Thom Stuart

Thom Stuart verliet Limburg op zijn twaalfde voor de dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn afstuderen in 1985 danste hij achtereenvolgens bij het Internationaal Folkloristisch Danstheater, Introdans, Scapino Ballet, Feld Ballets (New York) en als gast bij o.a. Bat-Dor Dance Company (Tel Aviv), Palindrome Dance Company (Neurenberg), Shore Ballet Company (New York) en de Rotterdamse Dansgroep.

Zijn choreografische start maakte Stuart bij Scapino, tijdens de jaarlijkse workshops, waar twee van zijn workshop-stukken op het repertoire werden genomen. Zijn doorbraak kwam in 1992 met 'Gray Matter', één van zijn vele samenwerkingen met componist Gene Carl.

Inmiddels heeft Stuart ruim 40 grote en kleine werken op zijn naam staan, voor festivals en gezelschappen in binnen- en buitenland. De laatste jaren meer en meer voor zijn eigen De Dutch Don't Dance Division, dat hij in 1997 samen met partner Rinus Sprong oprichtte. Zij doen vele uiteenlopende projecten, van pure dans in de grote en kleine theaters tot bijzondere locatieprojecten en samenwerkingen met kunstenaars uit andere disciplines. Ook zijn zij een graag geziene gast op festivals als Lowlands en de Parade (waar zij te zien zijn geweest met hun dansante reis rond de wereld: 'Fortuna's Follies' *).

Met zijn choreografieën won Stuart verscheidene prijzen, waaronder de Lucas Hoving prijs van de VSCD voor 'Closet case and other short stories' (citaat jury rapport: "Thom Stuart heeft een gave om bijzondere talenten te bundelen, is brutaal, uitdagend en niet bang te shockeren. (...) Met zijn choreografieën onderscheidt hij zich op een hele eigen manier in de Nederlandse danswereld). Verder is Stuart balletdocent aan o.a. de Rotterdamse Dansacademie.

* Madame Rina Fortuna en haar partner Niran Straub in Cuba.

Meer informatie op www.ddddd.nu

Choreografieën voor Scapino

Zilverwerk (TWOOLS 11 - 2009)

Weena (TWOOLS 4 - 2001)

Fortuna's Follies (TWOOLS 4 - 2001)

Menu