Man met kort bruin haar die naar rechts kijkt

André Gingras

De Canadees André Gingras studeerde theater, Engelse literatuur en moderne dans in Toronto en Montreal. 
Hij ontving een stimuleringsprijs van de Canadese Kunstraad om zijn dansopleiding in New York voort te zetten. Daar werkte hij samen met Christopher Gillis, Doug Varone, Mariko Tanabe en de Doris Humphrey Repertory Co. 
Daarnaast werkte hij met Lucas Hoving en danste hij in Amerika rollen die voor José Limon waren gecreëerd.

Na zijn vertrek in 1996 naar Europa heeft hij intensief met operaregisseur en dans/theatermaker Robert Wilson samengewerkt. Tevens gaf hij les in Europa en Amerika.
In Nederland werkte hij met Arthur Rosenfeld ('Kop eraf', 1996), met het Onafhankelijk Toneel ('Hamlet', 1997) en met Min Tanaka ('De toverfluit', 1998).
In 1999 startte hij met het maken van eigen onafhankelijke choreografieën. Hij ontving een opdracht van de Rotterdamse Kunst Stichting voor een nieuw werk, de solo 'FeAST', dat werd uitgevoerd in Rotterdam, Den Haag en Maastricht.

In de herfst van 2000 ging Gingras' dansstuk 'CYP17' in première tijdens het CaDance Festival in Den Haag. Dit stuk oogstte vele lovende kritieken. 'CYP17' toert op dit moment in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje en India.

In juni 2002 werkte Gingras als choreograaf samen met theaterdirecteur Peter Stein voor diens nieuwe productie 'Penthesilea', die in juni 2002 in Epidauros in première ging en die nu door Europa toert.

Een andere nieuwe productie, 'The Sweet Flesh Room', ging in november 2002 tijdens het Cadance Festival in Den haag in première. Deze productie is een volgende stap in de samenwerking tussen Gingras en Fabio Iaquone, de videodesigner van 'CYP17'.

In 2010 werd André Gingras artistiek directeur van Dance Works Rotterdam. Gingras overleed op 17 februari 2013, op 46 jarige leeftijd.

Curriculum Vitae

Nationaliteit
Canadees (1966 - 2013)

Choreografieën op repertoire vanNederlands Dans Theater, Rambert Dance Company, Dance Works Rotterdam, Scapino Ballet Rotterdam

Fotocredit
Mylène Siegers

Werk voor Scapino