het publiek als geen ander weet te raken. Met een oog voor nieuw talent - dat hij een prominente plek geeft in het gezelschap – creëert hij nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen.

Curriculum Vitae

Nationaliteit
Nederlands
Choreografieën

o.a. Kathleen, Nico, Romeo & Julia, Perfect Skin, Orfeo Shows, The Green, Manyfacts, Songs for Drella (met Marco Goecke), Pearl, Le Chat Noir, The Great Bean, Pas de Deux, TING!, Scala, All hands on deck

Prijzen en onderscheidingen

Prijs van verdienste (2013), Gouden Zwaan (2017), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2017)

Meer dan zeventig balletten

Wubbe heeft meer dan zeventig balletten gecreëerd voor Scapino, waaronder en groot aantal avondvullende producties. Enkele van zijn succesvolle producties zijn Kathleen, Romeo & Julia, Nico (speciale muziek van John Cale), Holland, The Great Bean, Le Chat Noir, Pas de Deux (live muziek van pianist Michiel Borstlap), de barok producties Pearl en Scala (beide met live muziek van Combattimento) en All hands on deck i.s.m. Släpstick (v/h Wëreldbänd). In 2016, ter ere van het 70-jarig jubileum van Scapino, creëerde Wubbe TING!, Scapino's grootste productie ooit, in samenwerking met de Nederlandse band NITS en circusartiesten. Een documentaire van 70 minuten - De Wereld van Wubbe - werd in maart 2017 op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Van 2004 tot 2016 was Wubbe ook artistiek directeur van de Internationale Competitie voor Choreografen in Hannover. In 2015 werkten Ed Wubbe en Scapino samen aan het internationale opera-balletproject Les Fêtes Vénitiénnes, geregisseerd door operaregisseur Robert Carsen, met optredens in Parijs en New York.

Prijzen

In 2013 ontving Ed Wubbe de Prijs van verdienste van het Dansersfonds.

In 2017 kreeg hij de Gouden Zwaan - de Oscar van de dans - vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dans.

Ook in 2017 ontving hij de koninklijke onderscheiding 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw' voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans.

Choreografieën voor Scapino

Zachtbruine foto van een vrouw met donker halflang haar die ons met grote ogen aankijkt. Ze draagt een hemdje en heeft haar hand voor haar borst. Schaduw van lamellen valt over haar heen.

Casablanca

Een voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

Lees meer
All Hands on Deck - foto Stef Nagel

All hands on deck

Scapino Ballet en Släpstick (voorheen Wëreldbänd) halen het beste in elkaar naar boven in een voorstelling vol wonderlijke combinaties van dans, humor, muziek en theater.

Lees meer
Scala (foto Arjan Benning)

Scala

Het spannende vervolg op de baroksensatie Pearl. Choreograaf Ed Wubbe creëert een dansdrama in de extravagante sfeer van de barok. Live muziek uitgevoerd door Combattimento.

Lees meer
Mischa van Leeuwen lift Bonnie Doets - foto Joris Jan Bos

TING!

Dans, muziek en circus komen op én boven een draaiende piste samen tot een betoverend schouwspel.

Lees meer
Pas de Deux - foto Joris Jan Bos

Pas de deux

Pas de deux is een pure muziek en danservaring. Kristalhelder pianospel van Michiel Borstlap met de magische dans van Ed Wubbe. Een dansconcert waarin twee werelden samenkomen.

Lees meer
Een illusionist met grote rode lippen en een fez op zijn hoofd schiet vuur in de lucht. Hij is omringd door danseressen met rokken gemaakt van grote veren.

The Great Bean

The Great Bean speelt zich af in de sfeer van de ‘roaring twenties', de opkomst van de jazz, Hollywood en het variété op Broadway met nieuwe dansstijlen als charleston en tapdans. Het is een...

Lees meer

Le Chat Noir

Theatercafé Le Chat Noir was een populaire broedplaats voor artiesten uit het variété, cabaret en muziek tijdens de Fin de Siècle in Parijs en trekpleister voor de culturele bohemien.

Lees meer
Pearl - Maya Roest - foto Vincent Mentzel

Pearl

Topdans, schitterende kostuums en meeslepende muziek van o.a. Vivaldi. Het barokspektakel Pearl van Ed Wubbe is een van de succesvolste voorstellingen van Scapino. Nog één keer te zien.

Lees meer
Foto: Joris-Jan Bos

Songs for Drella

Het roerige leven van popartkunstenaar Andy Warhol, bezongen door muziekiconen Lou Reed en John Cale en gedanst door Scapino: de spraakmakende productie Songs for Drella is terug wegens succes...

Lees meer

Holland

In deze dynamische groepschoreografie met spetterende solo’s en schitterende choreografische vondsten wil Wubbe het land laten zien waarin je jezelf kan zijn.

Lees meer

Brief

Moderne dans op spitzen.

Lees meer

Quartet

In een mystieke setting laat Ed Wubbe in een reeks duetten tegenstrijdige aardse gevoelens zien van behoefte aan menselijk contact en verlangen naar eenzaamheid.

Lees meer

De Bruiden

Met zijn nieuwe stuk De Bruiden geeft Ed Wubbe een verrassende wending aan de 90-jarige traditie van het oorspronkelijke ballet Les Noces door het Ballets Russes uit 1917.

Lees meer

The Green

In The Green zet Ed Wubbe de intimiderende grootsheid van Bach's Johannes Passion tegenover de nietigheid van de mens

Lees meer

Was hast du gesagt

Was hast du gesagt? van Ed Wubbe laat zich lezen als een associatief gedicht.

Lees meer
Paramount - Sherida Lee en Tadayoshi Kokeguchi

Paramount

Over Westerse emigranten, verdwaald in een niemandsland tussen culturen

Lees meer

Sister Fury

Ed Wubbe zet Sister fury op vioolsolo's van Bach en Von Biber en maakt na lange tijd weer eens gebruik van hét klassieke dansinstrument bij uitstek: spitzen.

Lees meer

Orfeo Shows/Operation Orfeo

Zich niet storend aan conventies zapt Ed Wubbe in ORFEO SHOWS/Operation Orfeo met groot vakmanschap tussen verschillende periodes, stijlen, muzieksoorten en sferen. Het Orfeo verhaal uit de...

Lees meer

Tsjaikovski, P.I.

Gewapend met fluwelen handschoenen en breekijzers overbrugt Wubbe een eeuw in dans en vorm.

Lees meer

Out of China

Ed Wubbe
 putte inspiratie uit drie vrouwelijke iconen in de popmuziek, Nico, Patti Smith en P.J. Harvey.

Lees meer

Manyfacts, life in the 3D City

Ed Wubbe creëert met architect Winy Maas (oprichter MVRDV) een niet alledaagse dansfantasie die zich afspeelt in een mogelijke stad van de toekomst.

Lees meer

Plot

Het innerlijke conflict tussen enerzijds loyaliteit aan en anderzijds verzet tegen het systeem is voelbaar in strijkkwartet nr. 13 van Sjostakovitsj. Het vormde het uitgangspunt van Ed Wubbes...

Lees meer

Rosary

Ed Wubbe maakte met Rosary een levendige choreografie met een enorme vaart en dynamiek. In een sfeer van uitbundig dansplezier borrelt plotseling een ongewone frustratie omhoog die even snel...

Lees meer
Twee dansers, een staand en een liggend op de vloer uit Single Manouvres - Choreografie Ed Wubbe

Single Manouvres

Choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe maakte Single Manoeuvres speciaal voor Charlotte Baines, die in seizoen 1999/2000 afscheid nam van het toneel, en Keith-Derrick Randolph.

Lees meer

The Schliemann Pieces

Ed Wubbe laat zijn dansers het heden en verleden vertolken in het wisselende toneelbeeld van beeldend kunstenaar Hans Wap en ontwerpster Pamela Homoet en op de muziek van de veelzijdige...

Lees meer

Nico

Een unieke samenwerking tussen Ed Wubbe en John Cale over de muziek en poëzie van de roemruchte, mysterieuze en destructieve zangeres Nico.

Lees meer
Ensemble van dansers op het podium met op de achtergrond een zwart met beige grafische print

Perfect Skin

De prachtige, tijdloze vioolconcerten van Bach begeleiden snelle en strakke dans in een heftig spel tussen groep en individu. Met de klassiek geworden kostuums van ontwerpster Pamela Homoet en...

Lees meer

Rameau

Ed Wubbe maakte met Rameau in 1990 zijn officiële debuut als huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. 
Wubbe heeft zich laten inspireren door de decadentie en teloorgang van de Franse adel...

Lees meer
Beeld van een danser in witte broek met ontbloot bovenlijf uit Le Sacre du Printemps - Choreografie Ed Wubbe

Le Sacre du Printemps

In 1996 maakte Ed Wubbe zijn Sacre, geinspireerd op Jacques Rivières visie op het meestewerk van Igor Stravinsky.

Lees meer

Romeo&Julia

Ter gelegenheid van Scapino's 50 jarig bestaan in 1995 creëerde Ed Wubbe een geheel nieuwe versie van Romeo & Julia.

Lees meer

Kathleen

De oorspronkelijke versie van Kathleen, een stuk van 45 minuten voor 6 meisjes en 10 jongens, werd gecreëerd in de zomer van 1992 in de oude Scapino Studio's aan de Luchtvaartstraat in...

Lees meer

Bagatellen

Bagatellen is het eerste stuk dat Ed Wubbe voor Scapino creëerde, het ging op 12 april 1987 in première.

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu