Nils Christe (fotograaf onbekend)

Nils Christe

De internationaal vermaarde danser en choreograaf Nils Christe (1949) was van 1986 tot 1992 artistiek leider van Scapino. Hij legde de basis voor de moderne stijl die Scapino nog altijd kenmerkt.

Danser en choreograaf Nils Christe volgde zijn dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Na zijn opleiding danste hij vijftien jaar lang voor het Nederlands Dans Theater, waar hij tevens begon als choreograaf. Hij maakte er onder andere Quartet I, een groot succes. Vele werken volgden, zowel voor een volwassen publiek als voor jongeren, en voor verschillende gezelschappen, waaronder het Nationale Ballet. Vanaf 1981 was Chirste als choreograaf verbonden bij Introdans. In 1986 maakte hij de stap naar Scapino, waar hij Armando Navarro opvolgde als artistiek leider. Bekende balletten die hij voor Scapino maakte, zijn Op is OpMuseum en Six Stops. Hoewel zijn voorganger nog klassieke invloeden gebruikte, legde Christe de basis voor de moderne stijl die Scapino nog altijd kenmerkt. In 1992 volgde Ed Wubbe Christe op.

Nils Christe (fotograaf onbekend)
Nils Christe (fotograaf onbekend)

 

Christe verwierf internationale faam. Zijn balletten zijn door vele internationale gezelschappen opgevoerd. Hij werkte met 68 gezelschappen in 25 landen wereldwijd. In 2005 ontving hij de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ‘79. De Nederlandse première van zijn veelgeprezen choreografie Le Sacre du Printemps, in 2011 uitgebracht door Introdans, leverde hem een nominatie op voor een Zwaan voor Beste Dansproductie.

Nils Christe is getrouwd met danseres Annegien Sneep, met wie hij ook samenwerkt.