Thom Stuart

Thom Stuart groeide op als mijnwerkerszoon in Zuid-Limburg, waar hij als vierjarige op balletles ging.

Op zijn 12de ging hij naar de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij danste bij Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Feld Ballets New York, Bat Dor Dance Co. In Israël en was gastsolist in verschillende vrije producties.

Als choreograaf heeft hij ruim 70 werken op zijn naam staan, van een kleine autobiografische solo tot een massachoreografie voor 1200 dansers bij het Holland Dance Festival. In 2009 deed Stuart de choreografie voor de opera Death in Venice bij de Staatsoper Hamburg. Hij won diverse choreografieprijzen en is een veelgevraagd balletdocent en coach.

Samen met partner Rinus Sprong richtte Thom Stuart in 1996 De Dutch Don't Dance Division op, dat – vaak op bijzondere locaties – dansproducties maakt voor een groot en divers nieuw danspubliek en de brug wil slaan tussen amateurdansers en professionals. Binnen de stevige community die Stuart en Sprong hebben opgebouwd is ruimte voor dansles aan kinderen, talentontwikkeling van dansers in opleiding en net-afgestudeerde dansers en bewegingslessen voor gepensioneerden en mensen met verminderde mobiliteit, M.S. of Parkinson. Tijdens evenementen als de Dutch Summer Dance Course komen zij allemaal bij elkaar.

Thom Stuart is bij het grote publiek ook bekend geworden door tv-programma The Ultimate Dance Battle.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte Thom Stuart in 2001 Weena als onderdeel van TWOOLS 4 en in 2009 Zilverwerk voor TWOOLS 11.

Curriculum Vitae

Geboren
1966, Heerlen
Opleiding
Koninklijk Conservatorium
Danste bij

Introdans, Scapino Ballet Rotterdam, Feld Ballets New York, Bat Dor Dance Co

Maakte werk bij

Scapino Ballet Rotterdam, Dutch Don't Dance Division

Nominaties en prijzen

- VSCD Lucas Hoving prijs - Closet case and other short stories - 1998
- Prijs van verdienste (samen met Rinus Sprong) - Dansersfonds '79 - 2013
- Jacques Senf Prijs (met DDDD) - 2019

Werk voor Scapino

TWOOLS 4

30 mei 2001 t/m 02 juni 2001

Voor TWOOLS 4 nodigt Ed Wubbe een mix van fonkelnieuwe en al meer gevestigde dansmakers uit. Door hun werk te vervlechten ontstaat een unieke, festivalachtige avond in het theater.

Lees meer

TWOOLS 11

03 juni 2009 t/m 06 juni 2009

Aan de 11e editie van TWOOLS nemen zeven choreografen deel: Marina Mascarell Martinez, Jérôme Delbey, Thom Stuart, Lucas Jervies, Loïc Perela, Georg Reischl en Ed Wubbe

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu