Wëreldbänd

Wëreldbänd ontstaat in 1997. Ro Krauss, Willem van Baarsen, Rogier Bosman en Sanne van Delft kennen elkaar van het conservatorium en besluiten een akoestisch bandje te beginnen. De kern van Wëreldbänd is geboren en deze harde kern van muzikanten is er nog steeds. 

Geïnspireerd door hun onderlinge vriendschap, nieuwe muziekinstrumenten en een voortdurend verlangen keihard te lachen ontstaan er steeds nieuwe ideeën. Hoewel ze uit de oneindige bron van bestaande traditionals putten, worden de meeste composities en teksten zelf geschreven. Vanaf 1997 speelt de Wereldband vooral op festivals en muziekpodia maar ontwikkeld de combinatie van muziek met maffe scenes steeds verder. In 2005 volgt  de onvermijdelijke sprong naar het theater. Zoals een jongleur met ballen goochelt, zo goochelen de muzikanten met hun instrumentarium. Het is een grote instrumentencarrousel die tot humoristische situaties leidt. Wëreldbänd spreekt de universele taal van de muziek, de lach en ontroering.

Internationale roem

In 2017 gooit Wëreldbänd met de voorstelling SLÄPSTICK hoge ogen op internationale Fringe Festival in Edinburgh. Zo hoog dat ze de prestigieuze Spirit of the Fringe Award in de wacht slepen. Te midden van maar liefst vierduizend andere theatermakers werd Wëreldbänd de talk of the town: vier- en vijfsterrenrecensies in de Schotse nationale pers brachten zesduizend bezoekers op de been om de voorstelling SLÄPSTICK te zien. Net als in Nederlandse pers, waar SLÄPSTICK een ware sterrenregen oogstte, werd de groep in Schotland met gejuich ontvangen.

Naast het ontwikkelen van eigen avondvullende theatershows werkte Wëreldbänd samen met een hele reeks inspirerende artiesten. O.A. met Brigitte Kaandorp, Ellen ten Damme, Karel de Rooij, Martin van Waardenberg en Titus Tiel Groenestege werden succesvolle samenwerkingen aangegaan. En in 2019 wordt Scapino Ballet Rotterdam aan dat illustere rijtje toegevoegd.

De pers over SLÄPSTICK

"Ongekend hoog amusementsniveau", "modern, vernieuwend en humoristisch" - de Volkskrant *****

"De vijf uitzonderlijk muzikale mannen van de Wëreldbänd brengen een ode aan een bijna vergeten kunstvorm: slapstick. En wat doen ze dat magistraal” - Trouw *****

"variété op lachwekkend hoog niveau” - NRC ****

“ontzagwekkend knap”,  “een geweldige variatie aan stunts”, "onwaarschijnlijk sterke vondsten", "alles klopt tot op de millimeter" - Dagblad van het Noorden *****

Theaterkrant ***** |"Een absolute aanwinst voor het huidige theateraanbod

Menu