Programma The Great Bean

Vaudeville, variété en de magie van het circus: het zijn de inspiratiebronnen voor Ed Wubbes successtuk The Great Bean.

The Great Bean speelt zich af in de ‘roaring twenties’, De opkomst van Hollywood, jazz en dansstijlen als tapdans en charleston vormen het decor voor theatrale dans, circusacrobaten, goochelacts en een mysterieuze clown. The Great Bean laat een opwindende wereld zien, vol glitter en glamour, maar ook met donkere kanten en verborgen tragiek. De muziek draagt in belangrijke mate bij aan de broeierige sfeer, van swingende gipsy jazz, de mystieke Peer Gynt suite tot de ontroerende songs van Billie Holiday.

 

Dit is eigenlijk waarom ik in het theater werk.

Als Ed Wubbe in 2013 begint aan The Great Bean gaat er een lichte schok door de studio’s. Circusartiesten, variéténummers met veren, dans geïnspireerd op de ‘roaring 20’s’ met de charleston, tapdance en lindy hop, een mysterieuze clown annex goochelaar. Het gebeurt allemaal. Wubbe slaat een radicaal nieuwe, theatrale richting in en verbindt voor het eerst disciplines als circus en variété aan dans. Op zoek naar meer uitdrukkingsmogelijkheden én magie. De dansers staan voor de uitdaging om een andere manier van dansen aan te leren, tegen show en variété aan. En om hun acteertalent te ontdekken.

Het resultaat is een even verrassende als betoverende voorstelling. Ed Wubbe: “Dans, circus en variété zijn eigenlijk een verlengstuk van elkaar. Ze vullen elkaar heel natuurlijk aan. Er zit een scène in de voorstelling met lampjes die verdwijnen en weer tevoorschijn komen. Een heel simpel goocheltrucje. Maar door de combinatie met dans en muziek is dit voor mij de perfecte scène. Dit is eigenlijk waarom ik in het theater werk. Dat je met heel weinig middelen magie kunt creëren. En iedereen, of je nou van circus en variété houdt of niet, van dans houdt of niet, iedereen voelt de magie, de poëzie, het gekke en het verwonderlijke daarvan.”

Luister hier de inleiding bij The Great Bean.

Luister de muziek uit The Great Bean

Credits The Great Bean

Creatief team:
Choreografie: Ed Wubbe
Lichtontwerp: Benno Veen
Kostuumontwerp: Pamela Homoet

Dansers:
Kijk voor hier voor de actuele cast.

Balletmeesters:
Débora Soto, Federica Dadamo

Artistieke productie / tourmanagement:
Manon Paap, hoofd / assistent artistiek directeur
Hanna Laber, research
Tjeu Schellekens

Toneeltechniek:
Guido Verschoor, toneelmeester/hoofd
Rimmert van Lummel, geluid
Xavier Spruit Bleeker, licht
Behrooz Vasseghi, assistent toneel
Evert Achthoven, transport

Kostuumatelier:
Pamela Homoet, hoofd
Petra Finke
Marjan Hoefnagels
Mara Wap, kleedster

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu