Casablanca

Data 09 oktober 2021 t/m 26 februari 2022

De film Casablanca, met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen, geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe gebruikt het verhaal van de Hollywoodklassieker uit 1942 als basis voor een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

In Casablanca smeedt Wubbe verschillende disciplines samen tot een zinderend geheel. Op een draaiend podium creëert hij met dans in verschillende stijlen, circuselementen, acrobatiek en muziek een fantasievolle, theatrale wereld. Casablanca speelt zich af op een plek waar mensen, op de vlucht voor oorlog, wachten op een beter bestaan. Achter het romantische verhaal gaat een schemerwereld schuil waarin werkelijkheid en fantasie langs elkaar wrijven en waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film met zijn weergaloze filmmuziek en jazznummers uit de jaren ‘40. Ook het bekende lied ‘As Time Goes By’ komt in verschillende arrangementen in de voorstelling terug.

 

Komt het Zien!

In samenwerking met Komt het Zien! presenteren we in een drietal theaters een unieke voorstelling, waarbij Casablanca toegankelijk is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Publiek met een visuele beperking kan Casablanca beleven op 25 februari in Theater Rotterdam. Ga naar scapinoballet.nl/komthetzien voor meer informatie over deze unieke voorstelling.

 

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Casablanca. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreograaf, het verhaal van de film, de muziek, het decor en de kostuums. Beluister de podcast of bekijk de programmapagina voor meer achtergronden bij Casablanca.

 

Het is vooral dat wachten, wachten, wachten. Die uitzichtloosheid.

Ed Wubbe
Een mannelijke en vrouwelijke danser in lichte kleding onder oranje licht. Hij is op een knie gehurkt en zij leunt over hem heen en heeft zijn hoofd vast.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee dansers in duet op het podium. We zien een vrouw op de rug die haar hand tegen de borst van haar partner houdt. Hij heeft haar arm vastgepakt en zijn andere arm om haar rug. Op de achtergrond kijkt een duister figuur mee.
Casablanca - Bas Czerwinski
Een groep dansers met handen als vuisten voor de borst, ietwat gebogen en ingetogen dansend in een oranje licht.
Casablanca - Bas Czerwinski
Man en vrouw in omhelzing tegen een muur. Je ziet haar verdrietige gezicht, hij staat met de rug naar het publiek toegekeerd.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers op en rondom een rond podium in oranje licht met rook. Zij lopen rond en dragen een andere danser op de schouders.
Casablanca - Bas Czerwinski
Twee dansers op het podium. De mannelijke danser heeft zijn arm om haar rug geslagen en zij leunt naar achteren en strekt haar arm uit naar achter. Op de achtergrond kijkt iemand toe in de schaduw.
Casablanca - Bas Czerwinski
Dansers opgesteld in een driehoek, waarbij alleen de voorste danser zichtbaar is. Van de andere dansers is enkel het onderlichaam te zien, omdat zij een grote waaier met zwarte veren voor zich vasthouden.
Casablanca - Bas Czerwinski

De pers over Casablanca

Arts Talk Magazine

"It is the mark of a great artist that he brings a new perspective to any situation, reveals things that were not immediately apparent and, most importantly, puts his own unique and original stamp on it. Ed Wubbe and the Scapino dancers have done just that with Casablanca."

Trouw

"As Time Goes By is een muzikaal motief voor liefdesduetten die verder niets nodig hebben dan pure dans"

Noordhollands Dagblad

"Gepassioneerde hartstocht en spannende duisternis"

Parool

"In de op Michael Curtiz’ film gebaseerde voorstelling Casablanca laat choreograaf Ed Wubbe de Marokkaanse setting een stuk duidelijker uit de verf komen, in een reeks dynamische groepsballetten op traditionele Berbermuziek."

Musicalnieuws

"Scapino heeft met Casablanca wederom een prachtige voorstelling neergezet om met dans iets teweeg te brengen"

Movement Exposed

"It may derive its name, large fragments of actual dialogue and the film score from the 1942 Hollywood movie. But in the end, Casablanca by Scapino Ballet is its own magnificent, and complicated beast."

Cutting Edge

"De afstand tussen de film en haar adaptatie maakt dat het Scapino Ballet Rotterdam een voorstelling aflevert die stevig op haar eigen poten staat."

Theaterkrant

"Vooral de groepsdans imponeert in Ed Wubbe's Casablanca"

Meer over Casablanca

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu