Bagatellen

Data 12 april 1987

Bagatellen is het eerste stuk dat Ed Wubbe voor Scapino creëerde, het ging op 12 april 1987 in première.


De choreografie is gezet op een aantal liefdes- en moralistische liederen uit de Carmina Burana. Ed Wubbe heeft vier jonge mensen de verschillende stemmingen die de muziek bij hem oproept laten uitbeelden. Gewone mensen, in de middeleeuwen, met hun elementaire gevoelens, soms vrolijk en uitgelaten, robuust ongepolijst, dan weer dromerig, ingetogen, lyrisch.

De Carmina Burana is een verzameling van meer dan 200 wereldlijke gedichten en liederen en twee geestelijke werken, een kerst en een paasspel, ontstaan in de 12e en 13e eeuw. Het manuscript bevat liefdesliederen, spot- en protestliederen, drinkliederen en moralistische liedjes. De teksten, veelal in het Latijn, zijn soms grof of platvloers en de wijsjes volks, maar meestal zijn ze poëtisch en de melodieën van een bijzondere eenvoud en schoonheid. Recent onderzoek heeft als landen van herkomst Engeland, Schotland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië uitgewezen. Duidelijk hoorbaar in de muziek zijn de Arabische en Turkse invloeden.

Uit het originele Carmina Burana-handschift heeft René Clemencic een aantal melodieën kunnen reconstrueren en op authentieke, middeleeuwse instrumenten met zijn ensemble uitgevoerd.
 

Choreograaf

Ed Wubbe (photo Bryndis Brynjolfsdottir)
Ed Wubbe
Choreograaf

Credits

Choreografie

Ed Wubbe

Muziek
Carl Orff - Carmina Burana
Kostuumontwerp
Heidi de Raad
Lichtontwerp
Bob Pellemans

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu