Tijdlijn over 75 jaar Scapino

In 2021 bestaat Scapino Ballet Rotterdam 75 jaar. Wat startte als gelegenheidsoptreden tijdens een bevrijdingsfeest in 1945, leidde tot een serie optredens onder de naam Scapino in januari 1946 in Theater Carré, gesponsord door Het Parool.

Op 5 mei lanceert Scapino een rijk gevulde tijdlijn vol beeldmateriaal en verhalen uit de geschiedenis van Nederlands oudste dansgezelschap. Kijk voor meer informatie op scapino75.nl

Met de bevrijding in zicht maakte danspedagoge Johanna (Hans) Snoek plannen om ‘kleur terug te brengen op de door de oorlog bleek geworden gezichten van kinderen’. Samen met kunstenaars Nicolaas Wijnberg en Hans van Norden, danser en regisseur Abraham van der Vies en componist Lex van Delden richt zij in 1946 officieel Scapino Ballet op. Aart Verstegen, een van de oprichters van het Nederlands Danstheater, was ook vanaf het begin betrokken bij Scapino Ballet.

In de 75 jaar die volgen verhuist Scapino Ballet een aantal keer, waarvan de meest bepalende die naar Rotterdam is. Het repertoire verandert door de tijdgeest en door het aantreden van nieuwe artistiek leiders. Armando Navarro, die in 1970 het stokje overneemt van Hans Snoek, wil dat de techniek van de dansers beter wordt. Iets dat, volgens Hans Snoek, ten koste gaat van het doel van Scapino:n het betoveren van kinderen. Na een korte periode waarin Nils Christe artistiek leider is, neemt de jonge choreograaf Ed Wubbe het artistiek leiderschap in 1992 over. Er wordt afscheid genomen van de sprookjesballetten zoals Navarro’s zeer succesvolle de Notenkraker.

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu