annabelle-lopez-ochoa.jpg

Annabelle Lopez Ochoa

Annabelle Lopez Ochoa (1973), een Belgische met Colombiaanse roots, rondde in 1991 haar dansopleiding af aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen. Ze danste tot 2003 onder meer bij B.W.Gung Tanztheater in Ulm, het Heidelberger Stadttheater, Djazzex en Scapino Ballet Rotterdam.

Lopez Ochoa begon eind jaren negentig met choreograferen in de Scapino Workshops, waarna ze voor TWOOLS verschillende stukken maakt. Haar werk is veelzijdig en gaat vanaf het begin de verbinding aan met andere genres waaronder theater, opera en muziektheater. Zo maakte ze in 2002-2003 choreografieën voor verschillende theaterstukken, onder meer van Orkater, Het Toneel Speelt en De Ploeg. Met Lonneke van Leth richtte ze in 2003 het Fun Girl Collective op. Ze speelt zich in de kijker en NRC Handelsblad noemt haar dat jaar “de rijzende ster van het Nederlandse dansveld”.

In 2006 maakt Lopez Ochoa een choreografie voor de Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf in het Van Gogh Museum. Tussen 2005 en 2015 maakt ze als lid van danstheatercollectief Fantasten fysieke theaterstukken die in heel Nederland te zien zijn.

Curriculum Vitae

Geboren
1973, België

Opleiding
Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen

Danste bij
Djazzex, Scapino Ballet Rotterdam

Maakte werk voor o.a.
English National Ballet, The Washington Ballet, Scottish Ballet, BalletMet, Dance Theater of Harlem, Het Nationale Ballet, Orkater, Het Toneel Speelt, De Ploeg, Les Grands Ballets Canadiens, Tulsa Ballet, Ballet Black, Scapino Ballet Rotterdam

Prijzen en nominaties
- 3e prijs Hannover’s Choreographers competition - 2002
- International Choreographer’s Competition of Bornem (Belgium)  - 2003
- Nominatie Olivier Award – 2013
- South Bank Sky Arts Awards - 2013
- Best Classical Choreography - Circle of Critics of the National Dance Award UK – 2013
- Villanueva Award (Cuba) - 2015
- Nominatie National Dance Award – 2016
- Jacob’s Pillow Choreography Award - 2019

Nocturne - Annabelle Lopez Ochoa.jpg

Als een van de weinige vrouwelijke choreografen creëert Lopez Ochoa verhalende balletten voor grote gezelschappen wereldwijd. Ze begint met een klapper in 2012, met het prijswinnende A Streetcar Named Desire voor The Scottish Ballet, en maakt in 2020 voor het Nationale Ballet Frida, maar ook het English National Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Ballet Black en andere gezelschappen hebben oorspronkelijke balletten van haar hand gedanst.

Ook geeft Annabelle Lopez Ochoa regelmatig les aan verschillende opleidingen. In 2019 wordt ze directeur van het Contemporary Classical Summer-programma van Jacob’s Pillow Summer School.

Lopez Ochoa won een reeks internationale prijzen. Voor A Streetcar Named Desire werd ze in 2013 genomineerd voor een Olivier Award en won ze een South Bank Sky Arts Award en de prijs voor Best Classical Choreography van de Circle of Critics of the National Dance Award UK.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte Annabelle Lopez Ochoa in 2000 voor TWOOLS 2 Graffiti en in 2003 voor TWOOLS 5 de drie stukken ZIP, ZAP en ZOEF. In 2004 maakte ze Nocturne.

Werk voor Scapino