Glimlachende vrouw met kort donker haar

Bianca van Dillen

Bianca van Dillen volgde haar opleiding voor danspedagoge en toneeldanseres aan de Scapino Dansakademie. Tussen 1967 en 1976 studeerde ze bij Viola Farber, Eric Hawkins en Nancy Meehan en werkte zij als docente moderne dans aan diverse dansvakopleidingen waaronder de Scapino Dansakademie.

Na haar eindexamen danste ze twee jaar bij het Scapino Ballet, en verder o.a. bij Jacobs Pillow Dance Festival V.S, Dansgroep Pauline de Groot en Dansproduktie. Vanaf 1966 maakte zij choreografieën voor het Rotterdams Danscentrum, Rotterdamse Dansgroep en vooral Dansprodukties. Coproducties maakte zij met het Onafhankelijk Toneel, Stamina en de Dansersstudio.

Dansproduktie
In 1977 was Bianca van Dillen een van de initiatiefnemers bij de oprichting van Dansproduktie. Dansproduktie was een collectief werkverband van moderne dansers en choreografen. Vanaf 1983 tot 1992 was zij artistiek leidster van dit gezelschap. Dansproduktie werkte met een kleine vaste groep dansers en een wisselend aantal gasten. Het beleid was gericht op het produceren van theaterprogramma's en videofilms, waarin de relatie van moderne dans met andere kunstvormen werd onderzocht. Essentieel was daarbij de in opdracht gecomponeerde muziek die zoveel mogelijk live werd uitgevoerd. Vele voorstellingen bestonden uit avondvullende choreografiën.

Choreografen die bij Dansproduktie hebben gewerkt zijn Truus Bronkhorst, Pauline DaniÎls, Margie Smit, Patrice Kennedy, Beppie Blankert, Hans van Manen, Ton Lutgerink, Helga Langen, Albert Jan van der Stel, Karin Post, Caroline Dokter, Angela Linssen, Guido Severien, Dries van der Post, Matthew Hawkins. Componisten die voor Dansproduktie hebben geschreven zijn Gerard Atema, Henk van der Meulen, Loek Dikker, Rob Hauser, Harry de Wit, Jan Willem van Mook, Paul Termos, Louis Andriessen, Guus Janssen. Het gezelschap heeft veel internationale tournees gemaakt naar o.a. Duitsland, Italië, Frankrijk, Engeland, Denemarken, België, Israël, Polen, de Verenigde Staten en Canada.

Stamina CCA
In 1993 is Stamina CCA opgericht, een Choreografisch Computer Atelier. Het doel van deze stichting is het uitbrengen en produceren van het werk van Bianca van Dillen en het beheren van de artistieke erfenis van Dansproduktie, waaronder vele partituren van de in opdracht geschreven composities. In 1995 heeft stichting Stamina een deel van het archief van Dansproductie als gift aan het Nederlands Theater Instituut geschonken. Hierdoor zijn decor-en kostuumontwerpen, affiches, foto's, video en muziekbanden voor het publiek toegankelijk geworden. Stichting Stamina beheert ook het Choreografisch Computer Atelier (CCA).