De Wereld van Wubbe

Data 31 januari 2017 t/m 04 februari 2017

Wereldpremière op 31 januari tijdens IFFR 2017

Het bijzondere, gepassioneerde en innovatieve werk van choreograaf Ed Wubbe is al even gepassioneerd vastgelegd door filmmaker Jan Louter. Wubbe werd gevolgd tijdens de creatie van de voorstelling TING! die werd gemaakt ter ere van de zeventigste verjaardag van Scapino. Een aanstekelijke hommage.

In 2017 is Ed Wubbe 25 jaar artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Onder zijn creatieve leiding bracht het gezelschap voorstellingen als Holland en Le Chat Noir en Pearl. Zijn stukken zijn vaak een reflectie op de actualiteit. Ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van Scapino ontwikkelde Wubbe en zijn team TING!, zijn meest ambitieuze voorstelling tot nu toe. Behalve dansers werkten ook circusartiesten van Codarts Circus mee. De Nederlandse popgroep NITS tekende voor de livemuziek. De film volgt Wubbe meer dan een jaar lang in de aanloop naar de première in de Ferro Dome, een voormalige gashouder in het havengebied van Rotterdam.

In de film wordt het ontstaansproces van TING! dicht op de huid - in vaak adembenemende en ontroerende beelden - getoond. De kijker stapt de studio’s van Scapino binnen, is deelgenoot van het maakproces en voelt de adem van de dansers en de tomeloze energie van Ed Wubbe om te bereiken wat hem voor ogen staat. Maar we zien niet alleen repetities met de dansers, circusartiesten en de NITS: stap voor stap komt ook de onderliggende laag van de voorstelling bovendrijven. Want TING! heeft naast humoristische en soms spectaculaire dans een donkere ondertoon, die een reflectie is op de wereld waarin we leven. Ed Wubbe: “Voor mij is moderne dans een uitdrukkingsvorm, een manier om te communiceren. In mijn werk speelt de actualiteit altijd een rol. TING! gaat over onze maatschappij waarin vrijheid, normen en waarden steeds meer onder druk komen te staan en mensen vanuit dogmatische principes de meest krankzinnige dingen doen. Dat is een ontwikkeling die mij verontrust.”

Jan Louter: "Met deze film probeer ik te achterhalen wat choreograaf Ed Wubbe drijft en wil verbeelden. Het maken van moderne dans is een fascinerend proces: raadselachtig, net als het leven zelf.”

 

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu