Ed Wubbe

Met een avontuurlijke programmering heeft Scapino Ballet Rotterdam zich in het afgelopen decennium ontwikkeld tot een van de trendsetters van dans in Nederland.

Scapino presenteert exclusief repertoire dat gemaakt wordt door artistiek leider Ed Wubbe, vaste gastchoreografen Marco Goecke en jonge en/of vernieuwende getalenteerde dansmakers. Scapino weet met zijn voorstellingen een groot publiek aan te spreken en speelt daarmee een belangrijke rol in het Nederlandse dansaanbod.

Veelzijdig
Artistiek directeur Ed Wubbe is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen wiens werk het meest gezien is in Nederland. Met de regelrechte hit Rameau, zijn eerste dansstuk in 1990 als huischoreograaf, breekt hij met de gangbare balletesthetiek en legt hij de eerste steen voor een nieuw imago van Scapino. Als Wubbe in 1992 artistiek directeur wordt begint het gezelschap onder zijn leiding aan de opbouw van een geheel nieuw repertoire. In 1992 zorgt Wubbe met Kathleen voor een ongekende danssensatie. Als in 1993 zijn avondvullende Perfect Skin uitkomt staat er een nieuw Scapino op de kaart.

Pijlers
Een van de pijlers van Scapino zijn Wubbes avondvullende dans- en muziekproducties. Wubbe laat zich vaak inspireren door iconen van de westerse cultuur - Romeo & Julia (1995), Nico (1997), The Schliemann Pieces (1998), Tsjaikovski, P.I. (2002), Orfeo Shows, Operation Orfeo (2003) – en plaatst zijn abstracte dans in een associatief verhaal of thema.

Zwart/wit
In veel dansstukken van Wubbe komt de spanning voort uit het werken met tegenstellingen waardoor een intrigerende gelaagdheid ontstaat. Wubbe zoekt graag de grensgebieden op tussen zwart en wit, goed en fout (Orfeo Shows). Waar vreugde en verdriet elkaar raken (Rosary). Waar twee werelden elkaar ontmoeten (Tsjaikovski, P.I.). Wubbe creëert situaties waarin langzaam maar zeker de ogenschijnlijke samenhang wordt losgewrikt. Dit kan de samenhang zijn in een groep (Rameau) maar ook binnen één personage (Single Manoeuvres) of in beiden zoals in Sister Fury. In Paramount lopen verschillende werelden door en langs elkaar heen. De personages in Wubbes dansstukken zijn geen pionnen in een abstract vormexperiment maar mensen van vlees en bloed.

Samenwerking
In zijn theatrale ensceneringen vallen muziek, dans, decor en drama samen tot een nieuw, eigentijds geheel. Wubbe zoekt hierbij samenwerking met andere kunstdisciplines; ontwerpers, componisten, architecten, DJ’s en VJ’s. Een bijzonder voorbeeld daarvan is Manyfacts (2001), i.s.m. architectenbureau MVRDV en computer graphics designers Wieland & Gouwens, waarin de makers hun visie geven op de toekomstige stad. Manyfacts kwam tot stand i.k.v. Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa.

TWOOLS
Met de jaarlijkse voorstelling TWOOLS - een 75 minuten durend non-stop dansspektakel - bedacht Wubbe in 1999 een nieuw dansconcept en zette daarmee een nieuwe trend in. Verschillende choreografen van binnen en buiten het gezelschap maken korte choreografieën die worden afgewisseld door snelle decorwisselingen en aan elkaar geknoopt door Ed Wubbe.

Van 2004 tot en met 2016 is Ed Wubbe artistiek leider van de Internationaler Wettbewerb Für Choreographen Hannover. In 2006 heeft hij de Scapino Productie Prijs ingesteld. Winnaars van de Scapino Productie Prijs krijgen de kans om bij Scapino voor de TWOOLS-serie een stuk van maximaal 10 minuten te maken.

Nationaliteit
Nederlands
Bij Scapino sinds
1992
Choreografieën

o.a. Kathleen, Nico, Romeo & Julia, The Green, Songs for Drella (met Marco Goecke), Le Chat Noir, Pearl, TING!, Scala

Nationaliteit
Nederlands
Bij Scapino sinds
1992
Choreografieën

o.a. Kathleen, Nico, Romeo & Julia, The Green, Songs for Drella (met Marco Goecke), Le Chat Noir, Pearl, TING!, Scala

Menu