Glimlachende vrouw met dromerige blik in de ogen

Amanda Miller

Amanda Miller (VS, 1961) groeide op in North Carolina en studeerde aan de North Carolina School of the Arts. Zij volgde haar balletopleiding in New York en voegde zich later bij het Chicago Lyrical Opera Ballet. Van 1980 tot 1982 danste zij bij de Deutsche Oper Berlin.

In 1984 sloot Miller zich op uitnodiging van William Forsythe aan bij het Ballett Frankfurt en werkte er aanvankelijk als danseres en werd twee jaar later tot vaste choreografe benoemd.

In 1992 verliet zij Frankfurt om als artistiek directeur de Pretty Ugly Dance Company op te richten. Met haar gezelschap maakte Miller uitgebreide tournees en verzorgde voorstellingen in zowel Europa als de Verenigde Staten. In 1994 won zij met haar dansvoorstelling Night by Itself de prijs voor de Beste Choreografie en met haar gezelschap die voor het Beste Ensemble tijdens de Rencontres Chorégraphiques de Bagnolet.

Miller zette haar freelance werkzaamheden overal ter wereld voort, met dansvoorstellingen voor onder meer het Frankfurt Ballet, het London Contemporary Dance Theatre, de Bat-Sheva Dance Company, het Balletto di Toscana, het Gulbenkian Ballet, het Ballet du Grand Théâtre de Genève en het Züricher Ballet, met daarnaast onafhankelijke opdrachten en workshops.

In 1997 kregen Miller en de Pretty Ugly Dance Company een thuisbasis aangeboden in het Theater Freiburg. In de periode van vijf jaar als artistiek directeur van het Ballet Freiburg Pretty Ugly bracht Miller een groot deel van haar repertoire ten tonele en creëerde zij een omvangrijke hoeveelheid nieuw werk.

De wortels van het Ballet Freiburg Pretty Ugly gaan terug naar de klassieke dans waarvan de vormen en patronen in het werk van het gezelschap zijn te onderscheiden en die constant worden herijkt en herschapen door artistiek directeur Amanda Miller. Zij is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden en laat verschillende stijlen en bewegingsvormen samensmelten. Literaire en artistieke invloeden gekoppeld aan een intensieve uitwisseling met muzikale vormen, verrijken het werk van de dansers en vergemakkelijken de zoektocht naar nieuwe dimensies in dans.

De Pretty Ugly Dance Company verzorgde tal van optredens op de grote Europese dansfestivals en toerde door de Verenigde Staten, India en Japan. Naast haar werk voor Ballet Freiburg Pretty Ugly richtte zij in Japan het gezelschap Yummi Dance op.

In 2004 stichtte zij de hulporganisatie Art for Tibet dat mensen en projecten in Tibet wil steunen.

Sinds januari 2005 is Miller artistiek leider van Pretty Ugly Dance Köln.